Europos Komisijos 2021 m. darbo programos prioritetas – krizės suvaldymas, Europos Sąjungos ekonomikos ir visuomenės atsparumo didinimas

2020 m. lapkričio 23 d. pranešimas žiniasklaidai

Europos Komisijos (EK) narys Virginijus Sinkevičius bendrame Seimo Europos reikalų ir Užsienio reikalų komitetų posėdyje pristatė 2021 m. EK darbo programą, kurią vykdydama EK toliau sieks kurti teisingesnę, sveikesnę, ekologiškesnę ir labiau skaitmenizuotą visuomenę.

2020 m. Europos Sąjungai buvo neeiliniai metai – šalia tokių iššūkių kaip „mūsų kartos problemų“ sprendimas, „daugiau siekiančios Sąjungos kūrimas“, Europai teko susidurti su precedento neturinčia pandemija, kuri sukėlė kompleksinę sveikatos, ekonominę ir socialinę krizę. Atsižvelgiant į tai, 2021 m. EK veiklos prioritetais toliau išlieka krizės suvaldymas, taip pat ekologinės ir skaitmeninės pertvarkos spartinimas, didinant ES ekonomikos ir visuomenės atsparumą, kurių įgyvendinimas bus paremtas Europos ekonomikos gaivinimo planu, ekonomikos gaivinimo priemone „NextGenerationEU“ ir padidintu 2021–2027 m. ES biudžetu.

V. Sinkevičius nurodė, kad „Lietuvai ekonomikos gaivinimui ir reformoms numatyta 5.4 milijardo eurų: 2,4 milijardo subsidijų ir 3 milijardai paskoloms“. Lietuvos deleguotas EK narys skatino pasinaudoti šia galimybe ir parengti nuoseklų nacionalinį gaivinimo ir atsparumo planą, kuris „atspindėtų bendrą valstybės viziją, kaip tie 5,4 milijardo bus panaudoti ir ko tikimasi pasiekti“.

EK narys pristatė, kokių veiksmų imsis EK, kad 2021 m. darbo programoje iškeltos idėjos virstų apčiuopiama nauda Europos piliečiams, įmonėms ir visuomenei.

Pasisakydamas V. Sinkevičius siekė atkreipti dėmesį į jo manymu Lietuvai aktualias EK planuojamas iniciatyvas. Jis pabrėžė, kad „tiek pagal finansavimo apimtis, tiek pagal politinį dėmesį <...> didžiausias akcentas bus dedamas į „Europos žaliąjį kursą“ ir į „Prie skaitmeninio amžiaus prisitaikiusi Europa“ iniciatyvas. <...> Žalioji ir skaitmeninė pertvarka yra du kertiniai ES atsigavimo po pandemijos ramsčiai, Europos ekonominio augimo strategijos branduolys“.

Posėdyje dalyvavę Seimo Europos reikalų ir Užsienio reikalų komitetų nariai daugiausiai dėmesio skyrė „žaliojo kurso“ iniciatyvoms: teiravosi dėl poveikio Europos Sąjungos ir Lietuvos pramonės konkurencingumui, kėlė klausimus iššūkių, kurie laukia žemės ūkio sektoriaus. Posėdžio metu aptartas „DNR plano“ peržiūros klausimas. Daug dėmesio skirta ES užsienio politikai. Seimo nariai teiravosi dėl galimai besikeisiančių ES ir Jungtinių Amerikos Valstijų santykių. Daug dėmesio skirta ES lygmens sankcijų už žmogaus teisių pažeidimus klausimams.

EK darbo programos pristatymas yra vienas iš Seimo prioritetų pagal EK darbo programą nustatymo etapų. EK 2021 m. darbo programa toliau bus svarstoma Seimo komitetuose – komitetai išskirs svarbiausius klausimus pagal savo veiklos kryptis, taip įsipareigodami aktyviai dalyvauti, rengiant atitinkamas Lietuvos Respublikos pozicijas.

Europos reikalų ir Užsienio reikalų komitetai specializuotų komitetų išvadų pagrindu patvirtins Lietuvos Respublikos Seimo prioritetus pagal 2021 m. EK darbo programą. Seimo prioritetai, siekiant konstruktyvaus darbo aktualiausiais Lietuvai klausimais, bus išsiųsti Lietuvos Respublikos Vyriausybei, Europos Sąjungos institucijoms.

Europos Komisija kasmet tvirtina darbo programą. Joje ji nustato pagrindines iniciatyvas, kurias ketina įgyvendinti per ateinančius metus. Iš darbo programos visuomenė ir teisėkūros institucijos sužino apie EK politinius įsipareigojimus pristatyti naujas iniciatyvas, atšaukti dar svarstomus pasiūlymus ir peržiūrėti galiojančius ES teisės aktus. Ši programa neapima nuolatinės Komisijos veiklos, kurią ji vykdo atlikdama savo, kaip Sutarčių sergėtojos, pareigas ir užtikrindama galiojančių teisės aktų ar kasmet reguliariai priimamų savo iniciatyvų įgyvendinimą.

Daugiau informacijos:

Europos reikalų komiteto biuro patarėja

Elzė Kolelė, tel. (8 5) 2396498

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija