Seimo Kaimo reikalų komitetas siekia padėti žvejams

2020 m. gegužės 21 d. pranešimas žiniasklaidai 

 

Kaimo reikalų komitetas gegužės 20 d. posėdyje tęsė žuvininkystės klausimų nagrinėjimą. Svarstant Žuvininkystės įstatymo Nr. XIIIP-1205 pakeitimus, kuriais siekiama visiškai uždrausti beveik visų žuvų rūšių verslinę žvejybą Baltijos jūros priekrantėje, žvejybą trijų km spinduliu nuo Klaipėdos jūrų uosto molų galų ir vieno km spinduliu nuo Šventosios upės žiočių, taip pat verslinę žvejybą Lietuvos ežeruose, komiteto narių nuomonė išsiskyrė. Dalis komiteto narių, pritariant žemės ūkio ministrui, nesutiko su tokių, mokslininkų nepagrįstų, draudimų įteisinimu. Kiti posėdžio dalyviai, vadovaudamiesi statistiniais duomenimis, teigė, kad žuvų ištekliai sumažėję ir žvejyba turėtų būti ribojama. Gavęs išsamesnę informaciją, komitetas spręs apie žvejybos ribojimo tikslingumą.

Anot komiteto pirmininko Andriejaus Stančiko, toks žvejybos draudimas, koks numatytas iniciatorių projekte, laikytinas ne žvejybos reglamentavimo priemone, o žvejybos, kaip ūkinės veiklos, apribojimu, todėl turėtų būti numatytas kompensavimo mechanizmas, kuris svarstomame įstatymo projekte neaptariamas.

Po diskusijų komitetas paprašė žemės ūkio ministro pateikti informaciją apie tai, kiek žmonių neteks užimtumo ir pajamų, jei toks įstatymas būtų priimtas ir kiek lėšų gali prireikti norint kompensuoti siūlomą ūkinės veiklos apribojimą. Gavęs prašomą informaciją, komitetas spręs apie žvejybos ribojimo tikslingumą.

Kaimo reikalų komitetas, kiekviename posėdyje susipažindamas su padėtimi žemės ūkyje dėl koronaviruso (COVID-19) pandemijos, šiandien iš žemės ūkio ministro gavo patikinimą, kad ūkio subjektai, nukentėję dėl įvestų apribojimų, kompensacijas gaus jau liepos – rugpjūčio mėnesiais. Ūkininkai, dalyvavę komiteto posėdyje, vylėsi, kad numatytas išmokų laikas nebus nukeltas, nes valstybės pagalba jiems gyvybiškai svarbi siekiant išsaugoti savo verslą.

Parengė

Kaimo reikalų komiteto biuro patarėjas Rolandas Juknevičius

Tel. (8 5) 239 6845, el. p. Rolandas.Juknevicius@lrs.lt 

 

 

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2020-05-21 07:56
Politika, Žemės ūkis
pasidalinti
atgal