Žmogaus teisių komitetui vadovauti išrinktas Tomas Vytautas Raskevičius

2020 m. lapkričio 20 d. pranešimas žiniasklaidai

Lapkričio 19 d. į pirmąjį naujos kadencijos Seimo Žmogaus teisių komiteto (ŽTK) posėdį susirinkę komiteto nariai, vadovaudamiesi Seimo statuto 46 straipsnio 1 dalimi, rinko komiteto pirmininką.

Komiteto pirmininku išrinktas Laisvės frakcijos narys, frakcijos seniūno pavaduotojas Tomas Vytautas Raskevičius. T. V. Raskevičius 2011 m. baigė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto politikos mokslų bakalauro studijas, 2012 m. Centrinės Europos universitete Vengrijoje baigė Žmogaus teisių teisės magistro studijas. 2012–2013 m. Lietuvos gėjų lygoje dirbo projektų vadovu, 2015–2018 m. – teisininku ir viešosios politikos koordinatoriumi. 2014 m. dirbo JAV, Niujorko Bruklino LGBT bendruomenės centre renginių koordinatoriumi. Nuo 2018 m. Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyboje ėjo skyriaus vadovo pareigas. 2019 m. T. V. Raskevičius išrinktas į Vilniaus miesto savivaldybės tarybą. Tų pačių metų birželį dalyvavo steigiant Laisvės partiją, yra partijos valdybos narys.

Prisistatydamas T. V. Raskevičius posėdžio metu pažymėjo numatantis penkias prioritetines komiteto veiklos kryptis:

1) aktyvi teisėkūra;

2) aktyvus žmogaus teisių politikos formavimas ir parlamentinė kontrolė;

3) ombudsmenų institucijų įgalinimas;

4) tarptautinių rekomendacijų įgyvendinimas ir kontrolė;

5) žmogaus teisių ugdymas.

Komiteto narys Dainius Kepenis teiravosi apie būsimą komiteto pirmininko dėmesį visuomenės sveikatos klausimui. Pasak politiko, net didelė dalis šauktinių jaunuolių negali tarnauti kariuomenėje dėl sveikatos problemų. T. V. Raskevičius pažymėjo, kad visas žmogaus teises mato kaip visumą, o ši visuma apima ne tik pilietines ir politines, bet ir socialines bei ekonomines teises.

Vadovaujantis Seimo statuto 46 straipsnio 4 dalimi, komiteto pirmininką ir jo pavaduotoją turi patvirtinti Seimas.

Žmogaus teisių komitete dirbs 7 seimo nariai: Tomas Bičiūnas; Eugenijus Gentvilas; Sergejus Jovaiša; Dainius Kepenis; Andrius Navickas; Tomas Vytautas Raskevičius; Jurgis Razma.

Parengė ir daugiau informacijos suteiks:

Žmogaus teisių komiteto biuro patarėja

Eglė Lukšienė, tel. (8 5) 239 6809, el. p. egle.gibaviciute@lrs.lt

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija