Seimas pagerbs pirmųjų masinių trėmimų ir žudynių aukų atminimą

Rytoj, birželio 16 d., 10 val. Seimo posėdyje įvyks minėjimas, skirtas Gedulo ir vilties bei Okupacijos ir genocido dienų tragiškoms netektims ir pasipriešinimui atminti.

Minėjime kalbas sakys Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis, Seimo Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisijos pirmininkas Arūnas Gumuliauskas ir tremtyje gimęs Seimo narys Julius Sabatauskas.

1940 m. birželio 15 d. Sovietų Sąjungos pradėjo Lietuvos Respublikos okupaciją ir po metų, 1941 m. birželio 14 d., įvykdė pirmuosius masinius Lietuvos gyventojų trėmimus į Sibirą.

Minėjimo pabaigoje parlamentas planuoja priimti Seimo rezoliuciją dėl Lietuvos Respublikos sovietų okupacijos 1940 m. ir jos pasekmių. Šiuo dokumentu numatoma paraginti Vyriausybę aktyviau remti okupacijų žalos skaičiavimo darbą, o visuomenę pakviesti kritiškai vertinti okupaciją ir jos padarinius neigiančią ir antisovietinę rezistenciją menkinančią propagandą. Juo taip pat būtų konstatuojama būtinybė tęsti sovietinės okupacijos, o ypač ginkluotos antisovietinės ir antinacinės rezistencijos laikotarpio, tyrimus ir jų rezultatų sklaidą plačiajai visuomenei.

Minėjimas bus tiesiogiai transliuojamas Seimo interneto svetainėje, televizijos programa „Seimas – tiesiogiai“, Seimo paskyrose „Facebook“ ir „YouTube“, taip pat per LRT televiziją ir radiją).

Birželio 8–29 dienomis Seime bus eksponuojama Okupacijų ir laisvės kovų muziejaus parengta paroda „Gulag’as. Vieno lagerio istorija“.

Seimo lankytojų centras kviečia šiomis Lietuvai svarbiomis dienomis apsilankyti centre ir apžiūrėti parodą „Kunigo Jono Augustausko fotografijos“ (Gedimino pr. 60, Vilnius).

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimas
2020-06-15 10:36