J. Olekas: „ES šalys ir Komisija turi nutraukti diplomatinius ryšius su N. Maduro vyriausybe“

Strasbūras, Pranzūcija / 2020-01-16

_____________________________________________________

Europos Parlamentas smerkia neseniai įvykdytą valstybinio perversmo bandymą užkirsti kelią Juanui Guaidóui būti perrinktam Venesuelos nacionalinės asamblėjos prezidentu. Europos Parlamentas su daugiau nei 60 pasaulio šalių reiškia palaikymą laikinajam prezidentui Juanui Guaidó ir ragina ES šalis bei Komisiją nutraukti bet kokius diplomatinius ryšius su nedemokratiška N. Maduro vyriausybe, teigia EP narys Juozas Olekas.

Rezoliucijoje Europos Parlamentas dar kartą patvirtina savo paramą Juanui Guaidó, kaip teisėtam Nacionalinės asamblėjos pirmininkui ir laikinajam Venesuelos prezidentui. EP nariai apgailestauja dėl pastaruoju metu padarytų rimtų pažeidimų, kurie nesuderinami su teisėtais rinkimų procesais. Venesuelos nacionalinė asamblėja yra vienintelis teisėtai išrinktas demokratinis organas šalyje, todėl privalu gerbti jos galią, sakoma tekste.

„Reiškiame palaikymą demokratijos atstatymui Venesueloje. Demokratiškai išrinkta valdžia, įstatymų leidybos ir vykdomosios valdžios procesų taikus perdavimas ir skirtingų valdžios galių atskyrimas valstybėje padeda užtikrinti demokratijos įgyvendinimą ir praktikavimą. Daugiametė demokratinė krizė, vykstanti Venesueloje, pasiekė ribą, kurioje tarptautinė bendruomenė turi padėti užtikrinti demokratijos įgyvendinimą ir apsaugą. Demokratiškai rinkimų metu išrinktų visuomenės atstovų fizinio patekimo į parlamentą blokavimas, elektros tiekimo nutraukimas įstatymų leidybos metu ir fizinės jėgos naudojimas prieš išrinktus tautos atstovus yra nepateisinamas ir nesuderinamas su modernios demokratijos principais“, - teigia socialdemokratas Juozas Olekas.


Ankstesniam pirmininkui Juanui Guaidóui, kurį daugiau nei 60 šalių ir Europos Parlamentas šiuo metu pripažįsta teisėtu Venesuelos laikinuoju prezidentu, ginkluotos pajėgos užkirto kelią pirmininkauti atidarymo sesijai. Tą pačią dieną keliems opozicijos parlamentarams taip pat nebuvo leista patekti į Nacionalinę asamblėją. Nepaisant tolesnių Maduro režimui lojalių grupių bandymų sutrukdyti, Guaidó buvo prisaikdintas perrinktuoju įstatymų leidžiamosios valdžios pirmininku.

„Priimdami šią rezoliuciją išreiškiame palaikymą Venesuelos laikinajam išrinktam prezidentui Juan Guaido, jau anksčiau pripažintam 60 pasaulio šalių bei Europos Parlamento. Taip pat, pakartotinai išreiškiu paramą Nacionalinei Asamblėjai, kurios įstatymų leidybos galia turi būti atstatyta ir gerbiama įskaitant tam tikras jos narių privilegijas bei jų apsaugą. Esu įsitikinęs, kad vienas iš pagrindinių Nacionalinės asamblėjos darbų šiuo metu – užtikrinti  Nacionalinės rinkimų komisijos skaidrią, nešališką veiklą ir subalansavimą ne tik sudėtimi, bet ir skirtingų interesų atstovavimu. ES turėtų pripažinti diplomatinį Venesuelos atstovavimą tik su išrinktu laikinuoju prezidentu J. Guaido, o visus diplomatinius ryšius ir leidimus diplomatinėms misijoms susijusiomis su nedemokratiška N. Maduro vyriausybe ES turėtų sustabdyti ir nepripažinti bendrijos lygiu“.

Pranešimą paskelbė: Europos Parlamento narys Juozas Olekas
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2020-01-16 15:49
Tarptaut.santykiai, Politika
pasidalinti
atgal