Seimo Kaimo reikalų komiteto pranešimas: „Ieškoma būdų sudėtingai padėčiai pieno ir paukštininkystės sektoriuose gerinti“

2020 m. balandžio 6 d. pranešimas žiniasklaidai 

 

Kylančią įtampą pieno ir paukštininkystės sektoriuose tikimasi suvaldyti

Nuotoliniu būdu posėdžiavęs Kaimo reikalų komitetas apsvarstė pastaruoju metu susidariusią sudėtingą padėtį pieno, paukštininkystės ir kituose žemės ūkio sektoriuose. Komiteto pirmininkas Andriejus Stančikas atkreipė dėmesį į tai, kad kai kurios perdirbimo įmonės atsisako supirkti pieną iš kooperatyvų arba siūlo jiems mažesnes žalio pieno supirkimo kainas nei pavieniams ūkininkams. Pieno gamintojų asociacija informavo, kad per dvejus metus melžiamų karvių skaičius sumažėjo daugiau kaip 30 tūkstančių, pieno gamybos atsisakė apie 10 tūkstančių ūkių. Ši asociacija, kaip ir Žemės ūkio rūmai, teigia, kad pieno perdirbėjai vienašališkai paskelbė nuo balandžio 1 d. drastiškai mažinantys pieno supirkimo kainas.

Paukštininkystės asociacijos atstovai akcentavo, kad mūsų šalies paukštininkai gali patenkinti vidaus poreikius vietine produkcija, bet tai apsunkina vis didėjantis paukštienos ir kiaušinių importas iš užsienio, ypač iš Lenkijos ir Ukrainos. Be to, reikėtų imtis visų galimų priemonių, kad vartotojams būtų pasiūlyta ir prieinama kuo daugiau vietinės produkcijos.

Žemės ūkio ministras Andrius Palionis patikino komitetą, kad jau parengtos arba rengiamos priemonės padėčiai visuose sektoriuose stabilizuoti ir sėkmingam pavasario darbų žemės ūkyje atlikimui užtikrinti. Tam numatoma panaudoti maisto produktų intervencinių pirkimų, valstybės maisto rezervo, palankesnio kreditavimo ir kai kuriuos kitus mechanizmus.  

Numatoma dalinai kompensuoti praėjusių metų pavasarinių šalnų padarytus nuostolius

Posėdyje taip pat aptarti Žemės ūkio ministerijos pasiūlymai dėl šalnų padarytų nuostolių dalinio padengimo. 2019 m. pavasario šalnos padarė didelių nuostolių mūsų šalies sodams ir uogynams. Nukentėjo daugiau kaip 4 tūkst. hektarų. Iš viso praėjusiais metais deklaruota 15 tūkst. ha sodų ir uogynų.

Siekdama prisidėti prie šio svarbaus sektoriaus ekonominio gyvybingumo išsaugojimo Žemės ūkio ministerija nusprendė perskirstyti lėšas iš kitų paramos priemonių ir šalnų padarytiems nuostoliams kompensuoti skirti 4 mln. eurų. Iš jų 1,5 mln. eurų bus skirta subsidijų forma, o 2,5 mln. eurų – finansinei priemonei, pagal kurią būtų teikiamos lengvatinės paslaugos, įgyvendinti.

Dėl žalos nustatymo į savivaldybes kreipėsi 276 žemės ūkio veiklos subjektai. Numatoma kompensuoti iki 80 proc. patirtų nuostolių. Parama bus išmokėta atsižvelgiant į tai, kada pavyks taisykles suderinti su Europos Komisija ir į paraiškų rinkimo eigą.

Parengė

Kaimo reikalų komiteto biuro vedėjas Romaldas Abugelis

Tel. (8 5) 239 6764, el. p. romaldas.abugelis@lrs.lt

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2020-04-06 07:23
Politika, Žemės ūkis
pasidalinti
atgal