Seimo komisijos pirmininkas Virgilijus Poderys: prašome Vyriausybės pateikti savo vertinimą ir poziciją dėl galimybės inicijuoti Lietuvos išstojimo iš 1963 m. Vienos konvencijos procedūrą dėl civilinės atsakomybės už branduolinę žalą

2020 m. balandžio 7 d. pranešimas žiniasklaidai

Seimo Energetikos ir darnios plėtros komisijai (Komisija) ir Seimo narių laikinajai Veiksmų dėl Astravo atominės elektrinės koordinavimo grupei (Laikinoji grupė) balandžio 1 d. bendrame posėdyje buvo pristatytas 2020 m. kovo 12 d. Seimo rezoliucijos projektas (Nr. XIIIP-4611) „Dėl energetinės nepriklausomybės ir Astravo branduolinės elektrinės keliamos grėsmės“ ir aptarti galimybių inicijuoti Lietuvos išstojimo iš 1963 m. Vienos konvencijos procedūrą dėl civilinės atsakomybės už branduolinę žalą klausimai.

Posėdyje dalyvavęs ir išsamią analizę tema „Baltarusijos civilinė atsakomybė už Astravo AE sukeltą branduolinę žalą Lietuvoje“ pateikęs Mykolo Romerio universiteto Partnerystės profesorius dr. Herkus Gabartas pažymėjo, kad Baltarusijos prisiimti įsipareigojimai branduolinės atsakomybės srityje yra akivaizdžiai neadekvatūs galimam branduolinės žalos dydžiui. Pasak profesoriaus, adekvatus Baltarusijos branduolinės atsakomybės sureguliavimas mums svarbus iš esmės dėl dviejų priežasčių: sudarytų sąlygas Lietuvai ir jos gyventojams, taip pat verslui gauti kompensaciją už visą jų sveikatai, turtui ir (ar) aplinkai padarytą žalą bei skatintų Baltarusijos valstybę ir Astravo AE operatorių investuoti į elektrinės saugumą, kitas prevencines priemones mažinant riziką dėl branduolinės žalos atsiradimo.

Komisijos pirmininkas ir Laikinosios grupės vadovas V. Poderys pažymi, kad prieš priimant mūsų valstybei svarbius sprendimus, šiuo atveju, inicijuojant Lietuvos išstojimo iš 1963 m. Vienos konvencijos procedūrą, reikalinga tolimesnė galimų sprendimų analizė siekiant įvertinti teisines, ekonomines ir politines pasekmes. „Kreipiamės į Vyriausybę su prašymu atsakyti į tam tikrus klausimus, pateikti savo vertinimą ir poziciją“, – sako V. Poderys.

Su Komisijos ir Laikinosios grupės sprendimu galima susipažinti ČIA.

Pridedama Seimo kanceliarijos nuotrauka.

Daugiau informacijos:

Energetikos ir darnios plėtros komisijos pirmininkas,

Seimo narių laikinosios Veiksmų dėl Astravo atominės elektrinės koordinavimo grupės vadovas

Virgilijus Poderys, mob. 8 668 42 152

Parengė