Konstitucinės teisės profesorius Vytautas Sinkevičius mano, kad LLRA-KŠS teisė į teisminę gynybą yra apribota

Buvęs Konstitucinio Teismo teisėjas, Konstitucinės teisės profesorius Vytautas Sinkevičius mano, kad Lietuvos Lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos skundas dėl šiurkščių įstatymo pažeidimų šių metų Seimo rinkimuose turi būti perduotas svarstyti visam parlamentui.

15min.lt portalas paskelbė Konstitucinės teisės profesoriaus Vytauto Sinkevičiaus nuomonę, kad Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis neturi teisės vienasmeniškai priimti sprendimo nesikreipti į Konstitucinį Teismą dėl Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikšioniškų šeimų sąjungos skundo dėl šiurkščių rinkimų įstatymo pažeidimų. O LLRA-KŠS skundas turi būti perduotas svarstyti visam parlamentui.

„Manau, kad Seimo pirmininkas neatlieka tos pareigos, kuri jam numatyta įstatyme. Seimas turi svarstyti tą klausimą ir spręsti, kreiptis ar nesikreipti į Konstitucinį Teismą. Seimo pirmininkas vienas negali pasakyti, kad Seimas nesvarstys to klausimo“, – BNS antradienį sakė V.Sinkevičius.

Pasak vieno iš Konstitucijos kūrėjų profesoriaus Vytauto Sinkevičiaus dabartinis teisinis reguliavimas apriboja LLRA-KŠS teisę į teisminę gynybą.

Panašios nuomonės, kad tiek Seimas tiek Prezidentas privalo atsižvelgti į LLRA-KŠS skundą ir kreiptis į Konstitucinį Teismą yra ir rinkimų ekspertas ir ilgametis VRK narys Jonas Udris.

Apie tai, kad Seimo rinkimų įstatymo 86 str. 6. įpareigoja Seimą kreiptis į Konstitucinį Teismą plačiai žinomas teisininkas pasisakė savo facebook profilyje:

„Prezidentas neturi diskrecijos vertinti, ar skundas pagrįstas, ar ne. Prezidento pareiga – persiųsti skundą Konstituciniam Teismui!

Skaitom Seimo rinkimų įstatymą: “86str. 6. Partijos, iškėlusios kandidatus į Seimo narius, kandidatai į Seimo narius Vyriausiosios rinkimų komisijos sprendimus arba jos atsisakymą nagrinėti skundus dėl Seimo rinkimų įstatymo pažeidimų ne vėliau kaip per 24 valandas po to, kai oficialiai paskelbiami rinkimų galutiniai rezultatai, gali apskųsti Seimui ar Respublikos Prezidentui. Tokiais atvejais Seimas ar Respublikos Prezidentas ne vėliau kaip per 48 valandas kreipiasi į Konstitucinį Teismą su paklausimu dėl Seimo rinkimų įstatymo pažeidimo”.

Prezidentas yra saistomas įstatymo, ir jam nėra čia laisvės teikti, ar neteikti, jei skundą pateikė tinkamas subjektas. Apie tai ir pats KT yra pasisakęs.

(...)

Dar blogiau, jūs, imdamasis teisėjo vaidmens, ne tik viršijate sau Konstitucijos apribotą kompetenciją, bet dar ir ribojate LLRA teisę į teisminę gynybą, tokiu būdu darydamas žymiai didesnį teisės pažeidimą, net jei patikėti LLRA teiginiais, neva viena kita Youtube laida ar laikraštukas pavogė iš jų balsų“.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos lenkų rinkimų akcija - Krikščioniškų šeimų sąjunga
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2020-11-03 16:09
Politika
pasidalinti
atgal