Griežtesnė aplinkosaugos kontrolė ir paskatos gamyboje diegti mažiau teršiančias aplinką technologijas

Neeilinė Seimo sesija sušaukta, reaguojant į aplinkos apsaugos problemas, siekiant užkirsti kelią ekologinėm katastrofom ateityje, tokioms kaip ,,Grigeo Klaipėda’’, kai ne vienerius metus įmonė tiesiai į marias galimai leido nevalytas nuotekas, sukeldama didžiulę žalą gamtai.

Jau kitą savaitę ketinama priimti įstatymų pakeitimus, kurie leis sustiprinti aplinkos apsaugą šalyje. Nauji įstatymų pakeitimai griežtintų aplinkos apsaugos kontrolę - aplinkosaugininkai galės atvykti į įmonę ir ją tikrinti iš anksto neįspėję. Siekiant nustatyti, ar nėra taršos pažeidimų, aplinkosaugininkai galės bet kuriuo paros metu imti ėminius ir atlikti matavimus. Taip pat, už aplinkosauginius pažeidimus būtų panaikinamas įmonei išduotas Taršos leidimas. Anksčiau, tokie leidimai buvo atimami tik po trečio įmonės pažeidimo.

,,Kilus taršos skandalams dėl Kuršių marių, Neries ir Kėdainių vandens telkinių nuodijimo pramoninėmis atliekomis, Seimas priims įstatymų pakeitimus, taip vadinamą Klaipėdos paketą. Esu įsitikinusi, kad net opozicija, anksčiau nedėjusi jokių pastangų rūpintis ekologijos problemomis, nebeturės preteksto šiuos pakeitimus vilkinti ar atidėlioti. Nauji įstatymų  pakeitimai leis užkirsti kelią taršai, įžūliems aplinkosaugos reikalavimų pažeidimams ir suteiks galimybę operatyviai stabdyti tokią veiklą. Sankcijos už aplinkos teršimą ir didesni taršos mokesčių tarifai  įmonėms, skatins sutvarkyti ir ieškoti netaršių gamybos būdų, vystant žiedinę ekonomiką, dieginat modernias technologijas, nes mokestis už Aplinkos teršimą dabar jau bus didesnis, nei minėtos alternatyvos’’, - sako Seimo Aplinkos apsaugos komiteto narė Virginija Vingrienė.

Aplinkos apsaugos įstatymo pataisos įtvirtintų draudimą teršti aplinką atliekomis, žaliavomis bei produktais. Taip pat, tokios pataisos leis nustatyti įmonių atskomybę. Siekiant mažinti aplinkos taršą, didinami mokesčio už aplinkos taršą tarifai, kurie verstų verslą diegti ir investuoti į mažiau taršias priemones gamyboje.

Šiandien, neeilinės Seimo sesijos metu, svarstant Aplinkos apsaugos kontrolės įstatymo pakeitimus, 89 parlamentarai balsavo už, tuo tarpu, nei vienas iš parlamentarų neprieštaravo, kad griežtesnė kontrolė ar administracinės nuobaudos bei ekonominėd baudos būtų skiriamos teršėjams. 85 parlamentarai po svarstymo palaikė ir Aplinkos apsaugos įstatymo pakeitimus, kurie reglamentuoja planuojamos vykdyti ūkinės veiklos poveikio aplinkai vertinimų atlikimą ir leidimų išdavimą. Aplinkos monitoringo įstatymo pakeitimams, kuriais siekiama vertinti sistemingą gamtinės aplinkos ir jos elementų būklės pokyčius, taip pat pritarta po svarstymo 85 balsais.

,,Oro taršos mokesčio tarifo dydis priklausys nuo teršalų pavojingumo. Vargu, ar normalu, kai už 1 toną amoniako patekimą į orą mokami tik 4 eurai. Arba, už padangų paprastą laikymą, jas sandeliuojant, tačiau jų neperdirbant, mokami 86 eurai už toną. Maži mokesčių tarifai neskatina ieškoti gamybinių atliekų perdirbimo sprendimų, kurie būtų nežalingi aplinkai ir visiem mums, žmonėms’’, - sakė LVŽS frakcijos seniūno pavaduotojas Jonas Jarutis.

Svarbu paminėti ir tai, kad Aplinkosaugos įstatymų pakeitimai įpareigotų įmones atlikti veiklos taršos monitoringą  tik akredituotose laboratorijose.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2020-01-23 13:42
Politika, Gamta, aplinkosauga
pasidalinti
atgal