LLRA-KŠS apie naujas įstatymines iniciatyvas ir kovą su koronavirusu

„Prasidėjo Didžioji Savaitė. Vakar šventėme Verbų sekmadienį. Buvo ne taip, kaip iki šiol. Dar taip neseniai nuogąstavome, kad laikas taip greitai bėga, neįmanoma visko suspėti. Dabar esame priversti sustoti. Labai simboliška, kad per Gavėnią gavome taip trokštamo laiko, kad galėtume sustoti, pagalvoti ir susimąstyti. Gyvename labai sudėtingu laikotarpiu, bet nepamirškime, kad po Didžiojo Penktadienio, po Viešpaties kančios ir mirties ateis sekmadienio Prisikėlimo rytas. Šv. Velykų proga norime Jums ir Jūsų šeimoms palinkėti ramybės, ištvermės ir sveikatos“, – per Seimo Spaudos konferencijų salėje surengtą nuotolinę Lietuvos lenkų rinkimų akcijos - Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) spaudos konferenciją sakė šiandien LLRA-KŠS Seimo frakcijos seniūnė Vanda Kravčionok.

Parlamentarė frakcijos vardu padėkojo ir linkėjo ištvermės medikams, policijai, pardavėjams – „visiems, kas dirba sunkų darbą tam, kad mūsų gyvenimas karantino metu būtų lengvesnis“.

LLRA-KŠS atstovė Seime išreiškė palaikymą Vyriausybei ir savivaldybių atstovams. „Palaikome Vyriausybės narius, kuriems teko sunkūs iššūkiai ir kurie yra pasiruošę veikti kiekvieną sekundę. Jie dirba ekstremaliosiomis sąlygomis ir žino, kad, priimdami sprendimus, negali suklysti. Taip pat dėkojame ir palaikome savivaldybininkus, kurie dieną ir naktį turi būti pasiruošę teikti visokeriopą pagalbą savo gyventojams, užtikrinti tinkamas saviizoliacijos sąlygas. Lenkiame žemai galvas“, - dėkojo V. Kravčionok.

Seimo narė pranešė, kad LLRA-KŠS frakcija neseniai užregistravo Motorinių transporto priemonių registracijos mokesčio įstatymo projektą bei Piliečių nuosavybės teisių į išlikusį nekilnojamąjį turtą atkūrimo įstatymo kai kurių straipsnių pakeitimus. Plačiau pasiūlymus komentavo LLRA-KŠS pirmininkas, Europos Parlamento narys Valdemar Tomaševski.

Sveikindamas visus artėjančių šv. Velykų, kurias švęsime valstybėje galiojant nepaprastajai padėčiai, proga, Valdemar Tomaševski išlaikė optimizmą: „Prisikėlęs Kristus nugalėjo pačią mirtį, tad, manau, viskas bus gerai“.

Politikas padėkojo visiems kovojantiems su užkratu Lietuvoje, organizuojantiems darbą šiuo sunkiu laikotarpiu: medikams, savivaldybių, seniūnijų darbuotojams, Vyriausybei, jos vadovui – Sauliui Skverneliui, sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai. „Dėkoju kitiems ministrams, ypač tokioms svarbioms ministerijoms, kaip VRM ir Susisiekimo ministerija, kurioms vadovauja mūsų atstovai Rita Tamašunienė, Jaroslav Narkevič, labai kompetentingai sprendžiantys visus reikalingus klausimus“. Politikas padėkojo ir gyventojams už tai, kad jie suprato kilusią grėsmę, laikosi taisyklių.

V. Tomaševski išreiškė viltį, kad laikui bėgant grėsmė mažės. „Šiandien skaičiai Lietuvoje nėra tokie siaubingi, o, lyginant su kitomis šalimis, ligos plitimas nėra didelis. Tačiau, žinoma, negalima atsipalaiduoti, juk neatmestina kita ligos banga“, - pareiškė.

LLRA-KŠS lyderis patikino, kad politinė partija, kaip valdančiosios daugumos partija, darys viską, kad ir verslas nenukentėtų, o Vyriausybės priemonių verslui paremti paketą apibūdino kaip „labai teigiamą sprendimą“. Taip pat priminė, kad ES irgi nusprendė papildomai paremti valstybes nares.

„Gali būti ne taip blogai, kaip prognozuoja ekonomistai, nors visi sako, kad ši krizė gali būti dar baisesnė ir jos pasekmės skaudesnės mūsų ekonomikai nei 2008-2009 m. krizės padariniai. Gera žinia yra ta, kad Lietuvos vidaus skola, palyginus su kitomis ES valstybėmis narėmis, nėra labai didelė. Lyginant su Pietų Europos šalimis, kur skolos viršija 100 proc. BVP, ar netgi ekonominiu gigantu Vokietija, kurios skola, ją skaičiuojant vienam gyventojui, yra netgi du kartus didesnė“, - analizavo politikas.

V. Tomaševski plačiau pristatė partijos įstatymines iniciatyvas: dėl taršos mokesčio ir spartesnio žemės grąžinimo.

LLRA-KŠS pirmininko nuomone, automobilių taršos mokestis yra perteklinis. „Tokios pačios nuomonės laikėmės ir priimant valstybės biudžetą, tačiau anuomet situacija buvo labai įtempta, biudžetą reikėjo patvirtinti, tad buvo padaryta tam tikrų nuolaidų, prieita tam tikrų kompromisų. Įstatymas turi įsigalioti liepos 1d., o ne, kaip anksčiau buvo planuojama, sausio 1 d. Taip pat buvo sumažinti mokesčio tarifai, tačiau iš esmės ir toliau esame šio mokesčio priešininkai“, – konstatavo.

V. Tomaševskio manymu, nuo mokesčio labiausiai nukentės nepasiturintys gyventojai, kuriems „liko paskutinė prabanga automobiliu nuvažiuoti į sodą ar daržą“. Politikas pranešė, kad LLRA-KŠS frakcija užregistravo pasiūlymą mokestį atidėti dar metams – iki 2021 metų liepos 1 dienos. „Per tą laiką siūlome peržiūrėti mokestį ir sumažinti jį iki simbolinės reikšmės, kuris pamažu skatins žmones įgyti daugiau ekologinio sąmoningumo“, – nurodė.

Balandžio 2 dieną LLRA-KŠS Seimo nariai Česlav Olševski ir Zbignev Jedinskij užregistravo Piliečių nuosavybės teisių į išlikusį nekilnojamąjį turtą atkūrimo įstatymo Nr. VIII-359 5, 12 ir 21 straipsnių pakeitimo ir papildymo įstatymo projektą.

Pasiūlyti pataisas dėl žemės gražinimo, anot V. Tomaševskio, LLRA-KŠS paskatino didžiulės problemos su nuosavybės grąžinimu Vilniaus apskrityje, ypač miestuose. „Turime praplėsti teisėtų savininkų galimybes atgauti savo protėvių žemę. Vienas iš mūsų pasiūlymų yra papildomas kompensavimo būdas už valstybės išperkamą žemę, t.y. kompensuojant negrąžintiną žemę mišku. Kitas pasiūlymas yra sulyginti miesto ir kaimo gyventojų galimybes atgauti savo tėvų žemę. Šiuo metu kaimuose, rajonuose žemė po fermomis, pramoniniais, ūkiniais pastatais ir t.t. yra savininkams grąžinama, o tuomet žemės naudotojas pasirašo nuomos sutartį su nauju žemės savininkui ir nuomoja ją arba šalių susitarimu ją išperka. Deja, miestuose ši nuostata negalioja. Tai yra gana akivaizdus prieštaravimas Konstitucijai, kadangi mūsų piliečių ir jų turtinių teisių segregacija pagal jų gyvenamąją vietą yra negalima“, – mano politikas.

Valstybės privačiam verslui išnuomota miesto žemė būtų, pagal siūlomas pataisas, grąžinta teisėtiems savininkams, turėjusiems šiose vietovėse žemę natūra. Neužstatyta žemė bus grąžinta, o į užstatytą žemę bus atkurtos nuosavybės teisės ir iškart pagal Vyriausybės patvirtintą tvarką perrašyta nuomos sutartis tarp esamo nuomotojo ir teisėto jos savininko. Nuomos tarifai ir terminai nebus keičiami. Toks nuosavybės atkūrimas, taip pat ir po pastatais, galioja ir kaimo vietovėse. "Šis sprendimas leistų įtvirtinti visų buvusių savininkų konstitucinę lygybę", – mano pataisų autoriai.

V. Tomaševski apgailestavo, kad šiam pasiūlymui prieš keletą metų Seimas nepritarė, todėl jis yra teikiamas pakartotinai. „Siūloma, kad žemė, miestuose užimta privataus verslo ir nuomojama valstybės vardu, būtų perrašoma naujo savininko vardu, jei tuose plotuose savininkai turėjo žemę natūra. Iš esmės jokio skirtumo verslui nebūtų iš ko nuomoti sklypus tomis pačiomis sąlygomis. Naudos iš to gaus ir valstybė, kadangi jai nereikės mokėti kompensacijų už negrąžintą žemę“, – pasiūlymų privalumus dėstė politikas.

Įstatymo projektą inicijuoti paskatino nuolatiniai gyventojų skundai ir sunkumai atkuriant nuosavybės teises į išlikusį nekilnojamąjį turtą, dažniausiai miesto teritorijose. Pavyzdžiui, Vilniuje teisės į sovietų nacionalizuotą žemę iki šiol neatkurtos daugiau negu pusei teisėtų žemės nuosavybės savininkų ir jų turėtų žemės plotų. O siūloma piniginė kompensacija už valstybės išperkamą žemę gyventojų netenkina, kadangi ji yra nuo 100 iki net 500 kartų mažesnė už rinkos kainą.

„Šios iniciatyvos yra labai reikalingos ir ilgai savininkų lauktos. Tikimės, kad Seimas jas priims“, – tiki V. Tomaševski.

Kalbėdamas apie tai, kaip šiuo metu atrodo šalies politinė scena ir jos opoziciniai veikėjai, neslėpė nusivylimo. "Moralės viršenybė ir veiksmų solidumas galioja ir mums, politikams. Deja, kai kurių partijų atstovams jo trūksta. Jie nelabai jaučia, kokiu laikotarpiui mes šiuo metu gyvename. Gyventojai nesupranta, kaip galima taip pigiai politikuoti, kaip, pvz., tai daro viena opozicinė dešinioji partija. Nesolidu yra rėkti parlamento plenarinėje salėje ar per spaudos konferencijas. Būtina pabrėžti, kad Vyriausybė priima būtiniausius sprendimus, lyginant su kitomis valstybėmis, tvarkosi gerai ir to negalima nepastebėti. O jei kažkas nori ieškoti mažų problemėlių, jų visuomet ras", – kritikos pažėrė politikas.

"Taip pat netinkami šiuo laikotarpiu yra kitos opozicinės, šįkart kairės partijos transliuojami per TV reklaminiai klipai. Privalome likti žmogiški, atidėti kuriam laikui reikalus, susijusius su politine reklama, pliusų ieškojimu, reitingais. Ne tas kelias pasirinktas. Dabar yra daug darbo susijusio su kova su koronavirusu. Jei kažkas jo neturi, gali užsiimti savanoryste ir padėti pagyvenusiems asmenims: pavyzdžiui, pristatyti jiems maistą į namus. Ir tai bus labai geras poelgis. O pigus politikavimas yra ne vietoje. Tačiau yra taip, kaip yra", – apgailestavo, tačiau prieš didžiausią metuose religinę šventę – šv. Velykas – visiems be išimties linkėjo visko, kas geriausia.

"Visiems gyventojams, taip pat politikams – solidiems ir nelabai, linkiu kuo geriausios kloties ir gerų švenčių. Mūsų Išganytojas Jėzus Kristus nugalėjo mirtį, todėl, manau, ši pandemija irgi bus nugalėta. Šviesių ir džiugių Šventų Velykų“, – linkėjo Valdemar Tomaševski.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos lenkų rinkimų akcija - Krikščioniškų šeimų sąjunga
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2020-04-06 17:08
Politika
pasidalinti
atgal