Seimo nario Žygimanto Pavilionio pranešimas: parlamentaras ragina Vyriausybę neapsiriboti 100 stipendijų Baltarusijos studentams ir suteikti didesnę pagalbą nuo režimo nukentėjusiesiems

2020 m. rugsėjo 3 d. pranešimas žiniasklaidai

 

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys, ambasadorius Žygimantas Pavilionis kreipėsi į švietimo, mokslo ir sporto ministrą Algirdą Monkevičių dėl papildomos paramos ir centralizuotos sistemos baltarusių ugdymui.

Parlamentaras kreipimesi sveikina vakarykštį Vyriausybės sprendimą skirti 100 stipendijų Baltarusijos piliečių studijoms Lietuvos aukštosiose mokyklose, tačiau primena, kad norinčių studijuoti Lietuvoje baltarusių skaičius yra kelis kartus didesnis ir prašo skirti bent du kartus daugiau stipendijų bei sukurti centralizuotą finansinės paramos mechanizmą, kuris padėtų Baltarusijos studentams, taip pat kitiems nuo Baltarusijos režimo nukentėjusiems asmenims ir pabėgėliams bei jų vaikams, norintiems tęsti mokslus ir studijas Lietuvos universitetuose, mokyklose ir darželiuose.

„Šiuo metu Baltarusijos piliečių, atvykstančių mokytis į Lietuvą humanitariniais pagrindais, studijų lėšos buvo dengiamos pačių universitetų vidiniais resursais. Nepadidinus dabartinio numatyto 100 stipendijų skaičiaus, galimybės baltarusiams studentams ir toliau bus kuriamos daugiausia Lietuvos studentų krepšelių sąskaita“, – teigė Ž. Pavilionis.

Kadangi buvo numatyta Vyriausybės planą ir jam įgyvendinti skirtų priemonių sąrašą toliau pildyti ir tikslinti, o ministerijoms pavesta iki rugsėjo 8 d. pateikti pasiūlymus dėl papildomos pagalbos Baltarusijos žmonėms priemonių ir jų apimties, taip pat numatyti tam papildomų lėšų kitų metų valstybės biudžete, Seimo Europos reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas prašo sukurti „žaliąjį koridorių“ baltarusiams studentams, mokiniams ir vaikams saugiai bei kokybiškai tęsti ugdymą Lietuvoje, skiriant papildomų Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos lėšų šiems tikslams, pagerinant galimybes mokytis visų pakopų ugdymo įstaigose bei supaprastinant dokumentų išdavimo procedūras.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2020-09-03 09:12
Švietimas ir mokslas, Politika
pasidalinti
atgal