Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos pranešimas: „Konservatorių iniciatyva – kreipimasis į Konstitucinį Teismą dėl vaistų kompensavimo tvarkos“

2020 m. birželio 4 d. pranešimas žiniasklaidai

 

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai Antanas Matulas, Irena Haasė ir Raimundas Martinėlis kartu su dar 54 Seimo nariais kreipėsi į Lietuvos Respublikos Konstitucinį Teismą, prašydami išsiaiškinti, ar Lietuvos Respublikos Vyriausybė 2018 m. sausio 17 d. poįstatyminiu aktu Nr. 59 „Dėl ambulatoriniam gydymui skiriamų vaistinių preparatų ir medicinos pagalbos priemonių, kurių įsigijimo išlaidos kompensuojamos iš privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšų, bazinių kainų apskaičiavimo tvarkos aprašo patvirtinimo“ patvirtinta tvarka, pagal kurią kompensuojamas tik pigiausias vaistas, neprieštarauja Lietuvos Respublikos Konstitucijai.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas 2019 m. spalio 23 d. administracinės bylos Nr. eI-10-756/2019 nustatė, kad sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga savo įsakymu nustatydamas tvarką, pagal kurią išduodama ir iš PSDF biudžeto kompensuojama tik pigiausio vaisto kaina, viršijo savo įgaliojimus. Tokia tvarka turi būti nustatyta tik įstatyme.

Neatsižvelgdama į Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo sprendimą, Vyriausybė savo poįstatyminiu aktu patvirtino tokią pačią vaistų kompensavimo tvarką, kuri riboja pacientų teisę gauti, o gydytojams skirti jų manymu geriausią gydymą.

Taip pat skundžiama Lietuvos Respublikos farmacijos įstatymo 57 straipsnio 2 dalis ir Lietuvos Respublikos sveikatos draudimo įstatymo 10 straipsnio 1 dalis, pagal kurias „išlaidos vaistams ir medicinos pagalbos priemonėms kompensuojamos pagal bazines kainas, apskaičiuotas Vyriausybės nustatyta tvarka“ ir prašoma išaiškinti, ar neprieštarauja Lietuvos Respublikos Konstitucijai. Nes Vyriausybė nustatė tokią tvarką, pagal kurią ribojamas į kompensuojamų vaistų sąrašą sudėtinių vaistų patekimas.   

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2020-06-04 16:54
Politika, Kiti pranešimai
pasidalinti
atgal