EP narė R. Juknevičienė paragino sustabdyti Nord Stream II projektą, finansuojantį kriminalinį Putino režimą

Europos Parlamento (EP) narė Rasa Juknevičienė ketvirtadienį vykusiame EP piliečių teisių, teisingumo ir vidaus reikalų komitete (LIBE) kreipėsi į posėdyje dalyvavusią Vokietijos teisingumo ir vartotojų apsaugos ministrę Christine Lambrecht dėl Rusijos opozicijos lyderio Aleksėjaus Navalno nunuodijimo bei pareiškė, kad „šis klausimas turi susilaukti reikiamo Europos Sąjungos dėmesio, nes negavęs aiškaus ir tvirto atsako, Kremlius nesustos“.

EP narės teigimu, A. Navalno  nunuodijimas verčia prisiminti Rusijos režimo užsakytas politiškai motyvuotas žmogžudystes, taip pat ir tas, kurios buvo įvykdytos Europos Sąjungos šalių teritorijoje.

R. Juknevičienė taip pat paragino Europos Sąjungą kartu su Jungtinėmis Amerikos Valstijomis ir Jungtine Karalyste atlikti vidinį A. Navalno nunuodijimo tyrimą.

„ES taip pat turi sustiprinti biometrinę Šengeno vizų sistemos kontrolę; sukurti Magnitskio stiliaus sankcijų mechanizmą bei pradėti jį taikyti Kremliaus nusikaltėliams; sustabdyti Nord Stream II projektą, kuris finansuoja kriminalinį Putino režimą“, - pažymėjo europarlamentarė.

Pasak R. Juknevičienės, Litvinenko ir Skripalių nunuodijimas, prieš metus įvykdyta žmogžudystė Berlyno parke, nuodijimo atvejis Bulgarijoje  - tai ne paprasti nusikaltimai.

„Tai yra kruopščiai suplanuoti teroristiniai aktai, įvykdyti Rusijos saugumo tarnybų. Yra įrodymų, kad nusikaltėliai išnaudoja ES vizų išdavimo tvarkos silpnąsias vietas, gaudami Šengeno vizas neegzistuojantiems asmenims. Tai privalo liautis. Mūsų piliečiai taip pat gali tapti taikiniu“, - teigė EP narė.

Šį trečiadienį Vokietijos vyriausybė pareiškė, jog bundesvero toksikologai, remdamiesi tyrimų rezultatais, priėjo išvadą, kad A. Navalną buvo mėginama nunuodyti „Novičiok“ grupės nervus paralyžiuojančia kovine medžiaga.

A. Navalnas yra vienas griežčiausių Rusijos prezidento V. Putino kritikų. Politikas dabar gydomas Berlyne. Jis blogai pasijuto lėktuve rugpjūčio 20 d. ir iš pradžių buvo paguldytas į Omsko ligoninę, tačiau, reikalaujant šeimai ir kolegoms, vėliau perkeltas į Vokietiją. Įtariama, kad nuodų buvo įdėta į arbatą, kurią Tomsko oro uoste gėrė A. Navalnas.

Pranešimą paskelbė: Europos Parlamento narės Rasos Juknevičienės biuras
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2020-09-03 15:31
Politika, ES
pasidalinti
atgal