Karštis ir lietūs skatina uodų vystymąsi

Leisti laiką lauke, mėgautis geru oru ir gamta – vieni didžiausių malonumų vasarą. Tačiau pasibuvimą gamtoje dažnai sugadina zyziantys ir geliantys uodai. Kenkėjų kontrolės ekspertai pastebi uodų aktyvumą, kuriam didelę įtaką turi šiuo metu vyraujantys karšti orai ir lietūs.

„Įdomu, kad oro temperatūrai šoktelėjus vos keliais laipsniais, uodų vystymasis atitinkamai paspartėja. Taigi, kai vasarą laikosi daugiau aukšta temperatūra ir būna pakankamai drėgmės, uodai dauginasi itin sparčiai. Jei oro temperatūra krinta, uodų aktyvumas mažėja. Uodai – šaltakraujai gyviai, todėl jų vystymąsi, dauginimąsi ir apskritai gyvavimą tiesiogiai veikia oro temperatūra bei drėgmė. Palankiausia oro temperatūra uodams yra apie 25 laipsnius šilumos“, – kalba UAB „Dezinfa“ atstovas Žygimantas Žalnerauskas.

Uodo gyvenimo ciklas prasideda pavasarį, kai jis, atšilus orams, vystosi iš kiaušinėlio arba lervos. Kuo greičiau oro temperatūra kyla, o drėgmės lygis pakankamas, tuo sparčiau uodai vystosi ir gali daugintis. Kai kurių rūšių uodai, esant palankioms oro sąlygoms, „suauga“ per 4 dienas. Kai tik suaugęs uodas, tiksliau pasakius, uodė, tampa aktyvi, ji nedelsdama ieško aukos, siurbia jos kraują, kad galėtų dėti naujus kiaušinėlius ir didinti uodų gretas.

Kada uodai aktyviausi?

Skirtingos rūšys yra aktyvios skirtingu laiku, bet dauguma uodų yra aktyviausi vakare ir auštant. Šilti vakarai jiems tarsi klestėjimo laikas, nes saulė jų nedžiovina, o drėgmės daugiau nei dieną. Jei vasaros naktys laikosi šiltos, uodai gali būti aktyvūs nuo sutemų iki aušros. Tad nenuostabu, kad iškylaudami gamtoje daugiausia įkandimų pajuntame ir pastebime rytais.

Uodo patelė geba savo auką (gyvūną ar žmogų) fiksuoti iš labai toli. 20 metrų atstumas uodei yra vieni niekai, kad pajustų aukos išskiriamą anglies dvideginį. Kaip teigia kenkėjų kontrolės ekspertas, pats paprasčiausias apsaugos nuo uodų būdas – naudoti repelentus, atbaidančius geliančius vabzdžius. Išvengti uodų patalpose padeda apsauginiai tinkleliai ant langų. Primintina ir tai, kad uodai veisiasi drėgnose vietose, stovinčiame vandenyje, tad tokias vietas patartina sausinti, nepalikti prie namų jokių talpų, kuriose galėtų kauptis vanduo.

„Visos šios priemonės yra naudingos, o pats efektyviausias kovos su uodais įrankis – lervų naikinimas biologiniais preparatais, pilant juos į nedidelius vandens telkinius. Taip užkertamas kelias uodams daugintis, mažėja jų kiekis aplinkoje, be to, priemonė nekenkia gamtai“, – kalba Ž. Žalnerauskas.

Uodai – grėsmė žmonėms

Skaičiuojama, kad kasmet daugiau nei pusė pasaulio gyventojų susiduria su rizika susirgti viena ar kita uodų platinama liga. Uodų platinamomis ligomis, tokiomis kaip: Zikos ir Vakarų Nilo virusas, maliarija, Dengė karštinė, kiekvienais metais užsikrečia apie 1 milijardą žmonių.

Laimei, Lietuvoje tokius pavojingus užkratus platinantys uodai negyvena.

UAB „Dezinfa“ – profesionalios paslaugos visoje Lietuvoje

Kenkėjų kontrolės ekspertai UAB „Dezinfa“ priklauso didžiausiai pasaulyje kenkėjų kontrolės įmonių grupei „Rentokil“. Pasitelkdama pačias naujausias ir pažangiausias technologijas, įmonė užtikrina aukščiausios kokybės paslaugas savo klientams visoje Lietuvoje. Daugiau informacijos apie UAB „Dezinfa“ ir jos teikiamas paslaugas rasite www.dezinfa.lt arba www.rentokil.co.uk, www.facebook.com/DezinfaLT.

Pranešimą paskelbė: UAB Dezinfa
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2020-06-26 10:03
Sveikata, grožis, Gamta, aplinkosauga
pasidalinti
atgal