Europos Sąjungos politikos formavimas remsis strateginiu prognozavimu siekiant atitikti Europos piliečių poreikius

2020 m. lapkričio 23 d. pranešimas žiniasklaidai

 

2020 m. rugsėjo 9 d. Europos Komisija paskelbė pirmąją metinę strateginio prognozavimo ataskaitą „Strateginis prognozavimas – kelias į didesnį Europos atsparumą“ (Ataskaita), kurioje pristatoma EK strategija, kaip integruoti strateginį prognozavimą į Europos Sąjungos (ES) politikos formavimą. Strateginiu prognozavimu planuojama grįsti pagrindines politikos iniciatyvas. Remdamasi strateginėmis prognozėmis, EK tikisi kurti perspektyvią politiką ir teisės aktus, atitinkančius tiek dabartinius Europos piliečių poreikius, tiek tolimesnius jų siekius.

2020 m. lapkričio 20 d. EK narys Virginijus Sinkevičius bendrame Seimo Europos reikalų komiteto ir Užsienio reikalų komiteto posėdyje pristatė EK Ataskaitą, kurioje siekiama nustatyti kylančius iššūkius ir galimybes tinkamesne linkme nukreipti ES strateginius sprendimus. EK narys pažymėjo, kad „šis įrankis skirtas ateinančioms kartoms, o ne ateinantiems rinkimams. <...> Ataskaita nėra smalsumo pažiūrėti į ateitį išraiška, tai įrankis, kuris formuos ilgalaikę ES politiką. Ataskaitoje numatytos politikos kryptys atsispindės EK darbo programose ir teikiamose iniciatyvose“.

V. Sinkevičius nurodė, kad Ataskaitos turinį nulėmė „skaudi patirtis, kuri kilo iš to, kad žmonija neįvertino rizikų ir gamtos ne kartą siųstų signalų apie zoonozinių ligų keliamus pavojus“. Taigi Ataskaitoje ne tik aptariama pirmoji per COVID-19 krizę įgyta patirtis, bet ir kaip naujas ES politikos formavimo kelrodis pristatomas „atsparumas“, aptariamas strateginio prognozavimo vaidmuo stiprinant ES ir jos valstybių narių atsparumą. „Pasaulį ištikusi krizė išryškino sritis, kuriose esame pažeidžiamiausi, ir atskleidė mūsų turimus pajėgumus“.

Ataskaitoje analizuojamas atsparumas pagal keturis tarpusavyje susijusius aspektus – socialinį ir ekonominį, geopolitinį, ekologišką ir skaitmeninį – ir paaiškinama jo svarba siekiant mūsų ilgalaikių strateginių tikslų, atsižvelgiant į perėjimą prie skaitmeninės, ekologiškos ir teisingos Europos. EK narys nurodė, kad Ataskaitoje pateikta analizė parodė, kad EK artimiausiu metu daugiausiai dėmesio turėtų skirti trims sritims: Europos strateginio atsparumo ir savarankiškumo didinimui; žaliosios pertvarkos įgyvendinimui ir tam reikalingų įgūdžių suteikimui darbo netekusiems ar jį pakeisti norintiems europiečiams, taip pat gilesnei žaliosios ir skaitmeninės pertvarkos integracijai.

Europos reikalų ir Užsienio reikalų komitetai susipažinę su informacija, nutarė pasiūlyti Seimo komitetams susipažinti su Ataskaita ir Europos reikalų komitetui pateikti jos vertinimą.

Daugiau informacijos

Europos reikalų komiteto biuro patarėja

Elzė Kolelė, tel. (8 5) 239 6498

 

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2020-11-23 16:28
Politika, ES
pasidalinti
atgal