LLRA-KŠS siūlo griežtinti rinkimų proceso finansavimo kontrolę

Lietuvos lenkų rinkimų akcija – Krikščioniškų šeimų sąjunga nori griežtinti rinkimų proceso finansavimo kontrolę po skandalingo, neteisėto A.Tapino mėtimu apie 100 tūkst. eurų antireklamai. Partija siūlo, kad baudžiamoji atsakomybė grėstų fiziniams ir juridiniams asmenims, kurie neteisėtai išleido virš 50 MGL, o ne virš 500 MGL kaip yra šiuo metu.

Atitinkamą Baudžiamojo kodekso straipsnio pakeitimo įstatymo projektą ketvirtadienį Seime užregistravo LLRA-KŠS Seimo frakcijos seniūnė Vanda Kravčionok.

Projekto autoriai pabrėžia, kad šiuo metu stipriai išaugo skaitmeninės žiniasklaidos ir socialinių tinklų daroma įtaka visuomenėje, vis dažniau fiksuojami atvejai, kai per šias priemonės stengiamasi formuoti visuomenės nuomonę, įtakoti vartotojų ir rinkėjų pasirinkimą ypač politinės kampanijos metu. „Pavieniai asmenys, skaitmeninės visuomenės informavimo priemonės ir bendrovės aktyviai dalyvauja politinėje kampanijoje platindami spausdintiną, vaizdo medžiagą ar visuomenės apklausos rezultatus, atitinkančius politinės reklamos požymius, kuriems panaudojamos neviešinamų šaltinių lėšos ar teikiama parama“ – skaitome aiškinamajame rašte.

LLRA-KŠS Seimo frakcija siūlo sumažinti nuo 500 iki 50 Minimalių gyvenimo lygio (MGL) dydžių - neteisėtai teiktų, priimtų ir panaudų lėšų ar paramos finansuojant politines partijas ar rinkimų kampanijas, už kurias yra numatyta baudžiamoji atsakomybė –vertę.


„Manome, kad siūloma pataisa esmingai prisidės prie kovos su korupciją ypač politinės kompanijos metu ir prisidės prie skaidrumo didinimo“ – aiškina projekto autoriai.

Dažniausia nusižengimų rūšis rinkimų metų yra finansiniai nusižengimai. Deja, Lietuvoje pinigai dažnai yra lemiamas veiksnys rinkimuose. Tos struktūros, kurios turi daugiau pinigų, turi didesnę įtaką žiniasklaidai ne tik rinkimų kampanijos metu, bet ir per visą kadenciją. „Tačiau jei rinkimų kampanijos dalyvis, kuris neteisėtai išleido mažiau nei 500 bazinės socialinės išmokos dydžių jam, kas yra labai keista, negresia baudžiamoji atsakomybė. Tai yra taisytina ir to tikrai imsimės“, – aiškino LLRA-KŠS atstovai pirmadienį Seime vykusioje spaudos konferencijoje.


LLRA-KŠS pasiūlė sugriežtinti rinkimų kampanijų finansavimo kontrolę, reaguodami į asmenų, leidžiančių sau vykdyti neteisėtą veiklą, išpuolių prieš partiją. Turima omenyje žurnalistą A.Tapiną, kuris ragino imtis veiksmų prieš LLRA-KŠS artėjančiuose Seimo rinkimuose. Plačiai vykdomoje kampanijoje, tarp kitko įmetant į gyventojų pašto dėžutes specialiai išleistą laikraštį (300 tūks. tiražu) ar sukuriant specialų šmeižikišką profilį socialiniuose tinkluose, organizuotai atgraso nuo balsavimo už LLRA-KŠS, kad pastaroji nepatektų į Seimą.


„Vienas asmuo, kuris turi televizijos kanalą, neteisėtai leidžia laikraščius už šimtus tūkstančių eurų, nežymi, kad tai politinė reklama, puola mus ir kitus rinkimų dalyvius ir niekas nekontroliuoja jos finansinių srautų. Nekyla abejonių, kad turime reikalą su šiurkščiu Seimo rinkimų įstatymo pažeidimu – kadangi nėra žinoma kokie iš tikrųjų yra finansavimo šaltiniai kampanijos nukreiptos prieš LLRA-KŠS.


LLRA-KŠS atstovai kreipėsi dėl to į Vyriausiąją rinkimų komisiją, prokuratūrą ir kitas instituciją.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos lenkų rinkimų akcija - Krikščioniškų šeimų sąjunga
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2020-10-09 17:49
Politika
pasidalinti
atgal