Seimo Pirmininko pavaduotojos Irenos Šiaulienės ir Seimo nario Valerijaus Simuliko pranešimas: „Bendradarbiavimo su Uzbekistanu galimybėmis turėtų pasinaudoti ir valstybės sektorius, ir privatus verslas“

2020 m. kovo 5 d. pranešimas žiniasklaidai

Kovo 5 d. Seime surengtoje spaudos konferencijoje apie vasario 25–27 d. vykusį vizitą į Uzbekistaną ir tolesnio bendradarbiavimo galimybes papasakojo Seimo Pirmininko pavaduotoja „socialdarbietė“ Irena Šiaulienė ir Tarpparlamentinių ryšių su Uzbekistano Respublika grupės pirmininkas Valerijus Simulikas. Parlamentarai kvietė Lietuvos verslo ir valstybinio sektoriaus atstovus, tarp jų – aukštąsias mokyklas, būti aktyvesnius ir atrasti savo nišą atsiveriančiame Uzbekistane.

Oficialaus vizito į Uzbekistaną I. Šiaulienė, V. Simulikas ir Tarpparlamentinių ryšių su Uzbekistano Respublika grupės pirmininko pavaduotojas Kęstutis Masiulis vyko Uzbekistano Respublikos parlamento Pirmininko pirmojo pavaduotojo A. Saidovo kvietimu. Pasak I. Šiaulienės, Uzbekistanas atsiveria pasauliui, o liberalėjimas labiausiai orientuotas į ekonomiką. Tuo sugeba pasinaudoti tokios Europos Sąjungos šalys kaip Vokietija, Italija, Latvija, taip pat JAV, investuodamos ir bendradarbiaudamos su Uzbekistanu.

„2018 m. lapkričio 23 d. oficialiai pradėtos Europos Sąjungos ir Uzbekistano derybos dėl Tvirtesnės partnerystės ir bendradarbiavimo susitarimo (angl. Enhanced Partnership and Cooperation Agreement). Taigi atsiveria plačios galimybės ir Lietuvos verslui 32 mln. gyventojų turinčioje rinkoje. Mes norime paskatinti verslo atstovus tas galimybes išnaudoti. Uzbekistaną domina aukštosios informacinės ir komunikacijos technologijos, žemės ūkis, pramonė. Itin didelė jų Pramonės ir Prekybos amatų rūmų reikšmė ir plati veikla, jie žiūri, kaip nauji įstatymai veikia verslo sąlygas, siekia mažinti biurokratinę naštą verslui, tai yra sveikintina“, – sako delegacijos vadovė Seimo Pirmininko pavaduotoja I. Šiaulienė.

Pokalbių su Uzbekistano valdžios atstovais metu išreikštas susidomėjimas Lietuvos ekspertinėmis galimybėmis.

„Juos domina mūsų ekspertų nuomonė dėl dirvos erozijos, kitais žemės ūkio klausimais. Pristatėme Lietuvos galimybes ir pajėgumus bendradarbiauti sveikatos apsaugos srityje – medicinos diagnostikos ir gydymo, o kartu ir sveikatos turizmo. Šiuo metu Uzbekistane jau veikia apie 20 lietuviško arba mišraus kapitalo įmonių, tačiau iki šiol nėra Lietuvos ambasados, veikiančios Uzbekistane, kuri užsiimtų vizų klausimu“, – apgailestavo I. Šiaulienė.

Parlamentaras V. Simulikas sakė, kad vizų gavimo procesas į Lietuvą yra gana sudėtingas, todėl abi šalys turi padirbėti dėl konsulatų įsteigimo.

„Vizų centras šiuo metu dirba septynioms valstybėms, tad mažutė Lietuva yra kažkur gale. Mano supratimu, turi būti aiški vieta ir aiškus procesas, kur paprastai Uzbekistano pilietis galėtų kreiptis dėl vizos į Lietuvą“, – sako V. Simulikas.

Anot Tarpparlamentinių ryšių su Uzbekistanu grupės pirmininko, dar viena svarbi vizito priemonė – Lietuvos aukštųjų mokyklų dalyvavimas tarptautinėje švietimo parodoje „EDUFAIR – 2020“.

„Vilniaus universiteto, Lietuvos sporto universiteto, Šiaulių universiteto, Panevėžio kolegijos atstovai pristatė jaunimui studijavimo galimybes Lietuvoje. Atsirado kontaktai, derybos dėl konkretaus bendradarbiavimo ir, tikiuosi, nuo rugsėjo 1-osios tos aukštosios mokyklos jau turės studentų iš Uzbekijos grupes. Skeptikams turiu pasakyti, kad atvykstantis į Lietuvą studijuoti jaunimas puikiai kalba anglų kalba ir, mokydamiesi Lietuvoje, jie mokės už mokslą, todėl bus suinteresuoti mokytis, o mūsų universitetai gaus papildomų finansinių išteklių“, – sako parlamentaras V. Simulikas.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2020-03-05 14:43
Tarptaut.santykiai, Politika
pasidalinti
atgal