Seimo delegacijos Tarpparlamentinėje Sąjungoje pirmininkė Guoda Burokienė: „Vyksta Tarpparlamentinės Sąjungos 206-oji Valdančiosios tarybos neeilinė nuotolinė sesija“

2020 m. lapkričio 3 d. pranešimas žiniasklaidai

 

Seimo delegacijos Tarpparlamentinėje Sąjungoje nariai – pirmininkė Guoda Burokienė, pirmininko pavaduotoja Dovilė Šakalienė ir delegacijos narys Jonas Jarutis – dalyvauja Tarpparlamentinės Sąjungos 206-ojoje Valdančiosios tarybos neeilinėje nuotolinėje sesijoje, kuri prasidėjo lapkričio 1 d. ir tęsis iki lapkričio 4 d.

Į Tarpparlamentinės Sąjungos Valdančiosios tarybos neeilinės sesijos darbotvarkę įtraukti tokie klausimai kaip 2019 m. finansinių rezultatų, 2021 m. konsoliduoto biudžeto projekto pristatymas, 5-osios pasaulio parlamentų pirmininkų konferencijos ir 13-ojo parlamentų pirmininkių moterų aukščiausiojo lygio susitikimo virtualaus posėdžio ataskaita, 205-osios Valdančiosios tarybos sesijos dokumentų suvestinių tvirtinimas, Vykdomojo komiteto rinkimai ir naujo Tarpparlamentinės Sąjungos prezidento rinkimai, kuris trijų metų kadencijai pirmą kartą išrinktas nuotoliniu būdu.

Savo kandidatūras į Tarpparlamentinės Sąjungos prezidento postą kėlė du „Dvylika plius“ grupės nariai: Duartis Pačėkas (Duarte Pacheco), Portugalijos parlamento narys, „Dvylika plius“ grupės pirmininkas, ir Salma Ataulajan (Salma Ataullahjan), Kanados senatorė. Į šį postą taip pat kandidatavo ir kitų geopolitinių grupių atstovai: Muchamedas Sadikas Sanjranis (Muhammad Sadiq Sanjrani) iš Pakistano (Azijos ir Ramiojo vandenyno grupė) ir Akmalas Saidovas (Akmal Saidov) iš Uzbekistano (Eurazijos grupė). Po pirmojo rinkimų turo – balsuoti nuotoliniu būdu Valdančiosios tarybos nariams buvo skirtos 24 valandos – daugiausia balsų (222 balsus) surinko D. Pačėkas. Portugalijos parlamento atstovas ir buvęs „Dvylika plius“ grupės pirmininkas tapo naujuoju Tarpparlamentinės Sąjungos prezidentu, surinkęs absoliučią daugumą balsų, dėl šios priežasties antrojo turo rinkimuose neprireikė.

Tarpparlamentinė Sąjunga – 131 metus skaičiuojanti tarpparlamentinė organizacija, kuriai priklauso 179 valstybės narės ir 12 asocijuotų narių. Svarbiausi Tarpparlamentinės Sąjungos veiklos tikslai yra tautų taikos ir bendradarbiavimo skatinimas ir atstovaujančių institucijų stiprinimas.

Tarpparlamentinės Sąjungos Valdančioji taryba formuoja Tarpparlamentinės Sąjungos veiklos kryptį ir išreiškia jos požiūrį įvairiais klausimais. Ji sudaro metinę programą ir biudžetą, sprendžia Tarpparlamentinės Sąjungos narių priėmimo ir narystės sustabdymo klausimus. Į valdančiąją tarybą įeina po tris kiekvienos šalies parlamento atstovus, paprastai skirtingų politinių įsitikinimų. Taryba renka Tarpparlamentinės Sąjungos prezidentą trejiems metams.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2020-11-03 11:10
Tarptaut.santykiai, Politika
pasidalinti
atgal