Seimo narys Kęstutis Masiulis siūlo mažinti teisės aktų skaičių ir apimtis

2020 m. liepos 21 d. pranešimas žiniasklaidai 

 

Seimo narys Kęstutis Masiulis kreipėsi į teisingumo ministrą Elviną Jankevičių, prašydamas sudaryti darbo grupę iš mokslininkų, teisininkų, ekspertų, kuri pasiūlytų, kaip gerinti teisės aktų leidybą, mažinti jų skaičių ir apimtis.

„Įstatymai kaskart ilgėja geometrine progresija. Metaforiškai kalbant, jeigu 1990 m. užtekdavo vieno puslapio, tai 2000 m. jau reikėjo 10 puslapių, o dabar neužtenka ir 30. Biurokratai nori, kad kuo plačiau ir kuo daugiau visko būtų įrašyta įstatyme, tada tarsi nebelieka jiems atsakomybės, o kartu ir mažiau laisvės veikti, nes kažkuriai normai pasenus, būtinas Seimo įsikišimas, kad atsirastų pakeitimai. Kai įstatymas pasensta, būtina jį atnaujinti, tada atsiranda nauja redakcija. Dar neteko per visą savo parlamentaro karjerą matyti įstatymo, kurio nauja redakcija būtų trumpesnė už senąją“, – kalbėjo parlamentaras.

Siūloma pasinaudoti Naujosios Zelandijos, Nyderlandų patirtimi, viešosios įstaigos „Investuok Lietuvoje“ įžvalgomis ir mažinti perteklinį bei persidengiantį reglamentavimą.

„Daug šalių susiduria su perteklinio reglamentavimo problema, bet įdarbinant naujausias technologijas, kai įstatymus skaito robotai, galima atpažinti ir surasti, kada įstatymai dubliuojasi, yra nelogiški ar nesuprantami. Štai Nyderlanduose buvo peržiūrėtas statybų reglamentavimas. 26 skirtingi įstatymai buvo sujungti į vieną Aplinkos ir planavimo įstatymą, 120 nutarimų buvo sujungti į keturis bei supaprastintos ir integruotos 100 taisyklių. Tai pavyzdys, ką reikėtų daryti ir Lietuvoje“, – sako K. Masiulis.

Lietuvoje Seimas per metus priima apie 800 įvairaus pobūdžio teisės aktų, kai, pavyzdžiui, Airijoje – apie 200, Norvegijoje – apie 150 teisės aktų.

Kontaktinis asmuo:

Kęstutis Masiulis

Mob. 8 698 42 190

El. paštas: kestutis.masiulis@lrs.lt

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2020-07-21 09:45
Teisėsauga, teisėtvarka, Politika
pasidalinti
atgal