Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės komisijos pirmininkas Antanas Vinkus susitiko su Urugvajaus lietuviais

2020 m. rugsėjo 10 d. pranešimas žiniasklaidai 

 

Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės komisijos pirmininkas Antanas Vinkus Seime priėmė Lietuvos Respublikos garbės konsulę Urugvajuje Sesiliją Hernandez Svobas (Cecilia Hernandez Svobas) ir jos sutuoktinį, trečios kartos lietuvių kilmės urugvajietį dailininką Gabrielių Vuljevą Tupčiauską.

Komisijos pirmininkas A. Vinkus informavo svečius apie komisijos veiklą, pristatė visos Seimo kadencijos metu nuveiktus darbus, aptarė Pilietybės įstatymo taikymo nuostatas ir galimybes lietuvių kilmės asmenims, gyvenantiems Urugvajuje, atkurti Lietuvos Respublikos pilietybę. A. Vinkus paprašė viešnios kviesti Urugvajaus lietuvius aktyviai balsuoti vyksiančiuose Seimo rinkimuose ir pirmą kartą rinkti užsienio lietuviams atstovaujantį Seimo narį Pasaulio lietuvių vienmandatėje rinkimų apygardoje.

Seime apsilankę svečiai yra aktyvūs Urugvajaus lietuvių bendruomenės nariai, garsinantys Lietuvos vardą ne tik savo šalyje, bet ir už jos ribų. S. Hernandes Svobas padeda lietuvių kilmės urugvajiečiams atkurti Lietuvos pilietybę, skatina mokytis lietuvių kalbos, puoselėti tautines tradicijas. Nuo 2012 m. būdama Lietuvos garbės konsule, žymi advokatė padėjo ne vienam lietuviui, susidūrusiam su problemomis, kelionės po Urugvajų metu.

Žymaus menininko G. Vuljevo lietuviškais motyvais ir trispalvės spalvomis margintos freskos puošia sostinės Montevideo Sero (Cerro) rajoną, kuriame yra lietuvių bažnyčia, lietuvių bendruomenės namai ir kultūros centras. 2018 m. dailininkas sukūrė Urugvajaus pašto ženklą, skirtą Lietuvos Nepriklausomybės 100-mečio minėjimui. Nuo šių metų pradžios po Lietuvos regionus keliauja dailininko paroda „Trilogija“. Su jo darbais jau susipažino Vilniaus, Kauno, Ežerėlio, Žiežmarių gyventojai. Šio apsilankymo Lietuvoje metu autorius dalyvavo savo parodos atidaryme Baisogaloje. Kitą savaitę paroda keliasi į Grigiškių kultūros centrą.

„Mums labai svarbu mokytis lietuvių kalbos“, – sako trečios kartos urugvajietė, savo tėčio išmokyta puikiai kalbėti lietuviškai S. Hernandes Svobas, nes „tik tie, kas kalba lietuviškai, gali patys nenutolti nuo Lietuvos ir jungti mūsų Urugvajaus bendruomenę su Lietuva“. Advokatės sūnus taip pat puikiai kalba lietuviškai, pusmetį mokęsis Vilniaus lietuvių namuose ir šiuo metu dėstantis kalbą Montevideo lituanistinėje mokykloje.

„Džiaugiuosi galimybe padėkoti aktyviems tolimojo krašto lietuviams“, – sako komisijos pirmininkas ir diplomatas A. Vinkus, pabrėždamas, kad „tik tokių žmonių dėka esame ir išliekame lietuviais, kur benuneštų likimo sparnai“.

Komisijos pirmininkas Antanas Vinkus, tel. (8 5) 239 6720

 

Pridedamos J. Šedauskienės nuotraukos

Parengė Seimo kanceliarijos patarėja Jolita Šedauskienė,

tel. (8 5) 239 6860, el. p. jolita.sedauskiene@lrs.lt

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2020-09-10 15:13
Politika, Kultūra
pasidalinti
atgal