Pristatoma pirmą kartą atkurta originali partizanų uniforma

Renginio tipas: Renginys
Renginio data: Ketvirtadienis, 2020 m. vasario 20 d.
Renginio pradžia: 14:00
Renginio pabaiga: Ketvirtadienis, 2020 m. vasario 20 d.
Renginio vieta: Vilniaus dailės akademijos parodų salė „Titanikas“ (Maironio g. 3, Vilnius)

Drabužių dizainerio Giedriaus Paulausko parodoje „Laisvės kariai“ pirmą kartą visuomenei pristatomas šešerius metus trukęs istorinis dizaino tyrimas ir jo rezultatai: atkurta partizanų uniforma ir simbolika.

Maloniai kviečiame 2020 m. vasario 20 d. (ketvirtadienį) 14 val., Vilniaus dailės akademijos parodų salėje „Titanikas“ (Maironio g. 3, Vilnius)dalyvauti parodos pristatyme.

Pristatyme dalyvaus:

  • Pirmoji šalies ponia Diana Nausėdienė
  • VDA rektorė Ieva Skauronė
  • Krašto apsaugos savanorių pajėgų vadas pulkininkas Dainius Pašvenskas
  • Partizanas Juozas Jakavonis-Tigras
  • Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius
  • Krašto apsaugos viceministras Eimutis Misiūnas
  • LR prezidento vyriausias patarėjas Jonas Žukas
  • Aktorius Paulius Markevičius
  • Dizaineris Giedrius Paulauskas

Taip pat kviečiame Jus į parodos atidarymą lankytojams 2020 m. vasario 20 d. (ketvirtadienį) 18 val.

Atidaryme dalyvaus: parodos autorius Giedrius Paulauskas, filmo „Partizanas” režisierė Agnė Zalanskaitė, atlikėja Jurga Šeduikytė, muzikos prodiuseris Leonas Somovas, lenktynininkas Benediktas Vanagas, dizaineriai Aleksandras Pogrebnojus ir Seržas Gandžumianas.

Karinių drabužių rekonstrukcija leidžia atgaivinti istoriją. Gilintis į šią sritį dizainerį paskatino tai, kad senelis Jonas Lukošiūnas buvo partizanas.

Žvelgiant į nespalvotas nuotraukas, sunku nustatyti uniformos spalvą, dizainą, o originalių uniformų nėra išlikusių Lietuvos muziejuose. Tačiau archyvuose aptiktuose dokumentuose, laiškuose,  autorius atrado smulkias detales, kurias sulipdžius į visumą, gavo reikalingus atsakymus. Atkuriant uniformas, remtasi tik tikrais faktais, tad galima akcentuoti, kad buvo atliktas išsamus istorinis dizaino tyrimas.

Parodoje eksponuojama ne tik partizano uniforma, bet ir Lietuvos muziejų saugyklose saugomi eksponatai, dokumentai, nuotraukos, kuriose matomi jauni veidai, galbūt ne profesionalių karių, bet iš visų jėgų kovojusių už Lietuvos laisvę.

„Šia paroda atiduodu pagarbą partizanams, ryšininkams bei visiems kovotojams už Lietuvos laisvę. Kuo aiškiau juos prisiminsime, tuo stipriau jie bus gyvi mūsų atmintyje“, – pasakoja parodos autorius, dizaineris Giedrius Paulauskas.

Parodos organizatorius: VDA Dizaino inovacijų centras

Parodos partneriai: Lietuvos kariuomenė, Lietuvos nacionalinis muziejus, Lietuvos ypatingasis archyvas, LGGRTC Okupacijų ir laisvės kovų muziejus, Lietuvos kultūros taryba, CRITICAL, LIP2KAI, ats. mjr. Darius Antanaitis

Prašome informuoti apie galimybę dalyvauti parodos pristatyme ir atidaryme.

Pranešimą paskelbė: Salve Agency
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2020-02-17 11:59
Laisvalaikis, pramogos, Kultūra
Renginio pradžia
2020-02-20, ketvirtadienis14:00
Renginio pabaiga
2020-02-20
Renginio vieta
Vilniaus dailės akademijos parodų salė „Titanikas“ (Maironio g. 3, Vilnius)
pasidalinti
atgal