Sanatorinės ir sveikatinimo paslaugos – geriausias Lietuvos eksporto produktas

Nacionalinės sanatorijų ir reabilitacijos įstaigų asociacijos narių metinė apyvarta 2019 metais augo 10%  ir siekė 100 mln. eurų.  Ir tuo pačiu, paslaugų dalis suteiktų užsienio turistams sudarė daugiau nei 25 mln. eurų nuo bendros narių apyvartos, tai yra 11% daugiau palyginus su ankstesniais metais. Lietuvos sveikatinimo kurortus užsienio turistais vis dažniau renkasi dėl gamtinių išteklių poveikio sveikatai, kokybiškų paslaugų, kurortų infrastruktūros ir profesionalių specialistų.

Lietuvos sanatorinio ir sveikatinimo centrai aktyviai dalyvauja sanatorinio kurortinio gydymo, medicininės reabilitacijos ir sveikatinimo klientų pritraukime iš Europos ir kitų šalių. 2019 m. į Lietuvą sanatorinio-kurortinio gydymo ir sveikatinimo paslaugomis pritraukta reikšminga dalis iš vienos svarbiausių mūsų atvykstamojo turizmo rinkos Vokietijos – net 26% didžiausios pagal nakvynių skaičių atvykstamojo turizmo rinkos Vokietijos, t.y. 135 tūkst. iš 531 tūkst. nakvynių apsistojo asociacijos narių sveikatinimo įstaigose. Tai yra vienas didžiausių sveikatos paslaugų rodiklių pastaraisiais metais. Tarp aktyviausių Lietuvos atvykstamojo turizmo rinkų išsiskiria Izraelis, kur net 51 % nakvynių iš tos šalies sugeneravo būtent sanatorijos ir sveikatinimo centrai. Tuo tarpu 21% iš Rusijos atvykusių turistu rinkosi sanatorinio-kurortinio gydymo paslaugas, iš Latvijos – 11%.

Už šiuos pasiekimus Nacionalinė sanatorijų ir reabilitacijos įstaigų asociacijai, kuri vienija 14 sveikatinimo įstaigų, įteiktas Lietuvos verslo konfederacijos „Metų paslauga 2020” apdovanojimą eksporto kategorijoje.

„Penkių tūkstančių šioje srityje dirbančių darbuotojų vardu labai džiaugiamės šiuo gautu įvertinimu. Lietuva yra vienas stipriausių žaidėjų Europos sanatorinio-kurortinio gydymo rinkoje, šių paslaugų pirkėjai sudaro reikšmingą dalį užsieniečių Lietuvoje praleidžiamų nakvynių skaičiaus. Beveik trečdalį didžiausios Lietuvos atvykstamojo turizmo rinkos – Vokietijos – nakvynių sudaro sanatorijų ir sveikatinimo centrų klientai. Tikime, jog su Valstybės palaikymu galime pasiekti dar daugiau: sukurti daugiau darbo vietų, sustiprinti sveikatą daugiau žmonių, sukurti dar daugiau paslaugų eksporto," – sako Artūras Salda, Nacionalinės sanatorijų ir reabilitacijos įstaigų asociacijos prezidentas.

Į Lietuvos kurortus atvyksta dėl gamtinių išteklių poveikio sveikatai, kokybiškų paslaugų, kurortų infrastruktūros ir profesionalių specialistų. Asociacijos nariai aktyviai taiko mineralinio vandens, purvo ir kitas ilgametes tradicijas ir technologijas. Reabilitacija ir sanatorinis (sveikatą grąžinamasis) kurortinis gydymas, prevencija padeda kiekvienam pacientui susigrąžinti gyvenimo kokybę ir maksimaliai pagerinti  fizinę bei emocinę būklę. Nepakeičiama reabilitacijos nauda ypač vertinama pažangiose ir išsivysčiusiose šalyse. Pasaulio sveikatos organizacija nurodo, kad sveikata – tai visiškos fizinės, psichinės, socialinės, protinės ir dvasinės gerovės būsena, o ne vien ligos ar negalios nebuvimas.

Reabilitacija, sanatorinis (sveikatą grąžinamasis) kurortinis gydymas, sveikatinimo paslaugos teikiamos Lietuvos kurortuose, kuriuose yra unikalūs gydomieji ištekliai: mineralinis vanduo, purvas, klimatas turi išskirtinį poveikį sveikatos turistų sveikatai. Lietuvos balneologiniai kurortai, kuriuose trykšta natūralūs gydomojo mineralinio vandens šaltiniai bei gydomasis durpinis purvas išskiria kurortus iš kitų Europos kurortų.

Pasak Asociacijos prezidento A.Saldos, psichinė bei fizinė visuomenės sveikata yra be galo svarbi, todėl tikime, kad sveikatos prevencija ir valstybės besikeičiantis požiūris bei bendradarbiavimas gali padėti valstybei pasiekti didelių tikslų bei ženkliai prisidėti eliminuojant COVID-19 padarinius tiek visuomenės sveikatai, tiek medicininės reabilitacijos bei sveikatinimo paslaugų sektoriuje.

Nacionalinės sanatorijų ir reabilitacijos įstaigų asociacija vienija 14 šalies reabilitacijos, gydymo ir sveikatinimo įstaigų, kuriose dirba daugiau kaip 3200 darbuotojų, metinė narių apyvarta už 2019 m. sudarė apie 100 mln Eur. 

Pranešimą paskelbė: Nacionalinė Sanatorijų ir Reabilitacijos Įstaigų Asociacija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2020-10-01 11:01
Sveikata, grožis, Turizmas
pasidalinti
atgal