Kviečiame dalyvauti nuotolinėje konferencijoje „Neigaliųjų teisių konvencijai Lietuvoje – 10 metų: pasiekimai, praradimai ir ateities tikslai”

Lietuvos negalios organizacijų forumas, minėdamas svarbiausio žmonių su negalia dokumento – Jungtinių Tautų Neįgaliųjų teisių konvencijos – ratifikavimo Lietuvoje dešimtmetį, kviečia žmonių su negalia atstovus drauge su politikais įsivertinti praėjusio dešimtmečio darbus ir brėžtis svarbiausius ateinančio laikotarpio tikslus.

Jungtinių Tautų Neįgaliųjų teisių konvencija yra geriausias sisteminių pokyčių žemėlapis kiekvienai šaliai, tačiau ar Lietuva juo pasinaudojo? Kuriose negalios politikos srityse pasirinkome teisingus kelius, o kur pasukome klystkeliais? Apžvelgę ir įsivertinę pasiekimus bei praradimus, kviečiame susitarti, kokie svarbiausi ateities politikos uždaviniai mūsų laukia.

Neįgaliųjų teisių konvencijai skirtoje konferencijoje žmonių su negalia atstovai trumpai apžvelgs svarbiausius pokyčius įvairiose negalios politikos srityse per pastarąjį dešimtmetį. Antroje renginio dalyje drauge su valdančiosios koalicijos ir Seimo nariais sieksime susitarti dėl svarbiausių artimiausio laikotarpio įsipareigojimų žmonių su negalia bendruomenei.

Konferencija bus transliuojama Lietuvos negalios organizacijų forumo socialinių tinklų paskyrose – Facebook ir Youtube:

https://www.facebook.com/NegaliosOrganizacijuForumas;

https://www.youtube.com/channel/UCN_CGg4755FmEOOgHrO9pbg

  

Programa

10.00 – 10.10 Sveikinimo žodžiai

Dovilė Juodkaitė, LNF prezidentė;

Ingrida Šimonytė, paskirtoji Ministrė Pirmininkė, konferencijos globėja;

Yannis Vardakastanis, Europos negalios organizacijų forumo prezidentas

10.10 – 11.00 Pranešimai (1 dalis)

10.10 Neįgaliųjų teisių konvencijos stebėsenos iššūkiai (Dovilė Juodkaitė, LNF prezidentė)

10.20 Švietimo sistemos prieinamumas (Lina Garbenčiūtė, LNF)

10.30 Fizinės aplinkos prieinamumas (Ginta Žemaitaitytė, Lietuvos žmonių su negalia sąjunga; Egidijus Grigonis, Lietuvos paraplegikų asociacija)

10.40 Negalia ir darbo rinka (Jurgita Kuprytė, VšĮ SOPA; Henrika Varnienė, LNF)

10.50 Žmogaus teisės ir psichosocialinė negalia (Karilė Levickaitė, VšĮ Psichikos sveikatos perspektyvos)

11.00 Pertrauka –10 min.

11.10 – 11.50 Pranešimai (2 dalis)

11.10 Žmonių su negalia globa įstaigose ir šeimose (Dana Migaliova, Sutrikusio intelekto žmonių globos bendrija „Viltis“;  dr. Liubovė Murauskienė, Vilniaus Universitetas)

11.20 Informacijosprieinamumas (Simona Aginskaitė, LNF)

11.30 Negalia ir sportas (Mindaugas Bilius, Lietuvos paralimpinis komitetas)

11.40 Kultūros ir laisvalaikio prieinamumas (Lina Puodžiūnienė, Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga, Tomas Ivanauskas, Lietuvos kurčiųjų draugija)

11.50 – 12.30 Pietų pertrauka - 40 min.

12.30 – 14.00 Diskusija „Kokie svarbiausi ateinančio laikotarpio uždaviniai įgyvendinant Neįgaliųjų teisių konvencijos nuostatas?“.

Diskusijos dalyviai: kandidatė į Socialinės apsaugos ir darbo ministres Monika Navickienė, kandidatė į Švietimo, mokslo ir sporto ministres Jurgita Šiugždinienė, Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Tomas Vytautas Raskevičius, Seimo Neįgaliųjų teisių komisijos nariai Justas Džiugelis ir Monika Ošmianskienė, Jungtinių Tautų Neįgaliųjų teisių komiteto narys ir VDU profesorius Jonas Ruškus, LNF prezidentė Dovilė Juodkaitė.

Moderatorius – Deividas Jursevičius.

Konferencija finansuojama iš nevyriausybines organizacijas vienijančių asociacijų institucinio stiprinimo 2020 metų projekto.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos negalios organizacijų forumas
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2020-12-01 10:43
Politika
Renginio pradžia
2020-12-4, penktadienis10:00
Renginio pabaiga
2020-12-04
Renginio vieta
Nuotolinė konferencija, transliuojama per LNF Facebook ir Youtube paskyras
pasidalinti
atgal