Seimo nario Vytauto Juozapaičio pranešimas; „ Dėl iki šiol neaiškių rekomendacijų studijuosiantiems tiek Lietuvoje, tiek užsienyje – kreipimasis į Vyriausybę“

2020 m. liepos 28 d. pranešimas žiniasklaidai

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys, prof. Vytautas Juozapaitis kreipėsi į atostogaujantį Ministrą Pirmininką pavaduojantį Žygimantą Vaičiūną, švietimo, mokslo ir sporto ministrą Algirdą Monkevičių ir laikinai sveikatos apsaugos ministro pareigas einantį Elviną Jankevičių dėl studentų ir moksleivių, dalyvaujančių mainų su užsienio šalimis programose, bei į Lietuvą atvykstančių studijuoti užsieniečių rekomendacijų.

Parlamentaras pažymi, kad į jį kreipėsi sunerimę studentai, dalyvaujantys tarptautinių mainų su Europos aukštosiomis mokyklomis programose (ERASMUS+, NORDPLUS), kurie jau yra pasirašę sutartis ir planuoja keliones į užsienį, tačiau iki šiol nesulaukia jokių rekomendacijų dėl COVID-19 pandemijos.

Negana to, iki šiol nėra aiškių rekomendacijų ir iš užsienio į Lietuvą atvykstantiems užsieniečiams, kurie ketina studijuoti Lietuvoje: ar bus nustatyti kokie reikalavimai, apribojimai, kokia numatoma strategija, turint omenyje, kad vis garsiau pasigirsta diskusijų dėl pasirengimo antrajai koronaviruso bangai.

„Valdžios institucijos turėtų iš anksto numatyti visas įmanomas priemones ir neleisti susidaryti sąlygoms pasikartoti chaotiškai situacijai, kurią matėme karantino akivaizdoje. Suprantama, situacija nebuvo ir nėra lengva, tačiau tiek Vyriausybė, tiek Švietimo, mokslo ir sporto, tiek ir Sveikatos apsaugos ministerijos turi prisiimti atsakomybę ir nepalikti procesų neaiškiai savieigai. Būtina pasiruošti visiems galimiems variantams ir informuoti studentus, dėstytojus, universitetų bendruomenes apie naujas rekomendacijas, tvarkas, saugumo reikalavimus ir sudaryti sąlygas visiems pasiruošti laiku galimai artėjančiai antrajai koronaviruso bangai“, – teigia Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininko pavaduotojas V. Juozapaitis.

Kontaktams:

Seimo narys Vytautas Juozapaitis