Seimo Migracijos komisija: valstybės institucijos nuosekliai siekia subalansuoti aukštos profesinės kvalifikacijos specialistų pasiūlą ir paklausą

2019 m. gruodžio 2 d. pranešimas žiniasklaidai 

 

Migracijos komisija, vykdydama parlamentinę kontrolę, lapkričio 27 d. posėdyje išklausė Užimtumo tarnybos, Ekonomikos ir inovacijų ministerijos, Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos ir Vidaus reikalų ministerijos pranešimus apie Seimo rezoliucijoje „Dėl efektyvesnio Lietuvos žmogiškųjų išteklių panaudojimo ir trūkstamų kvalifikuotų specialistų pritraukimo galimybių didinimo“ numatytų rekomendacijų įgyvendinimo eigą.

Bedarbių skaičius mažėja. Trūksta kvalifikuotos darbo jėgos

Užimtumo tarnybos direktorė Ligita Valalytė informavo, kad šių metų spalio 1 d. šalyje buvo registruota 137 tūkst. darbo neturinčių asmenų, ir jie sudarė 8 proc. visų šalies darbingo amžiaus gyventojų. Palyginus su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, registruotų bedarbių skaičius mažėjo 7,2 tūkst., o registruoto nedarbo rodiklis – 0,3 proc. punkto.

Pažymėtina tai, kad nuo 2020 m. sausio 1 d. pradedamas įgyvendinti naujas bandomasis projektas 6 savivaldybėse (Alytaus miesto, Akmenės, Druskininkų, Pagėgių, Panevėžio miesto ir Šilutės savivaldybės). Projekto tikslas – į darbo rinką, bendradarbiaujant su parneriais, tvariai integruoti ilgalaikius bedarbius, gaunančius socialinę paramą ir vyresnius nei 30 metų amžiaus.

Kvalifikuotos darbo jėgos trūkumas sprendžiamas organizuojant asmenų perkvalifikavimą (6,3 tūkst. asmenų rinkosi profesinį mokymą). Populiariausios profesinio mokymo programos yra skirtos motorinių transporto priemonių kroviniams vežti vairuotojams, slaugytojų padėjėjams, apskaitininkams, virėjams, krautuvų vairuotojams, pardavėjams ir kt. Profesinis mokymas užtikrina tvarų asmenų užimtumą – praėjus 6 mėn. po mokymų baigimo, dirba 72,1 proc. asmenų. Pastebėtina ir tai, kad per 2019 m. padidėjo darbdavių, tiesiogiai dalyvaujančių profesinio mokymo organizavime – 29, 6 proc.

Siekiama pritraukti ir išlaikyti aukštos kvalifikacijos specialistus

Ekonomikos ir inovacijų ministerijos atstovas Migracijos komisijai pateikė informaciją apie institucijos vykdomas ir įvykdytas rekomendacijas. Vertinant Talentų pritraukimo ir išlaikymo Lietuvoje sistemos sukūrimo programos projektus, pažymėtina tai, kad įvykdytas talentų padalinio projektas (VšĮ „Investuok Lietuvoje“ įsteigtas talentų padalinys „Work in Lithuania“).

Kuriami jaunų žmonių pritraukimo į technologinės srities mokymo programas centrai

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos atstovas informavo, kad siekiant užtikrinti nuolatinį talentų paieškos ir ugdymo procesą bei jaunų žmonių pritraukimą į technologinių sričių specialistus rengiančias programas, 62 proc. Lietuvos bendrojo ugdymo mokyklų gavo gamtos ir technologijų mokslų mokymo priemones. Pradėtas vystyti 10 STEAM centrų tinklas. Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje kuriami metodiniai STEAM centrai. Alytuje, Utenoje, Panevėžyje, Šiauliuose, Telšiuose, Tauragėje, Marijampolėje kuriami regioniniai STEAM centrai. Visi STEAM centrai bus aprūpinti standartizuota laboratorine įranga, taip pat ir metodikomis, kurios padės įgalinti centruose įdiegtą įrangą. Numatoma, kad STEAM centrų tinklas pradės veikti 2020 m. pabaigoje – 2021 m. pradžioje. Pažymėtina, kad siekiant užtikrinti studijų rezultatų ir darbo rinkai aktualių kompetencijų sąsajas, darbdaviai skatinami kuo aktyviau dalyvauti studijų krypčių aprašų ir profesinių standartų rengime.

Seimo rezoliucijoje numatytos rekomendacijos yra įgyvendintos

Vidaus reikalų ministerijos atstovė informavo, kad Seimo rezoliucijoje numatytos rekomendacijos yra įgyvendintos. Priimtais Užsieniečių teisinės padėties įstatymo pakeitimais buvo nustatyta galimybė užsieniečiui, turinčiam leidimą gyventi Lietuvos Respublikoje, keisti darbdavį ar darbo pareigas, dirbti pagal darbo keliems darbdaviams sutartis, kaip tai reglamentuota Darbo kodekse, dirbti trumpalaikio buvimo Lietuvos Respublikoje laikotarpiu, jeigu jam yra išduotas leidimas dirbti arba jis atleistas nuo pareigos įsigyti leidimą dirbti. Taip pat reglamentuota, kad aukštos profesinės kvalifikacijos užsieniečiui kreipiantis dėl leidimo laikinai gyventi išdavimo, darbdavys teikia tik informaciją apie užsieniečio turimą aukštą kvalifikaciją, patvirtindamas jos atitiktį darbo vietai. Nuo 2019 m. rugsėjo 1 d. įstatyme įtvirtintas teisinis pagrindas patvirtintų įmonių sąrašo sudarymui ir nustatytas baigtinis sąrašas priežasčių, dėl kurių įmonė į patvirtintų įmonių sąrašą negali būti įtraukta ar privalo būti iš šio sąrašo išbraukta.

2019 m. spalio 14 d. pradėjo veikti Lietuvos migracijos informacinė sistema (MIGRIS), nuo 2019 m. lapkričio 4 d. pradėjo teikti konsultacijas Migracijos departamento skambučių centras Kėdainiuose.

V. Ačienė: Migracijos komisija, sutelkusi kompetentingas institucijas efektyvaus bendradarbiavimo linkme, šiandien turi rezultatą

Apibendrindama Migracijos komisijos posėdį, komisijos pirmininkė Vida Ačienė pažymėjo, kad Lietuvos ekonomikos konkurencingumą lemia kvalifikuotų žmogiškųjų išteklių atitiktis darbo rinkos poreikiams ir valstybės institucijų greitas ir lankstus reagavimas į iškilusius darbo rinkos iššūkius. V. Ačienė pasidžiaugė, kad spręsdama kvalifikuotos darbo jėgos trūkumo problemą, Migracijos komisija, sutelkusi kompetentingas institucijas efektyvaus bendradarbiavimo linkme, šiandien turi rezultatą: „Work in Lithuania“ padalinį; sudarytas prielaidas darbdaviams tiesiogiai dalyvauti asmenų pameistrystės arba profesinio mokymo organizavime; Užsieniečių teisinės padėties įstatymu patobulintas migracijos procedūras; sudarytas palankias sąlygas patikimoms Lietuvos ir tarptautiniu mastu pripažintoms įmonėms, startuoliams pritraukti trūkstamus aukštos kvalifikacijos specialistus; sukurtą užsienio talentų pritraukimo, išlaikymo ir integraciją skatinančią „Startup Employee Visa“ procedūrą.

Tačiau, pasak komisijos pirmininkės, dar yra nemažai iššūkių, kuriuos būtina spręsti, – visos suinteresuotos pusės turi bendradarbiauti įgyvendindamos Seimo rezoliucijoje numatytus uždavinius: užtikrinti nuolatinį talentų ugdymo procesą; jaunus žmones sudominti technologinių sričių specialistus rengiančiomis programomis; susieti aukštojo mokslo studijų programas su darbo rinkos poreikiais.

„Noriu atkreipti dėmesį, kad Migracijos komisijos posėdžiuose nuolat girdimi verslo atstovų nuogąstavimai ir dėl nekvalifikuotos darbo jėgos trūkumo, ir dėl trukdžių įdarbinant trečiųjų šalių piliečius. Išklausius atsakingų institucijų pranešimų darytina išvada, kad vis tik mes dar neišnaudojame mūsų šalies darbingo amžiaus žmonių potencialo, nes iš dirbančiųjų pusės pasigirsta nepasitenkinimai dėl nevienodo požiūrio į darbą ir, anot jų, gaunant valstybės paramą, nėra jokio suinteresuotumo ieškoti darbo vietos. Taigi svarbu žinoti tikslų balansą tarp mūsų šalies piliečių darbo pasiūlos ir paklausos, tiksliau, koks yra poreikis nekvalifikuotų darbuotojų ir kiek yra valstybės remiamų piliečių, kurie nėra Užimtumo tarnybos klientai. Šių duomenų paprašysime iš Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovų“, – pabrėžė V. Ačienė.

 

Migracijos komisijos pirmininkė

Vida Ačienė, tel. (8 5) 239 6674, el. p. Vida.Aciene@lrs.lt

 

Parengė

Seimo kanceliarijos patarėja

Rūta Bėčiūtė, tel. (8 5) 239 6813, el. p. Ruta.Beciute@lrs.lt

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2019-12-02 14:50
Socialinė sauga, Politika
pasidalinti
atgal