EP narys J. Olekas sveikina sprendimą sustabdyti tuščių lėktuvų skraidinimą Europoje COVID-19 metu (EP planarinė sesija)

Siekdamas sustabdyti tuščius skrydžius, Europos Parlamentas pritarė sprendimui laikinai netaikyti reikalavimo vykdyti daugumą skrydžių, kad oro linijos išsaugotų kilimo ir leidimosi teises oro uostuose. Nukentėjus oro vežėjams galime susidurti su žymiai pakilusiomis kainomis keleiviams, mažesniais skrydžių vietovių pasirinkimais ar net vežėjų veiklos nutraukimu, teigia socialdemokratas Juozas Olekas.

ES taisyklėse nurodoma, kad oro linijos turėtų išnaudoti bent 80 proc. turimų vietų ir laikų oro uostuose, jeigu nenori jų prarasti kitą sezoną (jis prasidės nuo 2020 m. spalio). Dėl to daugybė oro linijų nuo sausio pabaigos, kai buvo fiksuojamas koronaviruso protrūkis, vykdė tuščių lėktuvų skrydžius.

„Jei nebūtume priėmę šios rezoliucijos, rizikuotume, kad oro vežėjai vykdytų reisus su maža apkrova ar skraidintų tuščius lėktuvus, taigi, patirtų dar didesnius finansinius nuostolius, būtų daromas neigiamas poveikis aplinkai. Nukentėjus oro vežėjams galime susidurti su žymiai pakilusiomis kainomis keleiviams, mažesniais skrydžių vietovių pasirinkimais ar net vežėjų veiklos nutraukimu. Turime suprasti, kad dėl veiklos stabdymo oro vežėjai jau šiuo metu susiduria su veiklos tęstinumo ir mokumo užtikrinimo problemomis.

Džiaugiuosi, kad patvirtinus Komisijos pasiūlymus oro vežėjų laiko tarpsniai bus užskaitomi kaip panaudoti ir tikiu, kad tokį reguliavimo pakeitimą tikslingą įvesti iki 2020-ųjų vasaros sezono pabaigos, kuomet galime tikėtis, kad oro vežėjų rinka pradės atsigauti”, – teigia europarlamentaras J. Olekas.

Tuščių lėktuvų skrydžiai itin kenkia aplinkai ir ekonomikai, todėl Europos Parlamentas siekia kuo greičiau juos laikinai sustabdyti. Kovo 10 d. Europos Komisija pasiūlė laikinai sustabdyti vadinamosios „pasinaudok arba prarasi“ taisyklės taikymą. Ji jau buvo laikinai sustabdyta po 2001 m. rugsėjo 11-osios įvykių, taip pat per Irako karą, 2003 m. SARS epidemiją ir 2009 m. pasaulinę ekonominę krizę.

Taryba dėl savo pozicijos sutarė kovo 20 d., nuspręsdama netaikyti taisyklės iki 2020 m. spalio 24 d. (Europos Komisija siūlė jos netaikyti iki 2020 m. birželio 30 d.).

Pranešimą paskelbė: Europos Parlamento narys Juozas Olekas
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2020-03-26 23:55
Politika, Transportas
pasidalinti
atgal