Seimo nario Bronislovo Matelio pranešimas: „Atskiras Seimo Kultūros komitetas nepateisino vilčių“

2020 m. vasario 3 d. pranešimas žiniasklaidai 

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys Bronislovas Matelis registravo Seimo Statuto pataisą, pagal kurią Seimo Kultūros komitetas būtų prijungtas prie šiuo metu veikiančio Švietimo ir mokslo komiteto.

B. Matelis tokį pasiūlymą argumentuoja tuo, kad valstybės kultūros politikoje jokio proveržio neįvyko, profesionalusis menas buvo visiškai pamirštas. Pasak Seimo nario, valstybės švietimo, kultūros ir mokslo politika gali būti gyvybinga, kai visas šias sritis kuruoja vienas komitetas ir jis vykdo vieningą strategiją.

„2016 metų Seimo kadencijos pradžioje Kultūros komitetas buvo įsteigtas siekiant sukurti atskirą poziciją valdančiosios daugumos lyderiui, neradusiam pagal turimas agronomo kompetencijas sau tinkamos vietos. Jau tuo metu buvo daug abejonių, ar tai pasiteisins, nes valstybės kultūros politikos formavimas, jos puoselėjimas ir įstatymų kūrimas šioje srityje yra sudėtingas, daug įvairių bei skirtingų kompetencijų reikalaujantis procesas,“ – sako B. Matelis

Seimo nario B. Matelio teigimu, po daugiau nei trejų metų galima konstatuoti, kad atskiro Kultūros komiteto sukūrimas buvo klaida. Komiteto vadovui nepavyko pasiekti reformų šioje srityje proveržio, veikdamas atskirai nuo mokslo ir švietimo politikos, Kultūros komitetas neatliko jokių reikšmingų darbų, buvo pasyvus, o jo vadovas nuo kadencijos pradžios neapsilankė nė viename profesionalios kultūros renginyje, neteikė reikiamo dėmesio nei permainoms, nei finansavimui.

„Tai tik patvirtina, kad valstybės kultūros, mokslo ir švietimo politika gali būti efektyvi, kai jos formuojamos kartu ir viename Seimo komitete. Tai, kad dabartinis Kultūros komiteto pirmininkas traukiasi iš šių pareigų, irgi yra ženklas, jog komitetų sujungimas buvo klaida. Be to, pažadėjus pasitraukti Kultūros komiteto pirmininkui, nebelieka būtinybės toliau turėti ši komitetą atskirą, nes jis buvo įkurtas specialiai vieno žmogaus prašymu,“ – pabrėžia B. Matelis.

Kultūros komiteto prijungimas prie Švietimo ir mokslo komiteto padėtų sutaupyti lėšų biuro išlaikymui, nebereiktų mokėti padidinto atlyginimo komiteto pirmininkui ir jo pavaduotojui.

Kontaktams:

Seimo narys Bronisovas Matelis

Tel. (8 5) 239 6679

El. p. Bronislovas.Matelis@lrs.lt

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2020-02-03 14:12
Politika, Kultūra
pasidalinti
atgal