Puolimas prieš Z. Jedinskį - keršto forma už liustracijos įstatymą ir tiesos žodžius apie A. Kubiliaus vyriausybės neteisėtus sprendimus

Lietuvos lenkų rinkimų akcija – Krikščioniškųjų šeimų sąjunga pačiomis pirmomis dienomis po rinkimų Baltarusijoje pasmerkė smurtą ir jėgos panaudojimą prieš taikius protestuotojus kaimyninėje valstybėje, interviu „Delfi“ sako šios politinės partijos pirmininkas, europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis.

Anot politiko, „negali būti ir diskusijos, kad mūsų partija pateisintų (Lukašenkos – aut.past.) veiksmus, ir mes tą išsakėme dar praėjusį antradienį, iš karto po to, kai prieš žmones buvo panaudota jėga. Mes sakėme, kad mūsų pozicija – kviesti dialogui Lukašenką ir opoziciją, ką, be kita ko, išsakė ir mūsų Prezidentas“.

Tuo tarpu vertindamas savaitgalį įrašą socialiniame tinkle „Facebook“ įkėlusio Seimo nario Zbignievo Jedinskio veiksmus, kai parlamentaras įvykius Minske palygino su riaušėmis 2009-aisiais šalia Lietuvos Seimo, kuomet į susirinkusius protestuotojus buvo šaudoma guminėmis kulkomis, susirinkusieji daužyti lazdomis, nemažai jų sulaikyta ir nuteista, V. Tomaševskis teigė, kad „puolimas prieš Jedinskį yra Lietuvos Seime užsilikusių buvusių sovietinių nomenklatūros atstovų baimė, kad Lietuvos žmonės prisimins konservatorių Vyriausybės antikonstitucinius veiksmus, kai buvo nusavintos žmonių pensijos ir pajamos“.

„Tas įrašas yra skirtas Kubiliui ir jo partneriams liberalams, kurie tada elgėsi ne mažiau smurtaujančiai prieš žmones nei dabar tą daro Baltarusijos omonininkai. Skirtumas tik tas, kad Minske vidaus reikalų ministras atsiprašė už smurtą prieš žmones, o Lietuvoje už landsbergistų antikonstitucinius veiksmus neatsiprašė niekas. Kaip niekas ir nebuvo patrauktas atsakomybėn už šaudymą į savo žmones“, – „Delfi“ pirmadienį duotame interviu sakė LLRA – KŠS vadovas.

„Delfi“ primena, kad savaitgalį savo feisbuke Z. Jedinskis rašė: „Lukašenka iš lietuviškų konservatorių išmoko, kaip nuraminti protestus. Skirtumas tik tas, kad Baltarusijoje policija gina Konstituciją, o Lietuvoje 2009 metais policija gynė tuos, kurie pažeidė Konstituciją, tai yra, policija gynė konservatorių valdžią, kuri per taip vadinamą „naktinę reformą“, pažeisdama Konstituciją, sumažino pensijas ir atlyginimus“.

Šis įrašas buvo iliustruotas vaizdo siužetu iš riaušių prie Seimo, kuriame matyti, kaip Vidaus saugumo tarnybos pareigūnai jėga tramdo protestuotojus.

Komentuodamas viešai išsakytą kritiką Z. Jedinskiui, V. Tomaševskis sakė, kad toks puolimas – „tai savo biografijas dešimtmečiais įsislaptinusių buvusių sovietinio režimo bendradarbių atsakas į mūsų partijos keliamus klausimus Seime, visų pirma, į liustracijos klausimą“.

V. Tomaševskis taip pat pridūrė, kad „sovietinio komjaunimo aktyvisto ir konservatorių retorikos panašumas yra jų požiūris į demokratiją, kad, pagal juos, Lietuvoje yra įmanoma tik viena tiesa, ir ta tiesa – konservatorių arba sovietinių nomenklatūrininkų, užimančių aukštas politines pozicijas“.

„Z. Jedinskis savo įrašu sarkastiškai priminė konservatoriams jų klaidas, o to niekas nemėgsta. Mes, kaip partija, vieninteliai nuosekliai laikomės krikščioniškų vertybių, keliame klausimą Seime dėl Liustracijos įstatymo, dėl Stambulo konvencijos, dėl bankų apmokestinimo. Visa tai nepatinka „klapčiukams“, todėl ieškoma bet kokios progos, nesibodint net interpretuoti oponentų pasisakymus taip, kad būtų jiems paranku, kartu didinant įtampą gyventojų tarpe“, – sakė V. Tomaševskis.

Politikas teigė, kad toks „nuožmus mūsų partijos puolimas“ esą suaktyvėjo ir todėl, kad „naujausi apklausų rezultatai rodo, kad LLRA – KŠS palaiko vis daugiau lietuvių tautybės rinkėjų visoje Lietuvoje“.

L24.lt

Pranešimą paskelbė: Lietuvos lenkų rinkimų akcija - Krikščioniškų šeimų sąjunga
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2020-08-17 20:02
Politika
pasidalinti
atgal