Seimo delegacijos Tarpparlamentinėje Sąjungoje pirmininkės Guodos Burokienės pranešimas: „Viso pasaulio parlamentarai diskutavo apie patirtį valdant COVID-19 pandemiją“

2020 m. liepos 10 d. pranešimas žiniasklaidai 

Seimo delegacijos Tarpparlamentinėje Sąjungoje pirmininkė Guoda Burokienė dalyvavo nuotoliniame seminare „Atkurkime, tik geriau: COVID-19 pandemijos pamokos siekiant didesnio parlamentų vaidmens mažinant nelaimių riziką“. Tai antrasis seminaras, kuriuo tęsiama Tarpparlamentinės Sąjungos kampanija „Parlamentai pandemijos metu“, skirta telkti parlamentus, reaguojant į COVID-19 pandemiją, mokytis iš kitų kolegų patirties.

Seminaras surengtas Tarpparlamentinei Sąjungai bendradarbiaujant su Pasaulio sveikatos organizacija ir Jungtinių Tautų biuru nelaimių rizikos mažinimui. Jei pirmajame nuotoliniame seminare buvo diskutuota apie pasirengimą COVID-19 pandemijai ir reagavimą į ją, šį kartą dėmesys skirtas šalių patirčiai valdant COVID-19 pandemiją, poveikiui kuriant ir įgyvendinant nelaimių rizikos mažinimo strategijas. Šiuo seminaru siekta suteikti galimybę mokytis vieniems iš kitų, stiprinant rizikos valdymą ir parlamentų bei parlamentarų dalyvavimą.

Seminaro metu dr. Ričardas Džonas Brenanas (Richard John Brennan), Pasaulio sveikatos organizacijos Viduržemio jūros regiono rytų padalinio Regioninės ekstremalios situacijos direktorius, pažymėjo, kad pandemija toli gražu dar nesibaigia, todėl politinė lyderystė labai reikalinga. Jis atkreipė dėmesį į situacijos sudėtingumą Viduržemio jūros regione, kur yra daug pabėgėlių, ir kvietė viso pasaulio parlamentarus krizės nepolitizuoti, įvertinti savo, kaip piliečių atstovų, galimybes ir padėti vyriausybėms. Ragino aiškiai komunikuoti su gyventojais, o pandemijos metu išmoktas pamokas institucionalizuoti.

Tarpparlamentinės Sąjungos garbės prezidentas, Bangladešo parlamento narys Seiberis Čiauderis (Saber Chowdhury) ragino parlamentarus situaciją vertinti plačioje perspektyvoje, atsižvelgiant į biologinius, finansinius aspektus. Kvietė parlamentarus prižiūrėti, kad vyriausybės investuotų atsakingai.

Bernadeta Vujata Songa (Bernadette Wuyatta Songa), Siera Leonės parlamento narė, pristatė situaciją Siera Leonėje. Atkreipė dėmesį, kad šaliai reikalinga ne tik humanitarinė, logistinė, švietimo pagalba, bet ir patarimai, kaip šioje situacijoje turėtų elgtis parlamentarai.

Ana Belen Marin (Ana Belén Marin), Ekvadoro parlamento narė, švietimą išskyrė kaip vieną galingiausių ginklų ir ragino jokiomis aplinkybėmis nemažinti finansavimo švietimui. Pabrėžė kovos su korupcija svarbą.

Belgijos Senatorius Andrisas Grifrojus (Andries Gryffroy) priminė Europos Sąjungos žaliąjį kursą ir ragino atkuriant ekonomikas nedaryti to klimato ir ekologijos sąskaita. Jis teigė, kad ekologinį iššūkį turi priimti ir besivystančios šalys, o pandemijos sukeltą krizę reikia išnaudoti kaip galimybę investuoti į ekologišką energiją, tvarius sprendimus ir skaitmenizaciją.

Esant COVID-19 grėsmei, Tarpparlamentinės Sąjungos renginiai, suburiantys parlamentarus iš viso pasaulio, buvo atšaukti. Tarp jų – 142-oji Tarpparlamentinė Asamblėja, turėjusi vykti balandį Ženevoje, o 5-asis Pasaulio parlamentų pirmininkų susitikimas, turėjęs vykti rugpjūtį Vienoje, perkeltas į virtualią erdvę.

 

Tarpparlamentinė Sąjunga – tarptautinė parlamentarų organizacija, apjungianti 179 valstybes nares ir 12 asocijuotų narių.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2020-07-10 08:44
Tarptaut.santykiai, Politika
pasidalinti
atgal