Seime diskutuota apie ilgalaikių bedarbių įtraukimą į darbo rinką

2020 m. kovo 5 d. pranešimas žiniasklaidai

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkės Rimantės Šalaševičiūtės iniciatyva Seime surengtas pasitarimas dėl pasirinktose savivaldybėse įgyvendinamo bandomojo Užimtumo didinimo programos modelio įvertinimo. Programa skirta užimtumo skatinimo ir motyvavimo paslaugų ilgą laiką nedirbantiems ir socialinę paramą gaunantiems asmenims.

Komiteto pirmininkė kartu su Seimo nariais Vida Ačiene, Rima Baškiene, Algirdu Sysu, socialinės apsaugos ir darbo ministru Linu Kukuraičiu, viceministre Egle Radišauskiene, darbdavių ir Užimtumo tarnybos atstovais, Lietuvos savivaldybių asociacija, taip pat 17 Lietuvos savivaldybių merais ar jų atstovais aptarė įgyvendinamų užimtumo skatinimo priemonių veiksmingumą darbinius įgūdžius praradusiems asmenims ir diskutavo apie galimybes didesniam verslo įsitraukimui į šį procesą.

Atsižvelgiant į šiandieninę darbo rinką, kuomet trūksta darbuotojų, minėtą modelį įgyvendinančios Socialinės apsaugos ir darbo ministerija bei savivaldybės pažymėjo, kad kai kurios socialiai pažeidžiamos asmenų grupės patiria ypatingus sunkumus integruojantis į darbo rinką. Tokie asmenys, kaip neįgalieji, vienišos mamos, auginančius vaikus, ilgalaikiai bedarbiai, socialinės paramos gavėjai, iš įkalinimo įstaigų grįžę asmenys ilgą laiką gali būti brangiai kainuojančioje socialinės paramos sistemoje, tačiau nėra integruojami į visuomenę ir lieka užribyje. Todėl būtina šiuos asmenis suaktyvinti, suteikiant jiems reikiamą pagalbą ir taip įtraukiant juos į darbo rinką. Pagrindinis tikslas – ilgalaikis šių asmenų užimtumas.

Pasitarimo metu pasidalinta ir gerąja praktika, kuomet atitinkamose savivaldybėse itin pasiteisino ilgą laiką nedirbusių ir motyvaciją praradusių asmenų integracija į darbo rinką. Tačiau buvo savivaldybių, kurios skeptiškai įvertino įgyvendinamą modelį dėl mažo dalyvių skaičiaus ir suinteresuotumo (dėl to skirti pinigai nebuvo panaudoti), taip pat – dėl nepakankamo verslo įsitraukimo ar jo nedalyvavimo šiame procese.

Darbdavių atstovai pažymėjo, kad verslas yra suinteresuotas įgyvendinamu modeliu, tačiau pasigedo didesnio verslo įtraukimo į šį procesą. Lietuvos darbdavių konfederacijos prezidentas Danas Arlauskas atkreipė dėmesį, kad kaimiškose vietovėse verslui ir darbuotojams itin svarbios pavėžėjimo paslaugos, kurios neturėtų būti apmokestinamos kaip pajamos natūra, taip pat svarbi darbuotojo kvalifikacija ir jo sukuriama pridėtinė vertė, mokestinė sistema. Todėl, pasak D. Arlausko, reikalingas sisteminis valstybės požiūris į užimtumo politiką ir teigiamas požiūris į verslą.

Komiteto pirmininkės R. Šalaševičiūtės nuomone, verslas sukuria daug darbo vietų, todėl būtinas visų lygių bei užimtumo politikos įgyvendinime dalyvaujančių institucijų ir verslo bendradarbiavimas. R. Šalaševičiūtė pabrėžė, kad šiuo procesu turėtų būti ypač suinteresuota Užimtumo tarnyba.

Savivaldybių ir darbdavių atstovai sutarė, kad artimiausiu metu pateiks savo pasiūlymus Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetui pasitarime diskutuota tema. Pasiūlymai bus aptarti su vykdomosios valdžios atstovais ir parlamentinės kontrolės metu komitetas priims atitinkamus sprendimus.

Socialinių reikalų ir darbo komiteto biuro parengta informacija

Tel. (8 5) 239 6882

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija