EP nariai siekia, kad ES lėšos pasiektų pacientus, o ne didintų korporacijų pelnus

Europos Parlamento (EP) nariai reikalauja, kad Europos Sąjungos (ES) lėšomis finansuojami COVID-19 tyrimai bei sukurti produktai teisinėmis priemonėmis būtų apsaugoti nuo išimtinio licencijavimo, užtikrinant duomenų ir produktų prieinamumą. Taip pat reikalaujama sukurti sąlygas tokioms gamybos apimtims, kurios patenkintų Europos ir pasaulio poreikius. Be to, į viešosiomis lėšomis sukurtų technologijų licencijavimo susitarimus reikalaujama įtraukti sąžiningos kainos nustatymo reikalavimus.

Europos Komisija nukreipė „Horizon 2020“ ir IMI (Innovative Medicine Initiative) programų lėšas moksliniams tyrimams, kurių tikslas – ištirti COVID-19 ir kurti diagnostines priemones, vakcinas bei gydymą. EP Žaliųjų/Europos laisvojo aljanso politinės grupės iniciatyva Europos Parlamento nariai kreipėsi į Europos Komisiją, reikalaudami teisinėmis priemonėmis užtikrinti ES pinigais finansuojamų tyrimų bei sukurtų produktų prieinamumą europiečiams, o taip pat ir žmonėms už ES ribų.

Europarlamentarai kreipimosi dokumente pažymi, kad nors Europos Komisija į ES finansuojamus COVID-19 mokslinių tyrimų projektus investuoja dvigubai daugiau nei bet kuris privataus sektoriaus partneris, kol kas nebuvo nustatyta jokių teisinių nuostatų ar reikalavimų, užtikrinančių, kad mokslinių tyrimų rezultatai išliks Visuomenės nuosavybe ir galutiniai produktai bus prieinami visiems pacientams ir sveikatos priežiūros sistemoms, kurioms jų reikia.

„Negalime leisti, kad kai kuriems pacientams sveikatos priežiūros paslaugos būtų apribotos dėl finansinių galimybių ar trūkumų, susijusių su gamybos ar tiekimo apribojimais, – teigia kreipimąsi Europos Komisijai pasirašęs Europos Parlamento narys Bronis Ropė. – Mokslinių tyrimų duomenys ir kuriamos naujos medicinos priemonės turi būti laisvai pasiekiamos visiems žmonėms, kai tik bus leista jas saugiai naudoti, už prieinamą kainą ir tokiais kiekiais, kad būtų patenkinta pasaulinė paklausa. Neturime leisti, kad medicinos priemones kuriančios privačios korporacijos, pasinaudojusios ES finansavimu, šiuo kritiniu pandemijos metu kuo didesnio pelno siekimą iškeltų aukščiau visuomenės sveikatos intereso“.

Jei ES dotuojamų projektų sutartyse nebus numatytos visuomeninį interesą ginančios teisinės garantijos, išimtinių licencijų suteikimas reikštų viešaisiais pinigais finansuojamų mokslinių tyrimų rezultatų perdavimą privačiajam sektoriui. Esminę mokslinę informaciją įmonės galėtų laikyti paslaptyje. Pasak B. Ropės, „įprasto verslo“ principo taikymas šioje ekstremalioje situacijoje būtų valstybių išteklių eikvojimas ir didelis ES institucijų, atsakingų už visuomenės sveikatos apsaugą ir solidarumą, aplaidumas.

Pranešimą paskelbė: Europos Parlamento narys Bronis Ropė
2020-03-27 11:53