Seimo TS-LKD frakcijos pranešimas: „Dėl abejotino sprendimo testuoti mokytojus dėl COVID-19 – klausimai švietimo, mokslo ir sporto ministrui“

2020 m. rugsėjo 10 d. pranešimas žiniasklaidai 

 

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė kreipėsi į švietimo, mokslo ir sporto ministrą Algirdą Monkevičių dėl švietimo įstaigų darbuotojų testavimo greitaisiais COVID-19 testais.

Rugpjūčio pabaigoje buvo priimtas sprendimas, kad 70 procentų Lietuvos mokytojų dėl COVID-19 viruso bus tikrinami greitaisiais testais. Sveikatos apsaugos ministerija pavedė Nacionalinei visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijai išduoti šalies savivaldybėms 54,5 tūkst. greitųjų serologinių testų, kuriais turėtų būti tiriami savivaldybių mokytojai ir kiti švietimo įstaigų darbuotojai.

Parlamentarė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė pažymi, kad greitaisiais testais siūloma testuoti tik švietimo įstaigų darbuotojus, neretai nurodant, jog tai daroma siekiant daryti populiacijos tyrimą, tačiau būtent moksleiviai yra daugiausiai tiesioginio kontakto su mokytojais ir kitais švietimo įstaigų darbuotojais turintys asmenys, todėl nėra aiškus tik vieno mokyklos bendruomenės segmento pasirinkimas, netiriant nei mokinių, nei jų tėvų.

„Lietuvos mokslininkai, dirbantys Vilniaus universitete ir užsienyje, dar kovo mėnesį teigė, kad greitieji testai nėra tinkami nustatyti COVID-19 židinius, jie nenustato, ar yra virusas. Specialistai nurodo, jog greitieji testai yra skirti ištirti, ar yra susiformavę antikūnai, ar susidaręs imunitetas virusui. Neigiamas greitojo testo rezultatas neparodo, kad susirgimo nėra, kadangi greitieji testai geriausią rezultatą rodo tik praėjus ne mažiau kaip 14 dienų po infekcijos simptomų pasirodymo. Vadinasi, jei žmogus testuojamas susirgimo pradžioje, testas gali būti neigiamas ir klaidingai nuraminti, kad jis nėra viruso nešiotojas. Mokslininkai atkreipia dėmesį, kad vienintelis patikimas būdas diagnozuoti COVID-19 yra molekulinis (PGR) testas, kuris gali nustatyti realų viruso buvimą organizme“, – teigė Švietimo ir mokslo komiteto narė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Seimo narė švietimo, mokslo ir sporto ministro A. Monkevičiaus klausia, ar mokytojų testavimas nėra tiesiog būdas realizuoti dar pavasarį, neatsižvelgus į mokslininkų rekomendacijas, Vyriausybės už 6 mln. eurų nupirktų 500 tūkst. vienetų nepanaudojamų greitųjų testų?

Parlamentarė taip pat domisi, ko tikimasi pasiekti testuojant mokytojus testais, kuriuos mokslininkai pripažino neefektyviais?

Kartu klausiama, kokiu moksliniu pagrindu ar patirtimi remiamasi tikintis greitųjų testų pagalba nustatyti COVID-19 židinius mokyklose, kai mokslininkai nurodo, kad tai beveik neįmanoma?

Domimasi, kodėl priimant sprendimą dėl greitųjų testų naudojimo nebuvo pasiremta mokslininkų išvadomis ir nuomone, taip pat kodėl pasirinkti testuoti tik mokytojai, o ne visos mokyklų bendruomenės ar dar geriau – platesnio masto populiacija?

Taip pat laukiama atsakymo, ar ministras A. Monkevičius tokio greitųjų testų naudojimo nelaiko pinigų švaistymu, jei šiuo metu jau yra aišku, kad testai nepadės nei nustatyti viruso židinių mokyklose, nei galės suteikti prasmingą informaciją testuojamam asmeniui.

„Deja, susidaro negeras įspūdis, kad prisidengiant mokytojais, bandoma pateisinti greitųjų testų sunaudojimą, sudaryti vaizdą, kad rūpinamasi mokyklų bendruomenėmis“, ­– teigė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Kreipimesi parlamentarė taip pat klausia, ar ministras A. Monkevičius nemano, kad vykdydamas tokius testus, formuoja nepagrįstus mokytojų lūkesčius dėl saugumo COVID-19 viruso atžvilgiu?

Taip pat domimasi, kaip švietimo įstaigų darbuotojai yra informuojami apie greitųjų testų paskirtį, veikimo būdą ir neigiamo bei teigiamo testo rezultatų prasmę ir jų interpretavimą?

Klausiama, ar prieš priimant sprendimą testuoti mokytojus, buvo pasitarta su profesinėmis sąjungomis, tėvų ir mokinių atstovais, ar testavimas yra šiuo metu reikalingiausia priemonė, siekiant užtikrinti saugumą ir sklandų ugdymo procesą?

Galiausiai laukiama atsakymo, ar dabartinis mokytojų testavimas greitaisiais testais yra tik vienkartinė priemonė, kurios rezultatai didžiąja dalimi pasidarys visiškai nebeaktualūs per pora savaičių, ar planuojama ateityje dar kartą daryti masinį švietimo įstaigų darbuotojų testavimą?

Kontaktams:

TS-LKD viešieji ryšiai

Tel. (8 5) 239 6506

El. p. tsfrakcija@lrs.lt

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2020-09-10 11:26
Sveikata, grožis, Politika
pasidalinti
atgal