Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos pranešimas: „Konservatoriai Prezidento ir Ministro Pirmininko prašo netvirtinti Lietuvos interesus pažeidžiančios elektros prekybos metodikos ir sustabdyti Žygimanto Vaičiūno įgaliojimus“

2020 m. rugsėjo 11 d. pranešimas žiniasklaidai

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai: opozicijos lyderis Gabrielius Landsbergis, Ekonomikos komiteto l. e. p. pirmininkas Dainius Kreivys ir Europos reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas dr. Žygimantas Pavilionis kreipėsi į Lietuvos Respublikos Prezidentą Gitaną Nausėdą ir Ministrą Pirmininką Saulių Skvernelį dėl Lietuvos interesus pažeidžiančios elektros prekybos su trečiosiomis šalimis metodikos ir derybininko, energetikos ministro Žygimanto Vaičiūno įgaliojimų sustabdymo.

Anot parlamentarų, Latvijos perdavimo sistemos operatoriui „Augstsprieguma tikls“ paviešinus prekybos su trečiosiomis šalimis metodikos projektą paaiškėjo, kad šis šalių suderintas projektas visiškai atspindi Latvijos poziciją ir yra dar blogesnis nei tas, kuris buvo siūlomas pavasarį ir kurį Lietuva prieš kelis mėnesius atmetė – nieko nebekalbama apie politinę deklaraciją, kurioje buvo išdėstyti svarbūs principai, tokie kaip importo mokestis iš trečiųjų šalių importuojamai elektrai, elektros energijos kilmės sertifikatų taikymas, kas galėtų apsunkinti vadinamuosius apsikeitimo sandorius tarp Rusijos ir Baltarusijos. Latvijos skelbiamame metodikos projekte šių principų nėra, nepaisant to, kad šalis šiomis dienomis viešai atsisakė pirkti elektrą iš Baltarusijos.

„Jau vien dėl paminėtų priežasčių suderintą metodikos projektą galima laikyti visiškai nepriimtinu Lietuvai, tačiau šalia to paskelbtame metodikos projekte aptinkame ir daugiau netinkamų nuostatų, kurios faktiškai įteisina elektros importą iš Baltarusijos į Lietuvą bei prekybą ja Lietuvos elektros rinkoje, o tai griežtai draudžia galiojantis antiastravinis įstatymas. Lietuvos interesus pažeidžiančioje metodikoje faktiškai pažymima, kad prekyba elektra iš Baltarusijos tiesiogiai Lietuvos prekybos zonoje yra negalima, tačiau mes sutinkame ir savo parašu tai patvirtiname, kad ji gali patekti į Latvijos prekybos zoną, o tada per tarpzonines užskaitas sugrįžta į Lietuvos prekybos zoną ir ja prekiaujama Lietuvos elektros rinkoje“, – rašoma kreipimesi.

Seimo nariai G. Landsbergis, D. Kreivys ir Ž. Pavilionis pažymi, jog tai taip pat reiškia, kad mes sutinkame, kad į Lietuvą iš Baltarusijos teka elektros srautas, už kurį mūsų vartotojai susimoka Baltarusijai per Latvijos prekybos zoną. Tai neabejotinai pažeidžia antiastravinį įstatymą, nes akivaizdu, kad numatomi dideli elektros srautai į Lietuvą iš Baltarusijos bus būtent iš Astravo AE ir būtent ją pasieks mūsų vartotojų pinigai per prekybą elektra Latvijos prekybos zonoje.

Konservatoriai Prezidentą G. Nausėdą ir Ministrą Pirmininką S. Skvernelį ragina nekapituliuoti, nepasirašyti ir netvirtinti šio gėdingo susitarimo dėl metodikos, o toliau laikytis šiuo metu galiojančios prekybos su trečiosiomis šalimis metodikos ir apginti gyvybiškai svarbius Lietuvos interesus. Taip pat reikalaujama sustabdyti derybininko Ž. Vaičiūno įgaliojimus – likus tik mėnesiui iki Seimo rinkimų yra nepriimtina, kad nueinantis ministras prisiimtų įsipareigojimus, kuriuos kita Vyriausybė privalės atšaukti dėl to, kad jie pažeidžia nacionalinius valstybės interesus.

„Sunku suvokti, kaip mūsų derybininkai galėjo sutikti su tokia metodika. Net jei Latvija su Estija ar be jos pasitvirtintų vienašalę metodiką prekybai su Rusija, mūsų padėtis būtų žymiai geresnė, nei jei tas pačias ar labai panašias prekybos baltarusiška elektra sąlygas patvirtintume atsakingų Lietuvos pareigūnų parašais. Prašome Lietuvos lyderių naudotis visais Konstitucijos suteiktais įgaliojimais ir nekapituliuoti“, – rašoma kreipimesi.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2020-09-11 09:50
Politika, Energetika
pasidalinti
atgal