Vilniaus ir Alytaus jaunimas sprendė kibernetinio saugumo ir mokslo per karantiną problemas

Hakatonai, suteikiantys jaunimui galimybę spręsti aktualias problemas, aktyvų jaunimą subūrė Vilniuje ir Alytuje. Sostinėje nugalėtojų komanda siekia spręsti mokymosi motyvacijos iššūkius per karantiną. Alytuje geriausia idėja pripažinta dirbtinio intelekto pagrindu vystoma antivirusinė programa. 

 

Projekto „Prisijungusi Lietuva“ inicijuotos kūrybinės dirbtuvės „Startuoliai keičiantys visuomenę” jau persirito į antrąją pusę ir net šalyje paskelbtas karantinas hakatonų nesustabdė – formatas lengvai persikėlė į virtualią erdvę. „Karantinas tikrai koreguoja ne vienos srities darbus ir veiklas, tačiau reikia pripažinti, kad technologijų pasaulyje yra šiek tiek lengviau. Negalėdami susitikti gyvai, hakatonus perkėlėme į virtualią erdvę, kur mentoriai ir dalyviai gali patogiai bendrauti, keistis idėjomis ir vis tiek išlikti saugūs”, – sako asociacijos „Langas į ateitį” projekto koordinatorė Simona Gogelytė.

 

Vilniuje gvildentos senjorų, finansų ir mokymosi problemos

 

Sostinėje pirmąją vietą ir galimybę savo startuolio idėją plėtoti nacionaliniame hakatone laimėjo komanda „BBright”. Grupelė vystė virtualiąją mokyklą „Mokslo renesansas”. Komandos lyderio Manto Vičiaus teigimu, idėja kilo iš pačių įveiktų iššūkių.

„Ką tik patys buvome mokyklos suole ir pajutome, kaip yra sudėtinga priprasti prie kardinalių ugdymo pokyčių. Pavyzdžiui, per pavasario karantiną tikrai buvo mažiau motyvacijos, negalėjome socializuotis, technologinės galimybės švietimo įstaigose taip pat dažnai ribotos. Todėl pabandėme atrasti šių iššūkių sprendimą.”

Komanda plėtojo virtualių korepetitorių tinklą, kuriuo galės naudotis kiekvienas. Tiesa, idėjos autoriai daug dėmesio skirtų mokytojų atrankai, kadangi tik empatiški ir motyvuoti pedagogai gali sudominti savo mokinius. Nacionaliniame hakatone komanda tikisi iki galo išgryninti savo idėją ir atrasti jai investuotojų. 

Jaunų žmonių problemas sprendė ir „FinLit” komanda, kuri vystė žaidimo principu paremtą platformą 9-12 klasių mokiniams. Idėjos tikslas – paskatinti jauną žmogų domėtis savo finansų valdymu, daugiau sužinoti apie mokesčius bei planuoti išlaidas. Tiesa, „FinLit” jau bendradarbiauja su vienu iš universitetų ir idėją vysto toliau.  

Merginų komanda „Posterus” vystė tokio paties pavadinimo platformą, skirtą senjorams. Merginos pastebėjo, kad vyresnio amžiaus žmonėms reikia daugiau pagalbos ieškant medicinos paslaugų, individualių pagalbininkų. Taip pat „Posterus” veiktų kaip tam tikras socialinis tinklas senjorams, kur jie galėtų rasti bendraminčių. 

 

Alytaus jaunimui svarbūs užimtumo, kibernetinio saugumo ir skaitymo iššūkiai

 

Alytuje pirmąją vietą iškovojo „Odyssey” komanda. Startuolio idėja – sukurti antivirusinę programą išmaniesiems įrenginiams, kuri būtų paremta dirbtiniu intelektu. 

„Šią idėją vystyti nusprendėme patys pastebėję pokyčius kibernetinio saugumo sferoje. Per COVID-19 pandemiją stipriai išaugo „hakerių” aktyvumas – padaugėjo bandymų įsilaužti, duomenų nutekinimo atvejų, atakų, nukreiptų į verslo organizacijas”, – sako komandos lyderis Laurynas Bielevičius.  

Mergaičių komanda „H2O fanės” vystė programėlę, kuri padėtų jaunimui atrasti dominančią savanorystės sritį, įdomius būrelius, individualius užsiėmimus ir net papildomą darbą. Hakatonų organizatoriai pastebi, kad jaunimo užimtumo problemų tematika yra vis pasikartojanti ir ją nori spręsti įvairių regionų komandos.  

Galiausiai, „Bookinger” komanda užsimojo palengvinti knygų paiešką ir įsigijimą bei vystė idėją, galinčią padėti keistis naudotomis knygomis.

Pranešimą paskelbė: Turing School
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2020-11-20 14:38
Laisvalaikis, pramogos
Prisegti failai
pasidalinti
atgal