Seimas padidino gyventojų galias sprendžiant savivaldos klausimus

Seimas padidino gyventojų įsitraukimą į vietos reikalų (savivaldos) sprendimą. Tai įtvirtinta parlamentarų priimtomis Vietos savivaldos įstatymo pataisomis (projektas Nr. XIIIP-2834(3).

Įstatyme aiškiai reglamentuota, kaip savivaldybė sudaro sąlygas vietos gyventojams dalyvauti tvarkant viešuosius savivaldybės reikalus:

1) informuodama vietos gyventojus;

2) konsultuodamasi su vietos gyventojais;

3) vertindama ir viešindama konsultavimosi su vietos gyventojais rezultatus;

4) įtraukdama vietos gyventojus į sprendimų priėmimą.

Priimtomis pataisomis teisės akte atskirais straipsniais įtvirtinamas gyventojų informavimas ir konsultavimasis su vietos gyventojais.

„Dažniausiai gyventojai turėdavo pasiimti iš savivaldybės tinklapio visą informaciją, dabar įvedame nuostatą, kad jei yra klausimas, aktualus konkrečios vietos gyventojams – šalia ar jų kieme kažkas daroma, statoma, reikės eiti pas gyventojus, daryti susirinkimus, su jais tartis, kad gyventojai pritartų“, – Spaudos biurui sakė Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininkė Guoda Burokienė.

Su vietos gyventojais galės būti konsultuojamasi šiomis formomis:

1) vietos gyventojų apklausa (toliau – apklausa);

2) vieši svarstymai, susirinkimai, forumai, diskusijos;

3) konsultavimasis elektroninių ryšių priemonėmis savivaldybės interneto svetainėje.

Priimtomis pataisomis Vietos savivaldos įstatyme pakeista savivaldybės tarybos priežiūrą vykdančių subjektų (Etikos ir Antikorupcijos komisijų ir Kontrolės komiteto) pirmininkų skyrimo tvarka – jie bus deleguojami opozicijos, nebereikės dėl jų balsuoti savivaldybės tarybos posėdyje. Galiojant senajai tvarkai pasitaikydavo piktnaudžiavimų, kuomet šių komisijų ir komitetų pirmininkai nebūdavo skiriami, dėl to kildavo tiesioginio valdymo įvedimo grėsmė.

„Būdavo didelių problemų su paskyrimais – opozicijai priklausančiais postais, pavyzdžiui Antikorupcijos komiteto pirmininko. Pakeitimai reikalingi, kad ir opozicija nepiktnaudžiautų savo galiomis – jie tą patį asmenį, kuris nebūdavo patvirtintas, siūlydavo daugybę kartų“, – sakė G. Burokienė.

Įstatymo pataisos priimtos už balsavus 75 Seimo nariams, nė vienam nebuvus prieš, dviem parlamentarams susilaikius. Jos įsigalioja 2021 m. sausio 1 d.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
2020-10-15 10:57