Seimo Energetikos ir darnios plėtros komisija: siūlome tobulinti energetinių bendrijų teisinį reglamentavimą

2020 m. gegužės 20 d. pranešimas žiniasklaidai 

 

Energetikos ir darnios plėtros komisijai buvo pristatyta aktuali informacija dėl elektros energiją gaminančių vartotojų ir atsinaujinančių išteklių energijos bendrijų. Komisija nusprendė siūlyti Energetikos ministerijai įvertinti elektros energiją gaminančių vartotojų ir atsinaujinančių išteklių energijos bendrijų teisinį reglamentavimą ir, prireikus, inicijuoti Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymo pakeitimus.

Energetikos viceministras Rytis Kėvelaitis pasidžiaugė, kad prijungtų gaminančių vartotojų skaičius nuo 2017 m. iki 2020 m. balandžio mėnesio išaugo daugiau kaip 11 kartų. Viceministras išsamiai pristatė galimybes gaminti ir vartoti elektros energiją, išskirdamas keturis variantus. Ministerijos pranešime taip pat buvo aptarti gaminančių vartotojų ir energijos bendrijų skirtumai bei panašumai, pabrėžta, kad valstybės parama gaminantiems vartotojams kasmet didėja.

AB „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) atstovai savo pranešime išdėstė gaminančių vartotojų techninio prijungimo procesą ir išskyrė iššūkius ir sprendimus, su kuriais tenka susidurti prijungiant gaminančius vartotojus. Įmonės atstovas pažymėjo, kad per pastaruosius metus gaminančių vartotojų prijungimo procesai labai pagreitėjo ir supaprastėjo. Šiuo metu ESO atliekami veiksmai užtrunka iki 5 darbo dienų, o klientas turi įsirengti saulės elektrinę per 120 kalendorinių dienų nuo techninių sąlygų gavimo dienos. Įmonės atstovai kaip vienus iš didesnių iššūkių, su kuriais tenka susidurti, išskyrė tai – tinklas pritaikytas vartojimui, o ne generacijai ir gaminančių vartotojų įtaka elektros energijos kokybei.

Nepaisant džiugių nuotaikų dėl šalies pasiekimų žaliosios energetikos plėtros srityje, Lietuvos saulės energetikos asociacijos prezidentas Vitas Mačiulis ir kiti posėdyje dalyvavę suinteresuoti asmenys išreiškė nusivylimą, kad atsinaujinančių išteklių energijos bendrijų teisinis reglamentavimas turi spragų.

„Išgirdome posėdyje išsakytus argumentus, kad energetinių bendrijų teisinis reglamentavimas turi spragų ir priėmėme sprendimą siūlyti Energetikos ministerijai įvertinti elektros energiją gaminančių vartotojų ir atsinaujinančių išteklių energijos bendrijų teisinį reglamentavimą ir, prireikus, inicijuoti Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymo pakeitimus, numatančius, kad tais atvejais, kai atsinaujinančių energijos išteklių bendrijos įsipareigoja gaminti elektrą tik savo ir savo narių reikmėms, joms būtų taikomas gaminančių vartotojų statusas“, – sako komisijos pirmininkas Virgilijus Poderys.          

 

Daugiau informacijos:

Energetikos ir darnios plėtros komisijos pirmininkas Virgilijus Poderys, mob. 8 668 42 152

 

Parengė

Seimo kanceliarijos patarėja

Živilė Rožėnaitė, tel. (8 5) 239 6828, el. p. zivile.rozenaite@lrs.lt

 

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2020-05-20 13:54
Politika, Energetika
pasidalinti
atgal