Seimo narių G. Skaistės ir S. Šedbaro pranešimas: „Siūloma ilginti muitinės pareigūnų pensinį amžių“

2019 m. lapkričio 4 d. pranešimas žiniasklaidai

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos nariai Gintarė Skaistė ir Stasys Šedbaras įregistravo Vidaus tarnybos statuto pataisas, kurios leistų Muitinės mobiliųjų grupių, postų pareigūnams, kriminalinę žvalgybą ir ikiteisminį tyrimą atliekantiems pareigūnams į pensiją išeiti sulaukus ne 62 metų ir 6 mėnesių amžiaus, o 65 metų amžiaus.

„Šiuo metu galiojanti nuostata, kuri numato, kad dalis muitinės pareigūnų iš darbo turi išeiti likus vos 2 metams iki senatvės pensijos, yra diskriminuojanti ir neteisinga šių žmonių atžvilgiu. Jiems tokioje situacijoje susirasti naują darbą yra labai sudėtinga, o valstybė vietoj atlyginimo už darbą turės mokėti valstybines pareigūno pensijas“, – sako G. Skaistė.

Nuo šių metų įsigaliojęs naujas Vidaus tarnybos statutas numato, kad Muitinės mobiliųjų grupių, postų pareigūnai, kriminalinę žvalgybą ir ikiteisminį tyrimą atliekantys pareigūnai iš darbo turi išeiti sulaukę 62 metų ir 6 mėnesių amžiaus. Tuo metu anksčiau pareigūnai, sulaukę 62 metų ir 6 mėnesių amžiaus, turėjo teisę prašyti pratęsti tarnybą iki trejų metų. Tai reiškia, kad minėti pareigūnai, sąžiningai ir atsakingai vykdę savo pareigas, galėjo tikėtis užbaigti savo karjerą sulaukę senatvės pensinio amžiaus. Akivaizdu, kad naujas Vidaus tarnybos statutas pažeidžia dalies muitinės pareigūnų teisėtus lūkesčius.

„Tai prieštarauja bet kokiai logikai ir valstybės interesams, nes jau šiuo metu Muitinės sistemoje trūksta apie 250 tokių pareigūnų. Atleidžiant dabar dirbančius pareigūnus nuo 62 metų ir 6 mėnesių amžiaus, šis skaičius dar padidėtų. Toks didelis laisvų darbo vietų skaičius kelia grėsmę, kad nebūtų tinkamai vykdomos Muitinės funkcijos, o ateityje, šiam skaičiui didėjant, gali iškilti dar didesnės problemos“, – pažymėjo S. Šedbaras.

Įstatymo rengėjų pateiktos Vidaus tarnybos statuto pataisos leistų dirbantiems pareigūnams tęsti darbą iki 65 metų amžiaus, taip pat būtų pristabdytas pareigūnų skaičiaus mažėjimas, užtikrintas Muitinės funkcijų vykdymas ir tinkamai pasiruošta naujojo Vidaus tarnybos statuto įgyvendinimui.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2019-11-04 12:11
Socialinė sauga, Politika
pasidalinti
atgal