Žmogaus teisių gidas - tarptautinis internetinis įrankis žmogaus teisių apsaugai

Žmogaus teisių gidas yra žmogaus teisių švietimo ir bendradarbiavimo platforma. Projektas prasidėjo 2016 m. Latvijoje. Lietuvoje ir Estijoje projektas pradėjo veikti 2017 m., o Bulgarijoje - 2019 m. Projektą pradėjo Latvijos nevyriausybinė organizacija Baltijos žmogaus teisių draugija (angl. Baltic Human Rights Society). Projekto partneriai - Estijos žmogaus teisių centras (angl. Human Rights Centre), Bulgarijos Helsinkio komitetas (angl. Bulgarian Helsinki Committee). Lietuvoje Gidą įgyvendina ir koordinuoja nevyriausybinė organizacija Žmogaus teisių balsas. 

Žmogaus teisių gidas (toliau Gidas) yra internetinis informacijos, švietimo ir savipagalbos įrankis. Jis padeda suprasti žmogaus teises įvairiose situacijose. Gidas yra bendradarbiavimo projektas Europoje, kuriame talpinamas turinys, pritaikytas konkrečiai valstybei: Lietuvai, Latvijai, Estijai ir Bulgarijai. Gidas prieinamas lietuvių, latvių, estų ir bulgarų kalbomis, kartu su vertimais į anglų ir rusų kalbas, o netrukus Lietuvoje bus pristatytas vertimas ir į lenkų kalbą. 

Gidas per konkrečias temas aiškina, kas yra ir kaip veikia žmogaus teisės. Žmogaus teisės nėra išvardinamos atskirai. Priešingai, apie jas sužinoti galima pasirinkus konkrečią temą ar iš kasdieninio gyvenimo situacijų. Šiuo metu Lietuvoje pateikiamos šios temos: duomenys ir privatumas, laikinas sulaikymas ir suėmimas, sulaikymas imigracijos ir prieglobsčio atveju, priverstinis gydymas ir psichikos sveikatos priežiūra, smurtas artimoje aplinkoje, teismas ir teisingas bylos nagrinėjimas, saviraiškos ir žiniasklaidos laisvė, šeima, įkalintųjų teisės, diskriminacija. Pasak nevyriausybinės organizacijos Žmogaus teisių balsas, šiuo metu Lietuvoje labiausiai skaitomos duomenų apsaugos, diskriminacijos ir šeimos teisių temos. 

Kiekviena Gido tema turi dalį, kurioje paaiškinami žingsniai, kurių reikėtų imtis, jei manoma, kad teisės buvo pažeistos. Pateikiamos institucijos ir organizacijos, kurios gali konsultuoti ar padėti žmogaus teisių pažeidimo atveju. 

Gidas pateikia nuorodas į reikšmingus Lietuvos ir tarptautinius teisės aktus, teismų praktiką ir papildomus dokumentus, kurie aktualūs atitinkamais žmogaus teisių pažeidimo atvejais. Taip pat reikšmingiausių bylų santraukos bei nuorodos į pilnus sprendimus. Taigi, Gidas naudingas tiek turintiems teisės žinių (teisininkams ar akademinei bendruomenei), tiek ir kiekvienam, kuris domisi žmogaus teisėmis ar nori apginti savo teises. „Manome, kad Žmogaus teisių gidas gali būti naudingas akademikams, žiniasklaidos atstovams, politologams, kurie dirba žmogaus teisių srityje, nes čia galima lengvai ir patogiai vienoje vietoje rasti informaciją apie žmogaus teises paprasta kalba, nuolat atnaujinamą remiantis aktualiais teisės aktais,“- pataria Žmogaus teisių balso ekspertai. 

Žmogaus teisių balsas - žmogaus teisių tyrimų, švietimo, komunikacijos ir advokacijos organizacija, siekianti komunikuoti, diskutuoti ir analizuoti žmogaus teisių aktualijas Lietuvoje ir pasaulyje. Organizacijoje savo idėjas jungia ir bendrus projektus įgyvendina teisininkai, analitikai, fotografai, komunikacijos ir dizaino ekspertai. 

Pranešimą paskelbė: Žmogaus teisių balsas
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2020-05-12 18:00
Teisėsauga, teisėtvarka, Politika
pasidalinti
atgal