Šią savaitę Rygoje vyks 38-oji Baltijos Asamblėjos sesija ir 25-oji Baltijos Taryba

2019 m. lapkričio 27 d. pranešimas žiniasklaidai 

 

Lapkričio 28–29 dienomis Rygoje vyks 38-oji Baltijos Asamblėjos (BA) sesija ir 25-oji Baltijos Taryba. BA apdovanojimų ceremonijoje ir BA sesijos atidaryme dalyvaus ir kalbą sakys Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis, Seimo valdybos sprendimu į Rygą taip pat vyks Seimo Pirmininko pavaduotoja Irena Šiaulienė, Seimo delegacijos Baltijos Asamblėjoje (BA) pirmininkas Valerijus Simulikas, Seimo nariai Kęstutis Bartkevičius, Virgilijus Poderys, Viktoras Rinkevičius, Audrius Šimas, Gintaras Vaičekauskas ir Antanas Vinkus.

38-oji BA sesija dėmesį sutelks į šias temas: bendros Baltijos valstybių energijos rinkos kūrimas, projekto „Rail Baltica“ plėtra, Baltijos valstybių bendradarbiavimas aukštojo mokslo ir medicinos srityse, vandenilio panaudojimo Baltijos valstybėse perspektyvos.

25-oji Baltijos Taryba įvertins 2019 metų rezultatus, nubrėš bendradarbiavimo prioritetus ir uždavinius 2020 metams.

 

Išsamią BA sesijos ir Baltijos Tarybos programą galima rasti čia.

BA sesijos išvakarėse, lapkričio 28 d., tradiciškai bus įteikti apdovanojimai – Baltijos Asamblėjos premijos ir 2019 m. Baltijos Asamblėjos medaliai

Literatūros premija šiais metais skiriama Leel Tungal, Estija) – už autobiografinę trilogiją „Draugė mergaitė“ (Tänapäev, 2018 m.), ypač už paskutinę šios serijos knygą „Moters prisilietimas“ (Tänapäev, 2018 m.), kurioje vaiko lūpomis pasakojama apie Stalino laikus; meno premija – Normundui Šnė (Normunds Šnē, Latvija) – už Baltijos valstybių šimtmečio minėjimo koncertą, kuriame grojo „Sinfonietta Rīga“ ir Talino kamerinis orkestras (koncertas skambėjo 2018 m. rugpjūčio 28 d. Baltijos jūros festivalio metu Stokholmo „Berwaldhallen“ koncertų salėje); mokslo premija – prof., habil. dr. Jūrui Baniui (Lietuva) – už išskirtinį indėlį į feroelektros ir fazinio virsmo mokslinius tyrimus ir inovacijas, už nuopelnus mokslui ir lyderystę plėtojant mokslinius tyrimus.

Tą pačią dieną bus įteiktas ir Inovacijos apdovanojimas, bet laureatas tradiciškai skelbiamas apdovanojimų ceremonijos metu.

Baltijos Asamblėjos medaliu, be kitų septynių laureatų, bus apdovanoti sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga – už išskirtinį indėlį ir nuoširdų bendradarbiavimą įgyvendinant bendrus Baltijos valstybių sveikatos priežiūros projektus – ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Darius Remeika – už aktyvų bendradarbiavimą su Latvijos ir Estijos kompetentingų veterinarijos institucijų vyriausiaisiais veterinarijos pareigūnais organizuojant bendrus renginius Lietuvos, Latvijos ir Estijos valstybinėms maisto ir veterinarijos tarnyboms aktualiems strateginiams maisto saugos ir veterinarijos klausimams aptarti.

Apie Baltijos Asamblėją ir Seimo delegaciją Baltijos Asamblėjoje galima rasti čia.

Baltijos Asamblėjos interneto svetainė (anglų k.)

 

 

Daugiau informacijos:

Tarptautinių ryšių skyriaus vyriausioji specialistė Renata Godfrey

Tel. (8 5) 239 6224, el. p. renata.godfrey@lrs.lt

Parengė

Informacijos ir komunikacijos departamento

Spaudos biuro patarėja Jolanta Anskaitienė

Tel. (8 5) 239 6508, el. p. jolanta.anskaitiene@lrs.lt

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2019-11-27 11:15
Tarptaut.santykiai, Politika
pasidalinti
atgal