Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos nario Simono Gentvilo pranešimas: „Po „valstietiškos“ daugiabučių valdymo reformos gyvenimas mieste virs chaosu“

2020 m. vasario 19 d. pranešimas žiniasklaidai

Per 40 000 Lietuvoje esančių daugiabučių namų šiandien yra visiškoje nežinioje. Nepaisant daugiabučių gyventojų, administratorių ir bendrijų vieningos kritikos, aplinkos ministras Kęstutis Mažeika ir „valstietis“ Lauras Stacevičius toliau visuomenei perša „nesąmonių rinkiniu“ pramintą naują Daugiabučių namų bendrojo naudojimo objektų įstatymo redakciją. Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininko pavaduotojo liberalo Simono Gentvilo teigimu, jei būtų patvirtintas toks neprofesionaliai ir nekokybiškai parengtas projektas, jis padarytų milžiniškos žalos milijonui butų savininkų, paralyžiuotų daugiabučių valdymą, apsunkintų pastatų remontą ir modernizavimą.

„Gyvenimas daugiabutyje reikalauja butų savininkų susitarimo. Tačiau pagal „valstiečių“ siūlomą įstatymą daugiabučiai faktiškai būtų nebevaldomi, o susitarti taptų neįmanoma. Pavyzdžiui, dabar visuotinis daugiabučio savininkų susirinkimas yra šaukiamas kartą per metus, o pagal naują redakciją – turėtų rinktis net 4 kartus ir tvirtini ketvirtines ataskaitas. Praktika rodo, kad surinkti gyventojų kvorumą iš pirmo karto – „misija neįmanoma“. O nepatvirtinus ataskaitų, išlaidų nebus galima priskaityti savininkams, todėl pagal naująjį įstatymą jas iš savo kišenės turėtų padengti bendrijos pirmininkas. Esant tokioms sąlygoms joks sveiko proto pirmininkas nesutiks imtis namo priežiūros ir rizikuoti savo asmeniniu turtu“, – atkreipia dėmesį Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininko pavaduotojas Simonas Gentvilas.

Pasak Seimo nario, naujoje Daugiabučių namų bendrojo naudojimo objektų įstatymo redakcijoje tokių su realiu gyvenimu prasilenkiančių nuostatų yra tiek daug, kad projektą analizavę daugiabučių administratoriai, bendrijų atstovai jį pavadino netaisytinu „nesąmonių rinkiniu“.

„Sunku atsikratyti įspūdžio, kad įstatymo projektą rengė visiškai apie daugiabučių namų valdymą nenutuokiantys asmenys, nes patvirtinus tokį dokumentą būtų paralyžiuotas bendro naudojimo būsto valdymas visoje Lietuvoje, o pasekmės būtų neprognozuojamos. Neadministruojami namai taptų apleisti, o krentantys balkonai – kasdienybe“, – teigia Liberalų sąjūdžio frakcijos narys S. Gentvilas.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2020-02-19 12:47
Politika, NT, statyba
pasidalinti
atgal