Seimo nario Tomo Tomilino pranešimas: „Seimas dės paskutinį tašką dėl rūkymo balkonuose“

Ketvirtadienį, spalio 1 dieną, Seimas balsuos už Tabako kontrolės įstatymo pataisų projektą, kuriuo siūloma spręsti konfliktus dėl rūkymo balkonuose ir įteisinti galimybę rūkyti balkone tik nekenkiant kaimynui. Projektą inicijavo Seimo nariai Antanas Vinkus, Tomas Tomilinas, Aurelijus Veryga, Agnė Širinskienė, Asta Kubilienė, Andrius Palionis, Rūta Miliūtė, Dainius Kepenis,Virginijus Sinkevičius, Jonas Jarutis, Aurimas Gaidžiūnas, Audrys Šimas, Aušrinė Norkienė ir Virginija Vingrienė.

Kaip teigia T. Tomilinas, apklausos rodo kategorišką žmonių pritarimą Latvijoje galiojančiai tvarkai (kur tiesiog draudžiama rūkyti daugiabučių balkonuose). Lietuvoje mes siūlome kur kas liberalesnį reguliavimą. Mes beveik tris metus praėjome labai ilgą derinimo, konsultacijų kelią. Algoritmas ne draudžia, o suteikia nerūkančiam galias apginti savo konstitucinę teisę į sveikatą savo namuose. Rūkantiems paliekama teisė ir laisvė, kurią riboja tik kito teisės nepaisymas. Interesų balansą užtikrins ne policija, ne baudos, o labai gerai apgalvotas informavimo, ženklinimo procesas, savivalda. Niekas negalės nieko nubausti, kol visi gyventojai nebus supažindinti.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
2020-09-30 11:55