Žmogaus teisės - vyrų reikalas?

Penktadienį Lietuvos moterų teisių įtvirtinimo asociacija kreipėsi į Seimo pirmininkę Viktoriją Čmilytę Nielsen ir Seimo frakcijas skatindama komitete užtikrinti pariteto principą lyčių atžvilgiu. Į naujojo Seimo Žmogaus teisių komitetą deleguoti vien tik vyrai. Šiais metais nuspręsta, kad komitetą sudarys iki aštuonių seimo narių. Praeitą savaitę ketvirtadienį patvirtinta komiteto sudėtis - vienalytė, į jį deleguoti septyni Seimo nariai.

Į Žmogaus teisių komitetą paskirti Tomas Bičiūnas, Eugenijus Gentvilas,  Sergejus Jovaiša, Dainius Kepenis, Andrius Navickas, Jurgis Razma, Tomas Vytautas Raskevičius. Pastarasis išrinktas Žmogaus teisių komiteto pirmininku. Svarbu atkreipti dėmesį, kad iš keturiolikos Seimo komitetų pirmininkų tik dvi yra moterys - Aistė Gedvilienė vadovauja Aplinkos apsaugos komitetui, o Radvilė Morkūnaitė Mikulėnienė - Europos reikalų.

“Mūsų nuomone, tokiu žingsniu Seimas atvirai deklaruoja, kad sprendimų žmogaus teisių klausimais priėmime dalyvaus tik vienos lyties atstovai. Žmogaus teisių komiteto veikla yra labai svarbi žmogaus teisių srityje, užtikrinant lyčių lygių galimybių ir nediskriminavimo principo įgyvendinimą.“, – rašoma Lietuvos moterų teisių įtvirtinimo asociacijos (toliau - LMTĮA), vienijančios 16 nevyriausybinių organizacijų, atliekančių Specializuotos kompleksinės pagalbos centrų funkcijas ir teikiančių pagalbą nuo smurto artimoje aplinkoje nukentėjusiems asmenims, kreipimesi.

Lyčių lygybės indeksas rodo ES ir jos valstybių narių pažangą, siekiant lyčių lygybės. Deja, turime pripažinti, kad pernai Lietuva buvo paskelbta vienintele ES valstybė, nuo 2005 m. nepadariusią jokio progreso moterų ir vyrų lygybės srityje. Lyčių lygybės atžvilgiu Lietuva ne tik nepasistūmėjo į priekį – situacija net šiek tiek pablogėjo.

Apie lygias galimybes, lyčių lygybę, moterų lyderystę kol kas girdime tik kalbas. Daugelis partijų, o dabar ir esančios valdančiojoje daugumoje, savo rinkimų programose garsiai deklaravo lyčių lygybę, pagarbą žmogaus teisės principams. Tačiau praktiškai to siekti net nebandoma ir atvirai parodoma, kad žmogaus teisės yra vyrų privilegija, o lyčių lygybė - tik rinkiminis šūkis.“, – teigia  J. Cinskienė.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos moterų teisių įtvirtinimo asociacija
2020-11-24 10:36
Politika