Seimas spręs dėl tryliktosios pensijos socialinio draudimo pensijų ir šalpos išmokų gavėjams

Seimas pradėjo svarstyti Seimo nario Zbignevo Jedinskio pristatytą Vienkartinės išmokos socialinio draudimo pensijų ir šalpos išmokų gavėjams įstatymo pakeitimo projektą (Nr. XIIIP-5149), kuriuo siūloma įtvirtinti tryliktąją pensiją socialinio draudimo pensijų ir šalpos išmokų gavėjams. Pagal projektą tryliktosios pensijos dydis siektų 200 eurų.

Pagal teikiamą projektą ji būtų skiriama tiems asmenims, kuriems yra mokamos senatvės, netekto darbingumo (invalidumo), našlių, našlaičių ar maitintojo netekimo, ištarnauto laiko pensijos, kompensacija už ypatingas darbo sąlygas, šalpos pensijos ar kompensacija, pensija, paskirta pagal tarptautines sutartis ar Europos Sąjungos socialinės apsaugos sistemų koordinavimo reglamentus. Asmuo, neatsižvelgiant į jo teisę gauti daugiau negu vieną paminėtą išmoką, turėtų teisę gauti tik vieną tryliktąją pensiją.

Nuo 2021 m. sausio 1 d. tryliktoji pensija būtų mokama einamų kalendorinių metų gruodžio mėn. Pasak iniciatorių, įstatymo projektas pareikalautų apie 180 mln. eurų biudžeto lėšų per pirmuosius galiojimo metus.

Po pristatymo už teisės akto pakeitimus balsavo 48 Seimo nariai, prieš – 10, susilaikė 6 parlamentarai. Pritarus projektui po pateikimo, toliau jis bus svarstomas pagrindiniu paskirtame Socialinių reikalų ir darbo komitete. Seimas taip pat nusprendė dėl šio projekto prašyti Vyriausybės išvados. Prie šio klausimo svarstymo Seimo posėdyje planuojama grįžti lapkričio 10 d.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimas
2020-10-01 15:12