Almatoje įvyko Lietuvos regionų ir Kazachstano ekonomikos forumas

Praėjusią savaitę didžiausio Kazachstano miesto Almatoje vyko Lietuvos regionų ir Kazachstano ekonomikos forumas,  kurį atidarė Lietuvos Respublikos Nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius  Kazachstane J.E. Gintautas Vasiulis ir Almato miesto akimo (gubernatoriaus) pavaduotojas Saperbekas Tujаkbajevas. Forumą organizavo  Kazachstano ambasada Lietuvoje ir Baltijos šalių bei Kazachstano ekonominio bendradarbiavimo plėtros asociacija.

 Forume dalyvavo daugiau nei 200 Kazachstano verslininkų, nacionalinės verslininkų asociacijos „Atameken“,  įmonių „Kazinvest“,  „Socialinės verslo korporacijos „Almaty“,  Almatos industrinės zonos, Kazachstano investicinių fondų bei bankų vadovai.  Lietuvos regionų delegaciją sudarė 30 savivaldybių vadovų ir verslininkų, tarp jų Ukmergės rajono meras Rolandas Janickas,  Kėdainių rajono meras Valentinas Tamulis, Zarasų rajono meras Nikolajus Gusevas,  Kaišiadorių rajono mero pavaduotojas Darius Vilimas,  Biržų rajono mero pavaduotoja Astra Korsakienė, Kauno rajono mero pavaduotojas Antanas Nesteckis,  Tauragės rajono savivaldybės administracijos direktorius Modestas Petraitis, Elektrėnų savivaldybės administracijos direktorius Gediminas Ratkevičius, Ukmergės rajono savivaldybės administracijos direktorius Darius Varnas,  Biržų rajono savivaldybės administracijos direktorius Vidas Eidukas,  Rokiškio rajono mero patarėjas Vytautas Saulis,  Mažeikių rajono mero patarėjas Virgilijus Radvilas,  Šiaulių prekybos ir pramonės rūmų generalinis direktorius Alfredas Jonuška.

Lietuva – mūsų strateginis partneris ir durys į Europos Sąjungos rinką, todėl džiaugiamės, kad Baltijos šalių ir Kazachstano ekonominio bendradarbiavimo plėtros asociacijos bei Kazachstano ambasados Lietuvoje organizuotas ekonomikos forumas vyko būtent mūsų mieste.   Gausi Lietuvos regionų delegacija, kurią sudarė net 11 Baltijos šalies rajonų vadovai bei verslininkai, ir Almatos miesto verslininkų didžiulis susidomėjimas parodė, kad abi šalys suinteresuotos ekonominio bendradarbiavimo plėtra.  Lietuvos regionų pristatymai suteikė daug naujos ir vertingos informacijos apie verslo galimybes bei šiuolaikinių technologijų įmones. Savo ruožtu mes papasakojome apie Almatos industrinę ir laisvą ekonominę zonas, investicinę aplinką, vykdomus naujų gamyklų bei fintech sferos projektus.  Ekonomikos forumo metu Kazachstano verslininkai ir Almatos akimatas užmezgė tiesioginius kontaktus su kolegomis iš Lietuvos.  Tikiu milžinišku Lietuvos ir Kazachstano ekonominio bendradarbiavimo potencialu, todėl būtinai formuosime delegacijas ir rengsime kartu vizitus į Lietuvos regionus. Bendradarbiausime maisto pramonės,  metalo apdirbimo, medžio apdirbimo, IT technologijų, turizmo bei kitose srityse„ – sakė Almatos miesto akimo pavaduotojas S. Tujakbajevas.

Lietuvos regionų bei Kazachstano ekonomikos forumo Almatoje globėjas, Lietuvos Respublikos nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Kazachstane  Gintautas Vasiulis įsitikinęs, kad  Lietuvos regionų delegacijos vizitas atvėrė naujas dviejų šalių ekonominio bendradarbiavimo perspektyvas.  „Daugybė tiesioginių verslo kontaktų ir Lietuvos regionų ekonominio potencialo pristatymas prisidės prie  Lietuvos ir Kazachstano dvišalės prekybos augimo, kuri jau sudaro daugiau nei 1,4 milijardo eurų.  Lietuva yra patikimas Kazachstano partneris ir tiltas tarp Azijos ir Vakarų Europos“, - sakė G. Vasiulis.

Kėdainių rajono meras Valentinas Tamulis yra tikras, jog į tokius ekonomikos forumus regionų savivaldybių vadovai turėtų važiuoti dažniau. „Kaip sakoma, po gulinčiu akmenimi vanduo neteka.  Kaip į Lietuvos regionus ateis užsienio investuotojai, jei apie mūsų rajonus jie dažniausiai nieko nežino.  Apsilankęs Almatoje, eilinį kartą įsitikinau, kad tiesioginiai kontaktai gali duoti puikių rezultatų. Pristatėme Kėdainių rajoną, jo investicinę aplinką, dirbančias įmones, laisvą ekonominę zoną ir iš karto sulaukėme susidomėjimo. Dabar tereikia toliau vystyti  užmegztus ryšius ir konkretus rezultatas bus“, - konstatuoja V. Tamulis.

Ukmergės rajono meras Rolandas Janickas sakė, kad Kazachstano verslininkai susidomėjo galimybėmis investuoti Lietuvoje. „Svarbiausia, kad pašalinome informacijos apie Lietuvos regionus  vakuumą.  Kazachai buvo nustebę, kad Lietuvos rajonuose yra tiek daug šiuolaikinių technologijų įmonių, gaminančių aukštos kokybės produkciją.   Su kolegomis ir verslo atstovais kalbėjome apie įvairias Lietuvos regionų ir Kazachstano verslininkų bendradarbiavimo formas –prekių eksportą, galimybes pasidalinti technologijomis, steigti bendras įmones Kazachstane,  statyti naujas gamyklas Lietuvoje.  Sutarėme, kad rudenį Kazachstano delegacijos, suformuotos pagal verslo sferas,  apsilankys daugelyje  Lietuvos regionų ir pradėti pokalbiai bus pratęsti“, - sakė R. Janickas.

„Forume dalyvavo keli šimtai įtakingų Kazachstano verslininkų, kurie vertina mūsų šalį kaip patikimą partnerį ir tiltą, sujungiantį Aziją ir Europą“, - sakė  Ukmergės rajono savivaldybės administracijos direktorius D. Varnas

Zarasų rajono meras Nikolajus Gusevas džiaugėsi, kad bene pirmą kartą visas dėmesys ekonominiame forume buvo nukreiptas į Lietuvos regionus.   „Šis vizitas buvo išskirtinai darbinis. Per tris dienas turėjome galimybę pristatyti savo rajonus Kazachstano verslininkų asociacijai „Atameken“, prekybos ir pramonės rūmams,  Kazachstano verslininkams ir žurnalistams, susitikome su Almatos miesto akimu B. Sagintajevu, jo pavaduotoju S.  Tujakbajevu, įmonių „Kazinvest“, „Socialinės verslo korporacijos Almaty“ vadovais.  Užmezgėme daug kontaktų, kurie ateityje be jokios abejonės virs investicijomis ir glaudžiu bendradarbiavimu“, - sakė N. Gusevas.

Biržų rajono savivaldybės administracijos direktorius Vidas Eidukas konstatavo, kad Kazachstano verslininkai aktyviai domisi turizmo bei poilsio galimybėmis Lietuvoje. „Dauguma kazachų ekonomikos forumo metu pirmą kartą išgirdo apie Biržus ir išreiškė norą apsilankyti mūsų rajone. Kalbėjome apie investicijas į turizmo bei poilsio sektorių, susitarėme, kad bus atsakomasis vizitas. Vietoje aptarsime bendradarbiavimą plačiau“, - teigia V. Eidukas.  Jo kolegė, Biržų rajono savivaldybės mero pavaduotoja Astra Korsakienė informavo, kad Kazachstano verslininkus sudomino bendradarbiavimas su didžiausiomis Biržų rajono įmonėmis – „Biržų duona“, „Siūlas“, „Agaras“, „Rinkuškiai“.

Kaišiadorių rajono mero pavaduotojas Darius Vilimas sulaukė daug klausimų apie Kaišiadorių mėsos perdirbimo įmones ,,Nematekas“ ir ,,Kaišiadorių paukštynas“, kepyklą ,,Gudobelė“,  įmonę ,,Žiežmarių gėlės“  ir jų produkcijos eksporto į Kazachstaną galimybes. „Kazachstane trūksta šiuolaikinių mėsos perdirbimo technologijų, todėl šios šalies verslininkai pasiruošę steigti bendras įmones, užtikrinti naujų gamyklų statybos finansavimą bei pasikliauti lietuvių sukaupta patirtimi“, - sakė D. Vilimas.

Kauno rajono savivaldybės mero pavaduotojas Antanas Nesteckis pastebėjo, kad didžiulį Kazachstano susidomėjimą Lietuvos regionais rodė tiek Almatos miesto valdžios, tiek verslininkų skirtas laikas. „Su Almatos akimu Lietuvos delegacija bendravo daugiau nei pusantros valandos,  akimo pavaduotojas investicijų ir verslo klausimais skyrė mums daugiau nei 5 valandas, pats ekonomikos forumas truko 9 valandas. Jame dalyvavo keli šimtai Kazachstano verslininkų, investicinių fondų bei bankų vadovų.  Džiaugiuosi, kad išnaudojome tokią puikią galimybę pristatyti mūsų kraštą, turėjome daug dalykinių susitikimų, pokalbiai buvo konkretūs, todėl rezultatas tikrai bus“, - konstatavo A. Nesteckis.

Tauragės rajono savivaldybės administracijos direktorius Modestas Petraitis mato didžiulį Lietuvos regionų ir Kazachstano bendradarbiavimo potencialą. „Šis forumas ne tik parodė, kad Kazachstane trūksta informacijos apie Lietuvos regionus bei investicinę aplinką juose, bet ir atskleidė aibę neišaudotų galimybių pritraukti investuotojus iš Vidurio Azijos bei užtikrinti Lietuvos produkcijos bei „know how” eksportą.  Kontaktais pasidalinsime su rajono verslininkais ir nutiesime tiesioginius bendradarbiavimo tiltus“, - įsitikinęs M. Petraitis.

Mažeikių rajono mero patarėjas Virgilijus Radvilas sakė, kad tokio formato vizitai į įvairias šalis turėtų būti rengiami pastoviai, kadangi tai unikali galimybė pristatyti savo kraštą ir jo potencialą bei užmegzti tiesioginius ryšius su investuotojais ir verslininkais. „Pirmiausia norėčiau padėkoti Baltijos šalių ir Kazachstano ekonominio bendradarbiavimo plėtros asociacijai ir Kazachstano ambasadai Lietuvoje už intensyvią darbinę programą. Susidomėjimas Lietuvos regionais Almatoje buvo milžiniškas. Tiek vietos valdžia, tiek verslininkai mūsų įdėmiai klausėsi, uždavė konkrečius klausimus. Taip pat buvo sutarta, kad rudenį į Lietuvą atvyks  Kazachstano regionų ir  verslininkų delegacija. Kalbėjome apie bendradarbiavimą chemijos pramonės ir metalo  apdirbimo srityse“, - papasakojo V. Radvilas.

„Lietuvos Respublikos ir Kazachstano santykiai sėkmingai plėtojami jau daugelį metų.  Mūsų šalys aktyviai bendradarbiauja tarptautinėse organizacijose, humanitarinių ir socialinių projektų misijų metu.  Vystomas ir ekonominis bendradarbiavimas.  Tačiau, mano nuomone, turime unikalias galimybes ir priemones ženkliai jį sustiprinti.  Naujausi pasaulinės ekonomikos trendai skatina sutelkti dėmesį į regionus. Taigi Lietuvos bei Kazachstano regionų savivaldybės, verslininkai  bei visuomeninės organizacijos turi ieškoti naujų bendradarbiavimo bei kooperacijos formų.  Esu tikras, kad  įvykęs Lietuvos regionų bei Kazachstano verslo forumas  tapo tikru dviejų šalių ekonominio bendradarbiavimo  katalizatoriumi“, - sako Kazachstano nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Lietuvos Respublikoje Viktoras Temirbajevas.

Kazachstano ekonominio bendradarbiavimo plėtros asociacijos verslininkų tarybos pirmininkas Rostislavas Li pripažino, kad organizuoti Lietuvos regionų ir Kazachstano verslo forumą Almatoje buvo nutarta po apsilankymo 19 Lietuvos savivaldybių.  „Jei atvirai, informacijos apie Lietuvą Kazachstane trūksta. Gyvenu Rygoje ir dažnai lankausi Lietuvoje, tačiau po  vizitų į regionus atradau šią šalį iš naujo. Išaiškėjo, kad Lietuvos regionams įdomūs potencialūs investuotojai iš Kazachstano, savivaldybės sudaro verslui palankias sąlygas, vietos verslininkai įvaldę šiuolaikines technologijas, kurių taip trūksta Kazachstane, ir pateikė konkrečius bendradarbiavimo pasiūlymus.  Verslo forumas padėjo Lietuvos regionams ir jų verslui rasti partnerių Kazachstane, o mūsų šalies verslininkams suteikė galimybę investuoti Lietuvoje“, - sakė Rostislavas Li.

Bendrija „Baltijos šalių ir Kazachstano ekonominio bendradarbiavimo plėtros asociacija“ vienija 200 Kazachstano verslininkų, reziduojančių Baltijos šalyse. Jos tikslas stiprinti dviejų šalių ekonominį bendradarbiavimą.

Pranešimą paskelbė: UNITED AGENTS
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2020-03-10 11:39
Tarptaut.santykiai, Savivalda, regionai
pasidalinti
atgal