Seime eksponuojama D. Šeškauskaitės fotografijos ir tapybos darbų paroda „Lietuviškos apeigos ir simboliai“

Spalio 15 d., antradienį, 12.30 val. Vitražo galerijoje (Seimo I r.) bus pristatoma dr. Daivos Šeškauskaitės fotografijos ir tapybos darbų paroda „Lietuviškos apeigos ir simboliai“. Parodoje eksponuojama per 30 fotografijų ir Skalsos paveikslų (Skalsa senovės lietuvių mitologijoje – gausos, palaimos, pilnatvės sąvoka), juose vaizduojamos mitologinės lietuvių apeigos (pvz. vartų atkėlimo, aukojimo Gulbių dievui, Gegutės šokio ir kt.) bei apibūdinami lietuvių tautosakoje naudojami simboliai ir jų reikšmė (pvz. verpstės, paukščio, eglutės, deivės Aušrinės ir kt. simboliai).

Parodą atvers jos iniciatorė Seimo narė Vida Ačienė. Taip pat pasisakys parodos autorė Daiva Šeštauskaitė.

Paroda Seime eksponuojama spalio 15 – 28 d. Ją apžiūrėti galima atvirų durų valandomis Seime.

Daiva Šeškauskaitė – etnologijos mokslų daktarė, muzikantė, liaudies dainų atlikėja, renginių organizatorė, lektorė. Dainuoja ir groja savo sukurtas dainas ir lietuvių liaudies dainas bei lietuvių liaudies instrumentinę muziką. Daiva yra atlikusi dainas ir muziką 1000 koncertų įvairiose šalyse: Europoje, Pietų Amerikoje, Azijoje. Ji taip pat organizuoja senoviškas vestuves, mergvakarius, vardynas, krikštynas, įvairias šventes, groja kanklėmis, kitais lietuvių liaudies instrumentais ir gieda senoviškas giesmes per laidotuves.

Mokslo sritys: etnologija, antropologija, etnomuzikologija, turizmas, laisvalaikio organizavimas, etnobiologija. Parašiusi monografijas „Erotika tautosakoje“, „Sutartinės – senovės apeiginės giesmės“, sudariusi knygas „Praviršulis“, „Sargelių pasakojimai“, „Patrauklios kaimo aplinkos išsaugojimas ir formavimas“. Paskaitų ciklai: Rekreacija ir laisvalaikio organizavimas, Baltų religija ir mitologija, Etnologija, Etnobiologija, Etninė kultūra ir tradicijos.

Kauno Vytauto Didžiojo universitete apgynė humanitarinių mokslų daktaro disertaciją „Sutartinės apeiginiame kontekste“.

Apdovanojimai: G. Petkevičaitės Bitės medalis. Algirdo Brazausko raštas.

Daivos internetinė svetainė www.daivaseskauskaite.lt, www.pakartot.lt.

Parodos katalogas

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimas
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2019-10-14 17:00
Politika, Kultūra
Renginio pradžia
2019-10-15, antradienis12:30
Renginio vieta
Vitražo galerija (Seimo I r.)
pasidalinti
atgal