EP nario J. Oleko komentaras dėl migrantų paieškos ir gelbėjimo Viduržemio jūroje

Europos Parlamentas (EP) plenarinėje sesijoje Strasbūre nepritarė rezoliucijai dėl Paieškos ir gelbėjimo Viduržemio jūroje. Lemiamame balsavime, kuris buvo atmestas vos 2 balsais, centro dešinioji Europos liaudies partija (krikščionys demokratai), veikianti kartu su kraštutiniais dešiniaisiais, parodė, kad jie nepritaria solidarumo principui, kai kalbama apie žmonių gyvybių gelbėjimą jūroje. Pasak Socialistų ir demokratų grupės EP, gelbėti gyvybes jūroje yra ir moralinė, ir teisinė pareiga. Pastaraisiais metais Viduržemio jūroje žūsta rekordiniai kiekiai žmonių, todėl tai yra neatidėliotinas klausimas ir sistema, kuri veikia šiuo metu, turi būti skubiai reformuota. 

„Apgailestauju, jog dviem balsais rezoliucijai nebuvo pritarta, tačiau aš balsavau už. 909 – tiek žmonių 2019-aisiais metais žuvo Viduržemio jūroje. Nors Taryba pratęsė ES karinės operacijos Viduržemio jūros regiono pietų centrinėje dalyje operacijos SOPHIA įgaliojimus iki rugsėjo 30 d., bet jos veiklą apribojo operacijomis ore, operacijas jūroje sustabdė. Italija vedama buvusio MP, ultranacionalisto, dešiniojo populisto M. Salvini uždarė uostus jūroje išgelbėtiesiems ir stipriai sumažino paieškos ir gelbėjimo koordinavimo veiklą, o laivams gelbstintiems jūroje skęstančius pabėgėlius nustatė griežtas baudas. Turime užkirsti kelią humanitarinės pagalbos kriminalizavimui.

Tragiškoje nelaimėje turime elgtis ryžtingai, atsakingai ir veikti nedelsdami. Migracijos maršrute iš Libijos į Europą žūsta daugiausiai žmonių pasaulyje. Turime užtikrinti JT Ženevos konvencijos ir 1974 m. Tarptautinės konvencijos dėl žmogaus gyvybės apsaugos jūroje įgyvendinimą ir apsaugoti žmones, kurie gelbėdami savo šeimų gyvybes, bėga nuo vykstančio karo, rizikuodami paskęsti.

Turime ne tik rasti ir užtikrinti sklandžius šios nelaimės sprendimo būdus, bet ir užkirsti kelią savanaudiškam ir neteisėtam norui pasipelnyti. ES turi sustiprinti kovą su neteisėtu žmonių gabenimu. Teisėti keliai ir humanitariniai koridoriai gali būti sukurti tik pabėgėliams, aiškiai atskiriant ekonominius migrantus. Visi gelbėjime dalyvaujantys laivai turi būti registruoti, o Viduržemio jūroje esantys subjektai turi informuoti atsakingas institucijas apie jūroje nelaimės ištiktus asmenis“ , – po balsavimo komentavo Europos Parlamento narys J. Olekas.

Pranešimą paskelbė: Europos Parlamento narys Juozas Olekas
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2019-10-24 16:20
Politika, ES
pasidalinti
atgal