Mokslinių tyrimų rezultatai kalba patys už save: kodėl kovai su Covid-19 reikėtų pasitelkti propolį

 Kol visas pasaulis pritilęs laukia Covid-19 pandemijos pabaigos, mokslininkai be perstojo dirba, norėdami rasti efektyvių priemonių kovai su šiuo virusu. Vieni jų ieško vakcinos, kuri padėtų apsisaugoti nuo koronaviruso. Tačiau faktas, kad naujos vakcinos patvirtinimas dažniausiai trunka nuo 12 iki 18 mėnesių po jos atradimo, o norint įsitikinti, kad ji tikrai yra saugi, dar reikia įveikti ir įvairius bandomuosius laikotarpius, gerokai apsunkina situaciją. Kiti mokslininkai stengiasi nustatyti, ar yra kokių nors vaistų bei medžiagų, kurios būtų efektyvios gydant koronavirusą bei padėtų sušvelninti jo simptomus, kad jis nebūtų toks pavojingas vyresnio amžiaus žmonėms, turintiems lėtinių susirgimų, plaučių ar širdies ligų.

 Itin stipri priemonė nuo virusų

Vienas iš ginklų kovoje su virusais jau daugelį metų yra natūralūs produktai. Vienas jų — propolis — dėl savo antiseptinių ir priešuždegiminių savybių žinomas tūkstantmečius, turi ir dar kelias supergalias: jis pasižymi priešvėžinėmis ir antioksidacinėmis savybėmis, o taip pat gali ženkliai sustiprinti žmogaus organizmo gynybinius mechanizmus.

Žinomas kaip antibiotikas iš gamtos, propolis pasižymi unikalia sudėtimi, dėl kurios jam prilygti negali nė vienas iš jau žinomų natūralių gamtos sukurtų produktų ar cheminėse laboratorijose susintetintų substancijų. Sveikatos specialistai skaičiuoja, kad propolyje iš viso yra daugiau nei 300 biologiškai aktyvių ingredientų — vitaminų, mineralų ir netgi resveratrolio, galingos, biologiškai aktyvios medžiagos, kuri yra labai naudinga mūsų imunitetui ir pasižymi itin stipriomis antioksidacinėmis savybėmis.

Ieškant priemonių kovai su Covid-19, propolis ne veltui rikiuojasi pačiame eilės priekyje: jo sudėtyje esančios aktyviosios medžiagos ne tik pasižymi išskirtine savybe slopinti organizmą puolančių virusų baltymus ir juos sustabdyti nuo dauginimosi, bet taip pat geba padidinti imuninių ląstelių bei organizmo leukocitų aktyvumą ir atsparumą infekcinėms ligoms.

Mokslininkai pripažįsta, kad tokio kompleksinio gamtos kūrinio kaip propolis negali sukurti nė viena farmacijos kompanija. Propolis yra toks efektyvus dar ir todėl, kad mūsų organizmas geba jį puikiai įsisavinti. Palyginimui, maistą žmogaus organizmas įsisavina vidutiniškai 20-40 procentų efektyvumu, o propolį, kaip ir visus bičių produktus bei jų naudingąsias savybes — beveik iki 100 procentų. Beje, savo vertingas gydomąsias savybes propolis išsaugo ilgiau nei 10 metų.

 Patraukė mokslininkų dėmesį visame pasaulyje

 Dėl unikalios sudėties ir savybių, jau ne vieną dešimtmetį propolis sulaukia vis didesnio susidomėjimo, o pastaruosius 30 metų su juo atliekami intensyvūs farmakologiniai ir cheminiai tyrimai. Tad nieko keisto, kad ieškant efektyvių priemonių kovoje prieš Covid-19 virusą, propolis taip pat patraukė daugelio mokslininkų visame pasaulyje dėmesį. Dėl savo antioksidacinių ir antivirusinių savybių propolis ir jo komponentai ne vieno atlikto tyrimo metu buvo įvardinti kaip potencialios medžiagos, galinčios sumažinti SARS-CoV-2 infekcijos patofiziologines pasekmes ir netgi apsaugoti nuo užsikrėtimo.

Vieno akualaus 2020m. atlikto tyrimo rezultatai buvo išspausdinti Eurazijos medicinos ir onkologijos žurnale vos prieš keletą mėnesių. Ieškodami medžiagos, efektyviai veikiančios prieš koronavirusą, tyrimo metu mokslininkai vertino įvairius natūralius junginius, taikydami in silico metodą, dar žinomą kaip molekulinis prisijungimas. Atliekant tyrimą, kompiuterinio modeliavimo pagalba į specialias programas buvo sukelti pagrindiniai Covid-19 viruso baltymai ir propolyje esančios molekulės. Programa skaičiavo, ar teoriškai, pagal tam tikrus svarbius parametrus, propolis galėtų prisijungti prie koronaviruso baltymų ir sustabdyti jų plitimą. Rezultatai nudžiugino. Paaiškėjo, kad bičių propolyje esantys flavonoidai veikia kaip stiprūs antivirusiniai komponentai prieš pagrindinius Covid-19 viruso baltymus ir neleidžia jiems daugintis organizme. Šio pradinio in silico tyrimo tikslas buvo ateityje atlikti tolimesnius in vivo tyrimus gyvuose organizmuose, siekiant atrasti naujus, natūralius vaistus nuo Covid-19, kurie neturėtų jokio žalingo šalutinio poveikio.

Mokslininkai pastebi, kad efektyviausias būdas sustabdyti virusą yra „išjungtijo gebėjimą prisijungti prie žmogaus organizmo ląstelių. Ieškant vaistų nuo Covid-19, kito tyrimo metu buvo nustatyta, kad panaudoti propolio junginiai iš tiesų turi potencialo sustabdyti Covid-19 virusą. Paaiškėjo, kad propolis ląsteliniame lygmenyje pasižymi dideliu lipnumu, o tai šiuo konkrečiu atveju reiškia, kad jis geba „prisiklijuotiprie Covid-19 viruso ir taip stabdyti jo plitimą organizme. Yra ir daugiau mokslinių rezultatų. Tyrimas, kurio metu buvo nagrinėtos propolio savybės, taikymas ir galimybės organizme slopinti virusus atskleidė, kad dėl savo priešuždegiminių savybių propolis geba aktyvuoti inflamasomas — tam tikrus priešuždegiminiams procesams itin svarbius baltymų komplektus, glūdinčius mūsų ląstelėse, kurie iš karto reaguoja į infekcijų ir pažeidimų metu organizme kylantį stresą, atsiradusius toksinus bei mikrobų sukeltas infekcijas, ir suaktyvina citokinus — imuninio atsako reguliavimo sistemą, perduodančią signalus tarp mūsų imuninės sistemos ir ląstelių. Taip organizmas sužino, kad jau laikas sutelkti pajėgas ir kovoti prieš jį puolančius virusus ir bakterijas.

Ir tai dar ne viskas. Mokslininkai pastebėjo, kad pradinėse fazėse Covid-19 virusas stipriai sutrikdo organizmo imuninį atsaką. Dėl to jam tampa kur kas lengviau įsiskverbti į ląsteles ir išplisti po visą organizmą. Virusui plečiantis, organizmas reaguoja ir, ieško būdų apsisaugoti. Tuomet ląstelės, gindamos organizmą, ima atakuoti ne tik viruso, bet ir paties organizmo ląsteles. Tačiau tyrimo metu paaiškėjo, kad propolis skuba į pagalbą ir šiuo atveju: jis gali padėti išvengti organizmo imuninio atsako sutrikdymo, o vėlesnėse Covid-19 plitimo fazėse — sumažinti perdėtą organizmo reakciją. Galiausiai, dar vienas atliktas tyrimas atskleidė, kad bent kelias savaites pavartojus propolį, organizme stipriai išauga svarbaus antikūno imunoglobulino G, atsakingo už ilgalaikę organizmo apsaugą nuo virusų bei infekcijų, kiekiai.

Tokios mokslininkų išvados leidžia teigti, kad net ir šiuo sunkiu metu, kai situacija dėl koronaviruso išlieka įtempta, propolis gali padėti efektyviai pastiprinti ir apsaugoti organizmą.

 Kad propolio vartojimas būtų tikrai efektyvus

 Natūralus propolis yra tamsiai gelsvos, rusvos ar rudos spalvos ir pasižymi labai specifiniu, kiek aitroku skoniu ir kvapu. Mažą gabaliuką natūralaus propolio galima įsidėti į burną ir tiesiog kuo ilgiau kramtyti, o perkramtytą masę vėliau išspjauti, tačiau natūralaus propolio skonis daugeliui nėra priimtinas. Todėl šiandien jis dažniausiai naudojamas kaip sudėtinė įvairių maisto papildų forma. Vaistinėse galima rasti tirpalų, purškalų, tinktūrų, tablečių, pastilių su propoliu.

Propolio nauda organizmui ir imuninei sistemai vartojant su tam tikrais vaistažolių ekstraktų deriniais pvz. saldymedžiu, erškėtuogėmis, ežiuolėmis, eukaliptais, imbierais, bei vitaminu C. Buvo nustatyta, kad propolis didina vitamino C aktyvumą, todėl šis duetas ne tik efektyviai stiprina imunitetą, bet ir veiksmingai kovoja prieš įvairius virusus ir bakterijas, puolančias žmogaus organizmą.

 Informacijos šaltiniai – mokslinių tyrimų duomenų bazės:

 IN Silico Approach of Some Selected Honey Constituents as SARS-CoV-2 Main Protease (COVID-19) Inhibitors. Eurasian Journal of Medicine and Oncology.

https://www.ejmo.org/10.14744/ejmo.2020.36102/

 Propolis and coronavirus disease 2019 (COVID-19): Lessons from nature. Elsevier Public Health Emergency Collection.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7415165/

 The Inhibition of Inflammasome by Brazilian Propolis (EPP-AF). Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine.

https://www.hindawi.com/journals/ecam/2013/418508/

 Propolis and its potential against SARS-CoV-2 infection mechanisms and COVID-19 disease: Running title: Propolis against SARS-CoV-2 infection and COVID-19. Biomedicine & Pharmacotherapy.

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0753332220308155

The effects of propolis on antibody production by laying hens. National Library of Medicine, National Center for Biotechnology Information.

I https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21597063/

 Evidence of the Health Benefits of Supplemental Propolis

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6893770/

 Immune-Boosting, Antioxidant and Anti-inflammatory Food Supplements Targeting Pathogenesis of COVID-19
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2020.570122/full

Pranešimą paskelbė: UNITED AGENTS
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2020-11-18 08:10
Sveikata, grožis, Medicina, farmacija
pasidalinti
atgal