Seimo Antikorupcijos komisija tęsia parlamentinę kontrolę apsaugos priemonių nuo Covid-19 viešųjų pirkimų ir paramos verslui panaudojimo srityse

2020 m. rugpjūčio 26 d. pranešimas žiniasklaidai

Šiandien Seimo Antikorupcijos komisija posėdyje pakartotinai išklausė atsakingų institucijų informaciją apie veiksmus, kurių buvo imtasi siekiant užkardyti galimą piktnaudžiavimą apsaugos nuo Covid-19 priemonių įsigijimo procese. Komisiją nustebino žinia, kad dėl viešųjų pirkimų pažeidimų įsigyjant apsaugos priemones, atsakomybė nebuvo taikyta nė vienam asmeniui. Taip pat atkreiptas dėmesys, kad motyvuojant ypatinga skuba, apsaugos nuo Covid-19 priemonės karantino laikotarpiui buvo perkamos nekontroliuojamai, dažnai nepagrįstai didele kaina ir taip galimai padarant žalą valstybei.

Kompetentingos įstaigos pripažino karantino metu vykdytų viešųjų pirkimų nepakankamą kontrolę, todėl numatė priemones, kurios ateityje turėtų sumažinti korupcijos rizikas. Siekiama, kad apsaugos priemonės būtų perkamos centralizuotai, o galimi tiekėjai būtų įtraukiami į bendrą sąrašą, iš kurio perkančiosios organizacijos juos galėtų pasirinkti.

Komisija, atsižvelgdama į tai, kad viešųjų pirkimų pažeidimų prevencijos priemonės nėra pilnai įgyvendintos, nusprendė tęsti parlamentinės kontrolės veiksmus apsaugos priemonių nuo Covid-19 viešųjų pirkimų ir paramos verslui panaudojimo skaidrumo užtikrinimo srityse.

Šiuo metu dėl vykdytų greitųjų Covid-19 testų už 6,05 mln. eurų vertės pirkimo Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba atlieka ikiteisminį tyrimą dėl galimo sukčiavimo, dokumentų klastojimo, neteisėtu būdu gautų lėšų legalizavimo ir galimo piktnaudžiavimo sudarant greitųjų testų, skirtų COVID-19 virusui nustatyti, sutartį.

Specialiųjų tyrimų tarnyba atlieka atskirą tyrimą dėl Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos vykdyto reagentų už 5 mln. eurų vertės koronaviruso tyrimams skirtų reagentų pirkimo.

Komisijos pirmininkas Ričardas Juška

Mob. 8 668 42 144