Seimas uždraudė importuoti į Lietuvą komunalines ir pavojingąsias atliekas

Seimas priėmė Atliekų tvarkymo įstatymo pataisas (projektas Nr. XIIIP-1555(2), kuriomis įtvirtintas draudimas įvežti (importuoti) į Lietuvą iš kitų valstybių komunalines ir pavojingąsias atliekas, skirtas šalinti arba naudoti energijai gauti, ir komunalinių atliekų deginimo proceso likučius (pelenus ir šlakus).

Prognozuojama, kad 2030 m. Lietuvoje susidarys apie 615 tūkst. tonų deginti skirtų atliekų (po rūšiavimo likusių netinkamų perdirbti energetinę vertę turinčių komunalinių atliekų, nuotekų dumblo, netinkamų perdirbti pakuočių atliekų, gamybos ir kitos ūkinės veiklos atliekų), tiek, kiek galės sudeginti atliekų deginimo jėgainės Klaipėdoje, Vilniuje ir Kaune.

Pasak pasiūlymo iniciatorės Seimo narės Virginijos Vingrienės, tokiu būdu bus užtikrinama perspektyvi alternatyva atliekų srautą nukreipti į žaliavos naujų produktų gamybą, taip tausojant išteklius, mažinant taršą, atveriant kelią aplinkai draugiškų, socialiai atsakingų, modernių technologijų plėtrai.

Už teisės akto pakeitimus, kurie įsigalios 2020 m. lapkričio 1 d., balsavo 77 Seimo nariai, susilaikė 3 parlamentarai.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimas
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2020-06-25 16:10
Politika, Gamta, aplinkosauga
pasidalinti
atgal