Prezidentas kviečia Alytaus regioną siekti žaliosios transformacijos

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda pradėdamas Alytaus regionui skirtą darbo dieną nuotoliniu būdu susitiko su šio regiono savivaldybių merais ir Europos Komisijos nariu Virginijumi Sinkevičiumi.

Susitikimo metu daug dėmesio skirta Europos Sąjungos Žaliajam kursui ir galimybėms Alytaus regione diegti aplinką tausojančius sprendimus.

„Žalioji transformacija – visų mūsų bendras uždavinys. Savivaldybės, būdamos arčiausiai gyventojų, šioje srityje atlieka svarbų vaidmenį. Nuo to, kaip joms seksis, priklausys ir ilgalaikė tvari regionų plėtra“, – sakė šalies vadovas.

Prezidentas pabrėžė aplinkosaugą laikantis viena iš svarbiausių gerovės valstybės Lietuvoje atramų. Alytaus regionas šia prasme yra ypatingas, nes jame yra daug išskirtinės vertės saugomų teritorijų, kurias būtina išsaugoti ateities kartoms. Todėl šalies vadovas domėjosi, su kokiais didžiausiais iššūkiais susiduria regiono savivaldybės, siekdamos pagerinti aplinkos būklę ir sumažinti oro taršą.

Per susitikimą aptarti Punios šilo ir Žuvinto biosferos rezervato apsaugos klausimai, viešosios paskirties pastatų modernizavimas ir atsinaujinančių energijos išteklių diegimas, taip pat svarbiausi vandentvarkos ir atliekų tvarkymo sistemų iššūkiai, su kuriais susiduria savivaldybės. Daug dėmesio skirta galimybėms regione plėtoti turizmo infrastruktūrą, pritaikyti Nemuno upės vagą laivybai.

Šalies vadovas paragino Alytaus regiono savivaldybes glaudžiau bendradarbiauti su atitinkamomis ministerijomis, taip pat aktyviai ieškoti bendrų idėjų, tarpusavio sąsajų, galinčių išaugti į konkrečius projektus, prisidėsiančius prie aplinkos ir klimato kaitos problemų sprendimo.

„Investuojant į žalią ir socialiai atsakingą transformaciją, galima sukurti tvarų ir išmanų regioną. Naujoji Europos Sąjungos finansinė perspektyva su išsiderėtu Gaivinimo fondu tam suteikia unikalių galimybių“, – sakė šalies vadovas.

Pasak Prezidento, Alytaus regionas, ieškodamas aplinkai palankių ir lėšas taupančių sprendimų, galėtų sukurti bendrą vietinio viešojo transporto, privačių ir viešų įstaigų transporto priemonių dalinimosi platformą. Tai padėtų efektyviau panaudoti turimus transporto priemonių parkus, mažintų nereikalingų privačių kelionių automobiliais ir leistų regiono gyventojams uždirbti, teikiant pavėžėjimo paslaugas. Taip pat galima būtų numatyti bendrą savivaldybių veiksmą vieningai plečiant darnaus judumo infrastruktūrą, visų pirma dviračių ir pėsčiųjų takus. Atskirai aptartas ir klausimas dėl prastos Alytaus–Kauno kelio kokybės, dėl kurios Alytaus regiono gyventojai patiria didelių nepatogumų.

Pasinaudodamas proga, Prezidentas pakvietė Alytaus regiono savivaldybių merus į gruodžio 2 dieną nuotoliniu būdu vyksiančią konferenciją „Smart cities“, kurios idėja kilo per Prancūzijos Prezidento Emmanuelio Macrono vizitą Lietuvoje. Renginio metu bus dalinamasi Lietuvos ir Prancūzijos gerąja praktika, diegiant išmaniuosius sprendimus miestuose ir regionuose.

Šalies vadovas taip pat pabrėžė, kad rugsėjo mėnesį pasirašytas Lietuvos parlamentinių partijų memorandumas dėl savivaldos savarankiškumo didinimo buvo gera žinia savivaldai. Vis dėlto Seimo sprendimas įpareigoti savivaldybes steigti seniūnijas, kurį Prezidentas vetavo, rodo, kad šioje srityje žodžiai kartais skiriasi nuo darbų. Kaip teigiamas skirtingų valdžios institucijų bendradarbiavimo pavyzdys, kuriam postūmį davė šalies vadovo darbas regionuose, paminėtas Seime sprendimas palengvinti sąlygas elektros tinklų linijų perkėlimui.

Vėliau penktadienį Prezidentas vyks į Žuvinto biosferos rezervatą, kur susipažins su šia unikalia Lietuvos saugoma teritorija ir jai tenkančiais iššūkiais.

Šalies vadovo patarėjai penktadienį nuotoliniu būdu dalyvauja susitikimuose su už socialinius klausimus atsakingais savivaldybių atstovais, biudžetinių socialinių paslaugų įstaigų vadovais, regioninės kultūros tarybos nariais ir kultūros paveldo apsaugos specialistais, švietimo įstaigų vadovais.

Tuo metu Valstybės pažinimo centro (VPC) edukatoriai Alytaus regiono savivaldybių pradinėms klasėms veda nuotolines pamokas tema „Mažieji tyrinėtojai“. Prie susitikimų prisijungs ir su vaikais bendraus VPC edukacinių projektų globėja – pirmoji ponia Diana Nausėdienė.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2020-11-27 12:12
Savivalda, regionai, Politika
pasidalinti
atgal